You are here

Νέα τροπή στην εργατική κρίση Ελληνικής

23/05/2022 07:08

Nεα τροπή φαίνεται να προσλαμβάνει η σοβαρή εργατική διαφορά στην Ελληνική Τράπεζα, ως αποτέλεσμα του έντονου προβληματισμού που τέθηκε ενώπιον των μελών του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών, που συνήλθε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της κρίσιμης συνεδρίασης του Συνδέσμου Τραπεζών, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ήταν η μετωπική αντιπαράθεση της διεύθυνσης της ΗΒ με την ΕΤΥΚ, με αφορμή την πρόθεση της εργοδοτικής πλευράς να προχωρήσει σε πλεονασμούς, αντί σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου και τη συντριπτική απόφαση των μελών της συντεχνίας να εξουσιοδοτήσει εν λευκώ την ηγεσίας τους να προχωρήσει ακόμη και σε παναπεργία σε όλες τις τράπεζες, πλην ασφαλώς αυτών που το προσωπικό τους δεν είναι οργανωμένο στις τάξεις της ΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, διάχυτη ήταν η άποψη των μελών του συνδέσμου προς τον Oliver Gatzke, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών και να δημιουργηθούν συνθήκες για έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, υπό τη μεσολάβηση του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ.

Ήταν έκδηλη η διαπίστωση από την εκτενή συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων που έγινε, πως το ψηλό εργατικό κόστος στις τράπεζες, δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελληνικής.

Επεσήμαναν, ωστόσο, ότι μεταξύ τραπεζών και συντεχνιών έχουν συνομολογηθεί συλλογικές συμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται, όπως προβλέπει και ο κώδικας εργασιακών σχέσεων.

Διαφάνηκε ότι τα πλείστα μέλη του συνδέσμου που πήραν το λόγο, είχαν κάποιες επιφυλάξεις ως προς τη διαδικασία που επιλέγηκε για μείωση του αριθμού του προσωπικού μέσω πλεονασμών, παρά το γεγονός, όπως επισημάνθηκε, καμία πρόνοια του σχετικού νόμου δεν απαγορεύει στις τράπεζες να προχωρούν σε πλεονασμούς.

Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων θα πρέπει να βελτιωθούν και σε αυτό, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να συμβάλει και η εργατική πλευρά.

Τέθηκαν στο τραπέζι, το επίμαχο θέμα των αυτόματων οριζόντων προσαυξήσεων που παραχωρούνται χωρίς κριτήρια απόδοσης και παραγωγικότητας, η υποχρέωση των τραπεζών να καταβάλλουν εισφορές στο ΓεΣΥ και στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων και το ύψος των εισφορών στο ταμείο προνοίας.

Επικράτησε η άποψη ότι στο παρόν στάδιο θα ήταν φρόνιμο να αποφευχθεί η έκδοση ανακοίνωσης από πλευράς συνδέσμου καθώς αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα συνέλθει εκ νέου το ΔΣ για επαναξιολόγηση των εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι ο Πανίκος Νικολάου, CEO της Τράπεζας Κύπρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, είχε απευθύνει την περασμένη Πέμπτη έκκληση προς την ΗΒ και την ΕΤΥΚ να αποφύγουν τη μετωπική σύγκρουση και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. 

Πάντως, ο Oliver Gatzke στην τελευταία του εγκύκλιο προς το προσωπικό απέφυγε να αναφερθεί στους πλεονασμούς και περιορίστηκε στο να καλέσει τις συντεχνίες σε διάλογο για βελτίωση προνοιών της συλλογικής σύμβασης, ένδειξη ότι η Ελληνική δεν θα ήθελε να πάει στο ΥΠΕΡΓ με τη θέση αυτή.

Σημείο αναφοράς αποτελεί και η δημόσια παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου προέδρου για τη Δημοκρατία, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι τράπεζες έχουν στηριχθεί από τους πελάτες τους, το προσωπικό, τους μετόχους, τους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων για να επιβιώσουν.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία των τραπεζών, ξέρουμε όμως και τρόπους για να προστατεύουμε το δίκαιο και την κοινωνική συνοχή», σημείωσε.

Του Λεύκου Χρίστου