You are here

Λάβρος κατά της ΕΤΥΚ ο Γ. Καρούσος, «ανακαλέστε» απεργία

25/05/2022 16:50

Λάβρος κατά της ΕΤΥΚ  εμφανίστηκε το μεσημέρι ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος,  με αφορμή την απόφαση της συντεχνίας να κατέλθει σε 24ωρη απεργία στην Ελληνική Τράπεζα ενώ, όπως αποκάλυψε σήμερα η StockWatch,  υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο μερών για την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Καρούσος που εκτελεί χρέη υπουργού εργασίας λόγω του προβλήματος υγείας της κ. Ζ. Αιμιλιανίδου, κλήθηκε με αφορμή το ρεπορτάζ της StockWatch, να σχολιάσει αναφορές του  Χρ. Παναγίδη, βοηθού γγ της ΕΤΥΚ που ήταν φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή επικαιρική εκπομπή του Άλφα, να σχολιάσει τη σχετική απόφαση της συντεχνίας.

Ο υπουργός ήταν κάθετος στις δηλώσεις του: Η ΕΤΥΚ, είπε, δεν θα έπρεπε να λάβει απόφαση για δυναμικά μέτρα από τη στιγμή που είχε διευθετηθεί συνάντηση του ιδίου με την ηγεσία της οργάνωσης και κατά συνέπεια θα πρέπει  να την ανακαλέσει.

«Ούτε η μέρα, ούτε και η ώρα  προσφέρονται, λόγω της κατάστασης της υγείας της ΥΠΕΡΓ Ζ. Αιμιλιάνιδου, για λήψη μίας τέτοιας απόφασης» παρατήρησε.

«Στη συνάντηση που καθορίστηκε» πρόσθεσε, «δεν ήταν για να γνωριστούμε με την ΕΤΥΚ. Θα ήταν μία συνάντηση για να συζητήσουμε τη σοβαρή εργατική διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ».

Το ΥΠΕΡΓ, σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών,  έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να χειρίζεται όλες τις εργατικές διαφορές.

«Ωστόσο, από τη στιγμή που η συντεχνία αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία, πριν καν γίνει η συνάντηση μαζί μου, μου ήταν αδύνατο να μην την ακυρώσω», πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι μετά τη συνάντηση με την ΕΤΥΚ είχε προγραμματίσει να δει και τη διεύθυνση της τράπεζας, σε μία προσπάθεια να αρθεί η εργατική κρίση και να προωθηθεί η διαδικασία ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

«Ως εκτελών χρέη ΥΠΕΡΓ, δεν μπορώ να παραβιάσω την αρχή που έχει το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν μεσολαβεί κάτω από την απειλή απεργιακών μέτρων» ανέφερε.

«Είναι στα χέρια της ΕΤΥΚ να ανακαλέσει την απόφαση της για απεργία και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο υπουργός.

ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν σέβεται τις συμφωνίες

Ο κ. Παναγίδης επέκρινε την Ελληνική Τράπεζα ότι  καταστρατηγεί, κατά την έκφραση του,  κάθε εργασιακό θεσμό και ότι απαξιώνει το ίδιο το ΥΠΕΡΓ και τον επικεφαλής του.

Ισχυρίστηκε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΥΠΕΡΓ και συνεχίζει, όπως είπε,  να παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις.

Σχολιάζοντας αναφορές του κ.Καρούσου, υποστήριξε ότι η Ελληνική Τράπεζα περιφρονεί αποφάσεις του ΥΠΕΡΓ  και κατηγόρησε τη διεύθυνση της ότι συνεχίζει να απειλεί ότι θα απολύσει το 50% των μελών του προσωπικού της, χωρίς χαριστικές αποζημιώσεις.

Του Λεύκου Χρίστου