You are here

Μεγάλες οι προκλήσεις για Ελληνική

22/06/2018 07:04

Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις θα τεθεί αναπόφευκτα η Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της διαχείρισης του νέου σχήματος που δημιουργείται από την απορρόφηση του «καλού» χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού και σημαντικού αριθμού υπαλλήλων και υποκαταστημάτων.

Η Ελληνική απορροφά πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό από τον δικό της, πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων.

Αν και στα ανώτερα δώματα της Ελληνικής υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συμφωνίας με τον Συνεργατισμό, εντός της Τράπεζας υπάρχει προβληματισμός για το εγχείρημα της συγχώνευσης των εργασιών δύο πολύ διαφορετικών οργανισμών.

Η μεγέθυνση του ισολογισμού της Ελληνικής και η ξαφνική βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της, ανοίγει πολύ μεγάλη προοπτική για την Τράπεζα, την ίδια στιγμή, όμως, που οι προκλήσεις από τη συγκεκριμένη πράξη παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικές.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που διαχρονικά αποτελεί απότοκο των συγχωνεύσεων και είναι από τα πρώτα που βγαίνουν στην επιφάνεια, είναι το «πάντρεμα» της κουλτούρας των εμπλεκομένων τραπεζών.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει τη δική της τραπεζική κουλτούρα και ο Συνεργατισμός τη δική του.

Η απορρόφηση 1100 υπαλλήλων είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις, καθώς οι συνεργατιστές θα αποτελούν πλέον το 40% του εργατικού δυναμικού της Τράπεζας.

Το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντικό, παρά το γεγονός ότι στις πλείστες των περιπτώσεων αγνοείται.

Η πλειονότητα των υπαλλήλων της ΣΚΤ, συγκριτικά με τους συναδέλφους της στην ΗΒ βρίσκεται σε πιο χαμηλές κλίμακες μισθοδοσίας, ανεξάρτητα αν εκτελούν τα ίδια καθήκοντα.

Αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των 1100 υπαλλήλων της ΣΚΤ που θα μεταφερθούν στην ΗΒ και του υφιστάμενου προσωπικού της Ελληνικής, αναμένεται να δημιουργήσει ποικίλα ζητήματα εντός της Τράπεζας.

Πέραν αυτού, η Τράπεζα θα πρέπει να ενεργοποιήσει μηχανισμούς ώστε να αποφευχθεί ο διαχωρισμός του προσωπικού, δηλαδή στους «δικούς μας» της Ελληνικής και «τους άλλους» του Συνεργατισμού.

Η αφομοίωση της τραπεζικής κουλτούρας της Ελληνικής από τους «νεοεισερχόμενους» από τη ΣΚΤ, επιβάλλεται να είναι πρωταρχικής σημασίας, σημειώνουν ανώτερα στελέχη της Ελληνικής και εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι υποδεικνύουν πως η γρήγορη εκπαίδευση των 1100 της πρώην ΣΚΤ στα νέα συστήματα και διαδικασίες της τράπεζας θα λύσουν προβλήματα προσαρμοστικότητας και παραγωγικότητας.

Μία άλλη πρόκληση είναι η επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που θα προκύψουν με τη μεταφορά των λογαριασμών πρώην πελατών της ΣΚΤ στο νέο τραπεζικό σχήμα.

Το σύστημα των δύο τραπεζών θα πρέπει να γίνει ένα και προς τον σκοπό αυτό έχουν, όπως έχουμε μάθει, ορίστηκαν κοινές επιτροπές οι οποίες ήδη άρχισαν από την επομένη της συμφωνίας εξαγοράς να αξιολογούν την κατάσταση και να θέτουν προτεραιότητες.

Η διαδικασία αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί το κοινό σύστημα, εκτιμάται ότι θα κρατήσει μεταξύ 10 και 12 μηνών.

Βραχνάς οι τέσσερεις συντεχνίες στην ΗΒ

Ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει κραδασμούς στο εργασιακό περιβάλλον της Ελληνικής είναι η επικείμενη μεταφορά των 1100 εργαζομένων του Συνεργατισμού στην ΗΒ, αρκετοί εκ των οποίων θα «μεταφέρουν» μαζί τους και τρείς συντεχνίες. Τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ και την ΠΑΣΥΔΥ.

Για πρώτη φορά, σε μία τράπεζα, στην ΗΒ, το προσωπικό θα εκπροσωπείται από τέσσερεις συντεχνίες.

Στη ΣΚΤ οι τρείς συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, καθόριζαν από κοινού τις διεκδικήσεις τους.

Η ΕΤΥΚ καθόριζε αυτόνομα τα αιτήματα της στη ΣΚΤ, στο πλαίσιο της πολιτικής αιτημάτων που διεκδικούσε και στις υπόλοιπες τράπεζες.

Η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί και σήμερα στην Ελληνική, η διοίκηση της οποίας θα κληθεί να διαπραγματεύεται τώρα με τέσσερεις συντεχνίες αντί με μία.

Σε τέτοια περίπτωση η πρακτική δείχνει ότι οι συντεχνίες γίνονται πιο «επιθετικές», πιο διεκδικητικές για να αυξήσουν το μερίδιο των μελών τους από το σύνολο της πίτας του προσωπικού.

Του Λεύκου Χρίστου