You are here

Μπαίνουν στα βαθιά Καρούσος, Ελληνική, συντεχνίες

15/06/2022 07:06

Στα βαθιά αναμένεται να μπουν οι μεσολαβητικές διαπραγματεύσεις στο υπουργείο εργασίας για άρση της πολύμηνης εργατικής κρίσης στην Ελληνική Τράπεζα.

Ο Γιάννης Καρούσος που εκτελεί χρέη υπουργού εργασίας, λόγω του θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, προτίθεται να εκδηλώσει την πρώτη του μεσολαβητική παρέμβαση την ερχόμενη εβδομάδα.

Είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις του ιδίου με τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας, τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ και με την ΕΤΥΚ.

Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις όλων των πλευρών και να αξιολογήσει την επιχειρηματολογία τους επί όλων των επίμαχων διαφορών.

«Θεωρώ ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι έτοιμα για την έναρξη μίας εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης που θα στοχεύει στην επίτευξη λύσεων, προς όφελος και των εργαζομένων και της τράπεζας», ανέφερε στη StockWatch ο κ. Καρούσος.

«Δεν θα είναι εύκολη η διαδρομή της μεσολαβητικής προσπάθειας» παρατήρησε ο κ. Καρούσος αφού όπως εξήγησε, «υπάρχουν ζητήματα για τα οποία το χάσμα διαφορών μεταξύ των δύο μερών, είναι μεγάλο».

«Ωστόσο, αναμένω ότι όλες οι πλευρές θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θέσεις που να δημιουργούν γέφυρες συνεννόησης και προοπτική προκειμένου να επικρατήσει η εργατική ειρήνη στην ΗΒ», υπέδειξε ο εκτελών χρέη ΥΠΕΡΓ.

Σημείωσε ότι η αυλαία των μεσολαβητικών του προσπαθειών αναμένει, εκτός απροόπτου, να εκδηλωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η τεχνοκρατική ομάδα του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ έχει ετοιμάσει εκτενές σημείωμα με τις θέσεις των δύο μερών που αφορούν κυρίως στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και σε κάποια άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα, κύριο εκ των οποίων είναι το ύψος των χαριστικών αποζημιώσεων που παραχωρείται στο πλαίσιο των σχεδίων εθελούσιας εξόδου.

Τι θα βάλει στο τραπέζι η Ελληνική

Η Ελληνική Τράπεζα δια του Oliver Gatzke, Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή, έδωσε χθες έντονα το στίγμα των θεμάτων που θα διεκδικήσει στο πλαίσιο της μεσολαβητικής συνάντησης στο ΥΠΕΡΓ.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός τραπεζίτης αναφέρθηκε σε πέντε ουσιώδη, κατά την έκφραση του ζητήματα, όπως είναι η ανάγκη αλλαγής της πρακτικής των αυτόματων οριζόντιων ετήσιων προσαυξήσεων, η μείωση των εισφορών της τράπεζας στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, στο ταμείο προνοίας και στο ταμείο ευημερίας.

Σε ότι αφορά το σκέλος του ύψους των χαριστικών αποζημιώσεων και του αριθμού των υπαλλήλων που θα φύγουν με σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ο κ. Gatzke είπε ότι η τράπεζα δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα της συντεχνίας για παροχή χαριστικών αποζημιώσεων της τάξης των €200 χιλ.

Τα τελευταία περίπου 10 χρόνια το μέγιστο ύψος της χαριστικής αποζημίωσης, στη βάση των χρόνων υπηρεσίας και της μισθολογικής κλίμακας των υπαλλήλων είναι οι €200 χιλ. 

Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της ΚΕΔΙΠΕΣ το οποίο προέβλεπε μέγιστη αποζημίωση €180 χιλ.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της ΗΒ, φρόντισε στο πλαίσιο των αναφορών του να τονίσει εμφαντικά δύο και τρείς φορές ότι τα αιτήματα της τράπεζας όπως και των συντεχνιών αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς μάλιστα κατά πόσο είναι έτοιμος να αποδεχθεί μία συμφωνία τύπου win- win, απάντησε καταφατικά.

Σε ότι αφορά τις συντεχνίες, προτεραιότητα είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η διατήρηση κεκτημένων και η πρακτική των σχεδίων εθελούσιας εξόδου και όχι των πλεονασμών με μέγιστες χαριστικές αποζημιώσεις ύψους €200 χιλ.

Προτεραιότητα είναι και η εναρμόνιση της μισθοδοσίας των πρώην υπαλλήλων του Συνεργατισμού με τους συναδέλφους τους της Ελληνικής Τράπεζας.

Πάντως, οι εξελίξεις στην ΗΒ βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και αυτό διαπιστώνεται και από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Gatzke, ο ίδιος είπε ότι εισέπραξε σε μεγάλο βαθμό την αλληλεγγύη εκ μέρους των μελών του συνδέσμου και αποκάλυψε ότι έπεσε και ο σπόρος για επανασύσταση του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών ο οποίος είχε αναστείλει τη λειτουργία του το 2015.

Του Λεύκου Χρίστου