You are here

Ο Καρούσος δεν ανακαλεί, σε εξέλιξη διεργασίες για Ελληνική

26/05/2022 07:10

Η σαφής και αυστηρή υπόδειξη του υπουργού μεταφορών Γιάννη Καρούσου ότι δεν πρόκειται να μεσολαβήσει για άρση της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ, υπό την απειλή απεργιακών μέτρων, δεν ανακαλείται, ωστόσο ο ίδιος, δεν έχει σταματήσει τις διεργασίες και τις ζυμώσεις, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο, για να αποκλιμακωθεί η εργασιακή κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Συνεργάτες του ΠτΔ δήλωσαν χθες στη StockWatch ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση από τον κ. Καρούσο, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εργασίας αντικαθιστώντας την Ζέτα Αιμιλιανίδου που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κλινική στην Αθήνα, ωστόσο, σημείωσαν ότι καμία παρέμβαση δεν προτίθεται να κάνει ο πρόεδρος, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, θεωρώντας ότι η εν λόγω εργατική διαφορά θα πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ, όπως επιβάλλουν οι θεσμικές πρακτικές και ο κώδικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, o κ. Καρούσος προτίθεται να κάνει τη συνάντηση με τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας, ανεξάρτητα εάν έχει ακυρώσει τη συνάντηση με την ΕΤΥΚ, για τους λόγους που προαναφέρονται.

Βασική αρχή για τον υπουργό είναι και η εργοδοτική πλευρά να παραμείνει μέσα στο γράμμα και το πνεύμα του κώδικα εργασιακών σχέσεων και των διαδικασιών και να αποδεχθεί την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου χωρίς προειδοποιήσεις και απειλές περί πλεονασμών στη βάση και του τι προβλέπουν οι συνομολογημένες συλλογικές συμβάσεις.

Πηγή της Ελληνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι η διεύθυνση της ΗΒ είναι έτοιμη να συναντήσει τον υπουργό και να αποδεχθεί τη διαδικασία που θα προτείνει.

Επικαλέστηκε τη χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας που εκδόθηκε με αφορμή την απόφαση της ΕΤΥΚ να καλέσει τα μέλη της στην Ελληνική σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη. 

«Η τράπεζα δεσμεύεται να συζητήσει όλα τα ανοιχτά και εκκρεμή ζητήματα, με στόχο την εξεύρεση μιας μέσης λύσης σε πνεύμα συνδιαλλαγής, διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της τράπεζας, των εργαζομένων και όλων των εμπλεκόμενων μερών, αποφεύγοντας την αχρείαστη και επιζήμια αντιπαράθεση. Τα προβλήματα επιλύονται με εποικοδομητικό διάλογο και όχι με μονομερή και προκλητικά μέτρα», σημειώνει η χθεσινή ανακοίνωση της ΗΒ.

Η αποκάλυψη χθες της StockWatch ότι ο κ. Καρούσος ακύρωσε την προγραμματιζόμενη συνάντηση με την ΕΤΥΚ, λόγω της απόφασης των αρμοδίων οργάνων της να εκδηλώσει 24ωρη απεργία στην Ελληνική Τράπεζα, προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και εκπροσώπου της ΕΤΥΚ, σε τηλεοπτική μεσημβρινή εκπομπή.

Ο Χρ. Παναγίδης, βοηθός γγ της ΕΤΥΚ, όταν προκλήθηκε από τον κ. Καρούσο κατά πόσο είναι έτοιμη η συντεχνία να ανακαλέσει την απόφαση της να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα στην ΗΒ και να αρχίσει εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών, ανέφερε ότι η απόφαση για απεργία λήφθηκε από τα αρμόδια όργανα της συντεχνίας και ότι ο ίδιος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να αναλάβει μία τέτοια δέσμευση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καρούσος είχε δηλώσει στη StockWatch ότι η ΕΤΥΚ θα έπρεπε να είχε λάβει στην εξίσωση των αποφάσεων της, τόσο την προγραμματιζόμενη για αύριο συνάντηση του θεσμού (δηλαδή του ιδίου) με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, όσο και την κατάσταση της υγείας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία χειριζόταν την όλη εργατική διαφορά.

Η διαφορά στην ΗΒ δεν θα λυθεί σε πολιτικά γραφεία

Η εργατική διαφορά στην Ελληνική Τράπεζα, δεν πρόκειται κι ούτε πρόκειται να τύχει διαχείρισης εκτός των θεσμών και των διαδικασιών που προβλέπονται από τον κώδικα εργασιακών σχέσεων, τόνισαν στη StockWatch πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Σαφής είναι η υπόδειξη του Ανδρέα Μάτσα, ΓΓ της ΣΕΚ, ότι οι εργατικές διαφορές επιλύονται μέσα από θεσμικές διαδικασίες που είναι καθιερωμένες επί δεκαετίες και δεν πρόκειται το συνδικαλιστικό κίνημα να επιτρέψει οποιαδήποτε εκτροπή.

«Θεματοφύλακας της εργατικής ειρήνης είναι το υπουργείο Εργασίας και κατ’ επέκταση το τμήμα εργασιακών σχέσεων. Υπάρχει ο θεσμός των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κώδικας εργασιακών σχέσεων και ουδείς έχει το δικαίωμα να εισάγει νέες «εξωεργασιακές» διαδικασίες και πρακτικές», τόνισε ο κ. Μάτσας.

«Είναι καλοδεχούμενες οι κομματικές νουθεσίες και όποιος μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εργατικής σύγκρουσης είναι σαφώς ευπρόσδεκτος, Ωστόσο, οι θεσμοί και οι διαδικασίες στην επίλυση εργατικών διαφορών είναι εκεί και πάνω σε αυτές στηρίζονται επί δεκαετίες οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις και η επίλυση εργατικών διαφορών», επεσήμανε από την πλευρά του ο Μιχάλης Αντωνίου, γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.

Σημειώνεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος για τη Δημοκρατία επανήλθε για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα και σχολίασε τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Τράπεζα.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είναι ήδη σε επικοινωνία, τόσο με τον τραπεζικό τομέα, όσο και με τους εργαζόμενους και ότι θα προσπαθήσει να διαφυλάξει την εργατική ειρήνη με στόχο να βρεθούν λύσεις για το καλό και του τραπεζικού συστήματος, των εργαζομένων και της οικονομίας του τόπου.

«Δεν πρέπει», είπε, να περιοριζόμαστε μόνο στην ανάγνωση, θα πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις» παρατήρησε και έκανε λόγο για διακριτικές επαφές του ιδίου με τους εμπλεκόμενους στην εργατική διαφορά.  

Χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις επικοινωνίες που έχει, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε «κάποιες διακριτικές κινήσεις», που ο ίδιος κάνει. 

Τόνισε ότι κάποιες τράπεζες κρατήθηκαν διότι έγιναν θυσίες από καταθέτες, από κατόχους αξιογράφων, από μετόχους και από το σύνολο των κυπρίων φορολογουμένων».

«Ο κάθε οργανισμός έχει κοινωνική ευθύνη και οι τράπεζες περισσότερη και θα πρέπει να μην λησμονούν ότι χωρίς τη στήριξη αυτών που έχω προαναφέρει δεν θα μπορούσαν να ήταν σήμερα στην κατάσταση που βρίσκονται».

Του Λεύκου Χρίστου