You are here

Μεταξύ ΕΤΥΚ και Pimco η Ελληνική

25/02/2019 07:17

Κρίσιμη μέρα για την εργατική ειρήνη στην Ελληνική Τράπεζα καθώς, η γενική γραμματεία της ΕΤΥΚ συνέρχεται το απόγευμα για να διαχειριστεί την εξουσιοδότηση που έλαβε από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΗΒ για λήψη δυναμικών μέτρων στην περίπτωση που η τράπεζα δεν παραχωρήσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου την προσαύξηση στο προσωπικό της.

Η εργατική αναταραχή στην Ελληνική βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου στην Τράπεζα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.  Με την αύξηση κεφαλαίου, η Ελληνική επιδιώκει να αντλήσει €150 εκ. από υφιστάμενους και νέους μετόχους, περιλαμβανομένης και της Pimco.

Η ΕΤΥΚ είχε αποστείλει αρχές Φεβρουαρίου επιστολή προς τη διεύθυνση της ΗΒ καλώντας την να συμμορφωθεί προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να άρει τις εξόφθαλμες, κατά την έκφραση της, παραβιάσεις των υφιστάμενων συμφωνιών που αφορούν:

Στη μη παραχώρηση των ετήσιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, στην άρνηση της διεύθυνσης να συμπληρώσει την οργανική διάρθρωση και στην άρνηση της για επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου του 2013.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της συντεχνίας αλλά και την πρόθεση της να προχωρήσει ενδεχομένως σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι η διεύθυνση της τράπεζας ήταν και είναι πάντα υπέρ του διαλόγου.

Σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ενημερώσει σχετικά την ηγεσία της ΕΤΥΚ ότι στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που έχει λήξει στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, είναι έτοιμη με καλή θέληση, όπως πάντα, να συζητήσει τα αιτήματα που έχει υποβάλει η συνδικαλιστική πλευρά.

Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι και η τράπεζα έχει υποβάλει, με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, και τα δικά της αιτήματα ενόψει της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

Η ΕΤΥΚ έχει επικρίνει τη διεύθυνση της τράπεζας ότι τα αιτήματα που έχει υποβάλει στοχεύουν στην επαναδιαπραγμάτευση ουσιαστικών προνοιών της συλλογικής σύμβασης.

Στον ισχυρισμό αυτό της συντεχνίας, η ΗΒ απαντά ότι το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να διέρχεται δυσκολίες και θα πρέπει όλοι οι εταίροι να επιδεικνύουν εγκράτεια, ειδικότερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση του εργατικού κόστους.

Η ΟΕΒ που αποτελεί σύμβουλο των διαπραγματευτικών ομάδων των τραπεζών, αναφερόμενη στο εργατικό κόστος του τραπεζικού τομέα, υποστήριξε ότι αυτό αναμένεται να διογκωθεί λόγω του ποσοστού 1,8% που θα καταβάλλουν οι εργοδότες προς το ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι ήδη οι τράπεζες καταβάλλουν 9% στο ταμείο προνοίας των υπαλλήλων καθώς και άλλες εισφορές στα ταμεία κοινωνικής συνοχής και στο ΤΚΑ το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στο 8,3%.

Οι σημερινές αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η ΕΤΥΚ ενδέχεται να καθορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό και τη γενικότερη προσέγγιση της έναντι και των υπολοίπων τραπεζών των οποίων η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων συνεχίζει να εκκρεμεί.

Του Λεύκου Χρίστου