You are here

Λ. Χατζηκωστής: Φραγμό σε απαράδεκτες πρακτικές τραπεζών

08/06/2019 13:54

Αυστηρή προειδοποίηση  προς τις τράπεζες απηύθυνε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ  Λοΐζος Χατζηκωστής κάνοντας λόγο  για «αγωνιστικές κινητοποιήσεις»  αν η εργοδοτική πλευρά  εμμένει στις αξιώσεις για κατάργηση  των αυτομάτων αυξήσεων  με το επιχείρημα  της ανάγκης για μείωση του εργατικού κόστους.

Μιλώντας από το βήμα του 51ου παγκύπριου συνεδρίου της οργάνωσης ο κ. Χατζηκωστής επέκρινε τις διοικήσεις και τις διευθύνσεις των τραπεζών ότι  συνεργούν για να επαναφέρουν «απαράδεκτες πρακτικές» των δεκαετιών του ’50 και  ’60 όταν οι τραπεζικοί υπάλληλοι ήταν χωρίς κλίμακες  και οι μηδαμινές αυξήσεις που έπαιρναν μετά από πάροδο χρόνων,  παραχωρούνταν  σε ολίγους που επέλεγαν οι τότε εργοδότες.

«Η ΕΤΥΚ δεν πρόκειται να δώσει δικαίωμα στις τράπεζες να παραχωρούν μισθολογικές αυξήσεις κατά το δοκούν ή προσαυξήσεις  σε όποιους θέλουν και όπως θέλουν και όποτε θέλουν» υποστήριξε ο ηγέτης της συντεχνίας.

«Είναι ντροπή για κάποιους να θέλουν σήμερα να εφαρμόσουν αυτά τα οποία ίσχυαν στο τραπεζικό σύστημα πριν 50 και 60 χρόνια, όταν η ασυδοσία ήταν στο μεγαλείο της», ισχυρίστηκε ο κ. Χατζηκωστής.

Κάλεσε τους τραπεζικούς υπαλλήλους να ορθώσουν το ανάστημα τους και δεσμεύτηκε ότι «η ΕΤΥΚ θα θέσει φραγμό στις απαράδεκτες πρακτικές που θέλουν να επιβάλουν  οι τράπεζες».

Σημείωσε ότι στοιχεία από  έρευνες που έχουν διενεργηθεί  το  90% μελών της συντεχνίας  δεν εμπιστεύονται τις  διευθύνσεις των τραπεζών ότι σε ένα ενδεχόμενο αλλαγής της αξιολόγησης του προσωπικού θα ενεργούν αξιοκρατικά.

Επέκρινε  συγκεκριμένη τράπεζα, χωρίς να αναφερθεί επώνυμα και εννοώντας την Ελληνική ότι, ενώ ανακοίνωσε   κέρδη €320 εκ. για το 2018 την ίδια ώρα είχε δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει προσαύξηση στο προσωπικό της.

Κατηγόρησε  τη συγκεκριμένη  τράπεζα ότι πρωτοστάτησε  στη δημιουργία συνέργειας  με τις υπόλοιπες τράπεζες με στόχο να  οργανωθούν εκ νέου και να καθορίσουν, όπως υποστήριξε,  κοινή γραμμή για το πώς θα κάνουν ανταπεργία.

«Που οδηγούν  τις εργασιακές σχέσεις οι συμπεριφορές αυτές;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Νομίζουν ότι με το να αντιδράσουν με ανταπεργίες  θα δουν άσπρη μέρα  είτε το τραπεζικό σύστημα, είτε η  κοινωνία, είτε η οικονομία; Μόνο τραγικές συνέπειες θα υπάρξουν  στο θεσμό των εργασιακών σχέσεων και όχι μόνο».

Κάλεσε την εργοδοτική πλευρά να απεγκλωβιστεί από τη δημαγωγική θέση, κατά την έκφραση του ότι θα πρέπει πάση θυσία να μειώσει  το εργατικό κόστος.

Ο κ. Χατζηκωστής παραδέχτηκε ότι  είναι δύσκολες εποχές για διεκδικήσεις, «αλλά αυτό», πρόσθεσε,  «δεν σημαίνει ότι   ΕΤΥΚ  θα επιτρέψει  σε κάποιου που συγκυριακά βρέθηκαν σε κάποιες θέσεις να απονευρώσουν και να διαλύσουν τη συντεχνία».

Κάλεσε τις τράπεζες να σεβαστούν το προσωπικό  τους  το οποίο στην κρίση στάθηκε δίπλα στον εργοδότη τους.

Ανάφερε ότι η  ΕΤΥΚ από το 2011, πριν ακόμη  ξεσπάσει η οικονομική και τραπεζική κρίση, αποδέχθηκε παγοποίηση  προσαυξήσεων και ΑΤΑ.

Οι τράπεζες, με τη σημερινή συμπεριφορά τους, είπε,  δεν εκτίμησαν τις θυσίες  που έκανε  από το 2011 το προσωπικό για να κρατηθούν όρθιες.

Παρατήρησε ότι  στις δαπάνες των τραπεζών είναι και το εργατικό κόστος. Αλλά, το κόστος αυτό, υποστήριξε,  είναι μηδαμινό στο σύνολο των εξόδων και εσόδων της τράπεζας.

Διερωτήθηκε γιατί οι  τράπεζες αγνοούν τους διακανονισμούς δανείων  εκατομμυρίων που διαγράφουν με ένα γράψε και σβήσε.

«Γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεκάδες  εκατομμύρια που παρέχουν σε συμβουλευτικούς οίκους» παρατήρησε.

«Υπάρχουν», ισχυρίστηκε,  «τράπεζες που πληρώνουν €50 εκ. για συμβούλους, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας δεν προσφέρουν τίποτε διότι εμείς γνωρίζουμε εκ των έσω  τις διεργασίες και τα αποτελέσματα  και γνωρίζουμε ότι σε τελευταία ανάλυση λύσεις  στα προβλήματα δίνουν τα μέλη μας, δηλαδή το υφιστάμενο προσωπικό και όχι οι εμπειρογνώμονες των τραπεζών.

Του Λεύκου Χρίστου