You are here

Λάβρος η ΕΤΥΚ κατά ΗΒ, κυβέρνησης, κομμάτων, ΜΜΕ

27/01/2022 11:56

Δριμεία επίθεση εξαπολύει με σημερινή εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ κατά της διεύθυνσης και του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας.

Η ΕΤΥΚ, επιτίθεται σε «κύκλους της κυβέρνησης και κομμάτων» χωρίς να τους κατονομάζει καθώς και εναντίον των ΜΜΕ και δημοσιογράφων οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται αποτελούν μέρος του «lobby» που έχει αποφασίσει η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Αφορμή της αντίδρασης της ΕΤΥΚ, είναι  η χθεσινή εγκύκλιος του Oliver Gatzke Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΒ,  με  την οποία ανακοινώνει μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μέτρα αναδιάρθρωσης για να αναδιαμορφώσει το λειτουργικό της μοντέλο, το οποίο μεταξύ άλλων, θα προβλέπει μείωση του μισθολογικού κόστους και μείωση του αριθμού του προσωπικού, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα.

Στην εγκύκλιο ο Γερμανός τραπεζίτης, επικρίνει την  ΕΤΥΚ, ότι αποφεύγει τις προγραμματισμένες μεσολαβητικές συναντήσεις στο ΥΠΕΡΓ και την καλεί να συνεργαστεί με τη διεύθυνση για επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης.

Η ΕΤΥΚ, επιστρέφει τα πυρά κατά της διοίκησης της ΗΒ  και ισχυρίζεται ότι αποφεύγει συνειδητά να αναφέρει τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΤΥΚ.

«Δεν μπορεί το ΔΣ της Τράπεζας να αποσιωπά ότι μέσα από διαπραγματεύσεις ενός χρόνου η ΕΤΥΚ και η Τράπεζα κατέληξαν σε συμφωνία την οποία ο ίδιος ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, εκ των υστέρων ,απέρριψε» υποστηρίζει η συντεχνία.

Η ΕΤΥΚ κατηγορεί τη διοίκηση της Τράπεζας ότι είναι αναξιόπιστη και ότι συνειδητά αποσιωπά πως αυτή απέρριψε πρόταση του υπουργείου Εργασίας  για ένταξη  των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ  στις κλίμακες και ωφελήματα των υπόλοιπων υπαλλήλων.

Η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το ρόλο  που επιδιώκει να χαράξει η σημερινή διοίκηση της Ελληνικής με την επιβολή απολύσεων και  όχι στη βάση σχεδίου εθελούσιας εξόδου, «τον στηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης με συμπαραστάτες κομματικούς κύκλους, οι οποίοι  ευνοούν την πολιτική αυτή αφού για χρόνια  στοχοποιούν τους υπαλλήλους των τραπεζών».

Η ΕΤΥΚ  προβάλλει επίσης τον ισχυρισμό ότι γνωρίζει πως  η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αποφάσισε να κάνει «lobby» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με συγκεκριμένους δημοσιογράφους για να προβάλλουν τις απόψεις της, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη.

Την επικρίνει ακόμη ότι αυταρχικά επιδιώκει να επιβάλει τις επιθυμίες της εκμεταλλευόμενη την επιρροή της στα ΜΜΕ.

«Πληρωμένες διαφημίσεις αντιμετωπίσαμε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, έτσι θα τις αντιμετωπίσουμε και τώρα, ως μια οικογένεια με συναδελφική αλληλεγγύη» αναφέρει στην εγκύκλιο της η συντεχνία.

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει επίσης ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας αποδεικνύουν μια πληγή ότι  υστερεί στα έσοδα και η διοίκηση της αδυνατεί να καλύψει αυτή την πληγή.

«Αυτό συνάγεται από τα συγκρίσιμα στοιχεία με όλες τις άλλες Τράπεζες της Κύπρου» σημειώνει η συντεχνία και προσθέτει.

«Η Τράπεζα αποσιωπά, το ίδιο όμως κάνουν και κάποιοι «αναλυτές» του Τύπου, αφού πουθενά δεν αναφέρεται ότι το κόστος της Τράπεζας ανά υπάλληλο είναι 20% πιο κάτω από το κόστος των υπαλλήλων των άλλων Τραπεζών».

Η ΕΤΥΚ αφήνει να εννοηθεί ότι στόχος του CEO της Τράπεζας είναι να προχωρήσει σε πλεονασμούς προσωπικού «και μάλιστα με τρόπο που οδηγεί σε απολύσεις την ίδια ώρα που μέσα στην Τράπεζα έχει τα τελευταία χρόνια μερικές εκατοντάδες έκτακτους υπαλλήλους, τους οποίους προσέλαβε λόγω αναγκών».

«Μισθωτός του εξωτερικού»

 Η συντεχνία χαρακτηρίζει τον κ. Gatzke «μισθωτό του εξωτερικού» ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, «δεν γνωρίζει τίποτε για το χθες και ίσως να μην τον ενδιαφέρει και το αύριο να κρίνει και να κατακρίνει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΤΥΚ».

Προβάλλει  επίσης τον ισχυρισμό ο Γερμανός τραπεζίτης ήρθε για να απολύσει προσωπικό και να φύει

Καλεί το ΥΠΕΡΓ «να σταθεί  στο ύψος των περιστάσεων και να χειρισθεί την Ελληνική Τράπεζα με τον ίδιο τρόπο που χειρίζεται άλλους εργοδότες και ότι αναμένει  να κινηθεί νομικά σε βάρος της διοίκησης της ΗΒ, λόγω του ότι παραβιάζει το νόμο.

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι ουδέποτε έγινε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και να μην παρευρεθεί.

Διευκρινίζει ότι η αυριανή συνάντηση στο ΥΠΕΡΓ γίνεται με αντικείμενο τις παραβιάσεις των συμφωνιών από τη διοίκηση της Τράπεζας  και όχι για τη συλλογική σύμβαση.

Του Λεύκου Χρίστου