You are here

Μάχη για τα προνόμια των τραπεζικών

17/10/2020 06:30

Συγκράτηση του εργατικού κόστους  αρχής γενομένης από τη μείωση των εισφορών στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων τους προτίθενται να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων οι τράπεζες ενόψει της ανανέωσης των πλείστων συλλογικών συμβάσεων που λήγουν τέλος του έτους.

Κάτω από την πίεση της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημική κρίση οι τράπεζες θεωρούν ότι αποτελεί μονόδρομο για τις ίδιες η μείωση του εργατικού και λειτουργικού τους κόστους.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch  από ανώτατα στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι στην κορωνίδα των αιτημάτων που θα υποβάλουν στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων είναι η επαναφορά της αξίωσης τους για  αλλαγή του συστήματος των αυτόματων αυξήσεων (προσαυξήσεις  και ΑΤΑ)  στη βάση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων.

Επίσης θα θέσουν θέμα αλλαγής του συστήματος προαγωγών βάσει της απόδοσης των υπαλλήλων και όχι της αρχαιότητας (σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας).

Θα επιδιώξουν να συνομολογήσουν συμβάσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας για να συνάδουν με τα μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια στρατηγικά τους πλάνα.

Οι τράπεζες πέραν των μισθολογικών αυξήσεων που παραχωρούν στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, καταβάλλουν ΑΤΑ, συνεισφέρουν 9%  στο ταμείο προνοίας του προσωπικού, 8,3% στα διάφορα ταμεία συνοχής και 5,9% συνεισφορές στο ΓεΣΥ και στο ταμείου υγείας του προσωπικού που λειτουργεί ταυτόχρονα.

H ΕΤΥΚ, που είναι η διαχειρίστρια των ταμείων υγείας και προνοίας έχει επενδύσει  μέρος των αποθεμάτων τους στον τραπεζικό τομέα. Συμμετέχει ως μέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα ενώ,  πρόσφατα συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου στην AstroBank.

To ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων κατέχει σήμερα 25,85 εκ. μετοχές της ΗΒ για τις οποίες κατέβαλε €22 εκ.

Οι πληροφορίες της StockWatch  αναφέρουν ότι οι  τράπεζες θα αξιώσουν να εφαρμοστεί η φόρμουλα που έγινε αποδεχτεί στους ημικρατικούς οργανισμούς με σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και αφορά στις συνεισφορές στο ΓεΣΥ και στα υφιστάμενα ταμεία υγείας, ειδικότερα στη αρχή τηλεπικοινωνιών και  στην ΑΗΚ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα  που είναι οργανωμένο στους ημικρατικούς οργανισμούς αποδέχθηκε όπως η εργοδοτική πλευρά, μειώσει τη συνεισφορά της στο ταμείου υγείας του προσωπικού, διατηρώντας έτσι και αλλιώς,  την υποχρεωτική συνεισφορά στο ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, οι ημικρατικοί οργανισμοί πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ έβαζαν ως συνεισφορά στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων  5,6%. Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ οι ημικρατικοί κλήθηκαν με βάση το νόμο να συνεισφέρουν  υποχρεωτικά  και 2,9% ανεβάζοντας το κόστος για την ασφάλιση της υγείας του προσωπικού της σε 8,5%.

Βάσει της νέας συμφωνημένης φόρμουλας  οι ημικρατικοί οργανισμοί καταβάλλουν  συνολικά τώρα 5,6 % που αντιστοιχεί  στο 2,9% στο ΓεΣΥ και 2,7% στο ταμείο υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στους ημικρατικούς οργανισμούς οι τράπεζες θα στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους κάτι που φαίνεται να γίνεται στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ.

Πηγές της Ελληνικής Τράπεζας και της ΕΤΥΚ, που κλήθηκαν από τη StockWatch,  δεν θέλησαν να σχολιάσουν τo ενδεχόμενο μία τέτοιας εξέλιξης.

Ωστόσο, τραπεζίτες επανέλαβαν ότι η μείωση του εργατικού και λειτουργικού κόστους είναι εκ των ων ουκ άνευ, διαφορετικά , όπως επεσήμαναν, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα το 2021, όταν υπάρχει ο φόβος οι επόπτες να επανέλθουν αξιώνοντας αυξημένες προβλέψεις, στην περίπτωση που τα ΜΕΔ θα εκτιναχθούν στα ύψη, λόγω της οικονομικής ύφεσης και των εκτιμήσεων για αύξηση της ανεργίας.

Ένας τρόπος μείωσης του εργατικού κόστους στον τραπεζικό τομέα, είναι τα σχέδια εθελούσιας εξόδου. Ήδη, η Alpha Bank, έχει ανακοινώσει το δικό της σχέδιο ενώ στα σκαριά υπάρχουν ανάλογα σχέδια και σε άλλες τράπεζες τα οποία θα δοθούν στο προσωπικό εντός του 2021.

Του Λεύκου Χρίστου