You are here

Ο κύβος ερρίφθη για το προσωπικό Τρ. Κύπρου

18/03/2019 07:13

Ο κύβος ερίφθη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν σε σχέση με τις προθέσεις της διεύθυνσης για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην τράπεζα.

Ο ιρλανδός τραπεζίτης που ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρηση του από την Τρ. Κύπρου, μετά από έξι χρόνια θητείας, δήλωσε ευθέως ότι θεωρεί αναπόφευκτη τη μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων σε μία εποχή, όπως είπε, που όλα αλλάζουν ραγδαία.

Υποστήριξε ότι η εισαγωγή και επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας θα φέρει από μόνη της την ανάγκη μείωσης του αριθμού του προσωπικού στον τραπεζικό τομέα.

«Θα είναι ανέντιμο να πει κανείς ότι θα κρατήσει όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην τράπεζα για πάντα», παρατήρησε ο κ. Χούρικαν σε συνέντευξη του στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο, επισημαίνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που ξεκίνησε στην τράπεζα από το 2014 βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα απόδοσης.

Σημείωσε ότι σήμερα το 71% των πελατών της Τράπεζας διεκπεραιώνει τις τραπεζικές του συναλλαγές ηλεκτρονικά, από το κινητό ή το τάμπλετ, σε χρόνο και τόπο που το ίδιο επιλέγει.

Δεν δίστασε να εκφράσει δυσαρέσκεια για τη στάση της συντεχνίας σε ζητήματα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος προαγωγών.

«Δεν έχω πείσει τη συνδικαλιστική πλευρά σε ότι αφορά τις απαιτήσεις που έχει ο επείγων εκσυγχρονισμός της τράπεζας. Δεν είναι λογικό το προσωπικό μας να αναμένει αέναες αυξήσεις μισθών σε ένα περιβάλλον που αλλάζει. Πρέπει να αλλάξουμε και μείς και το έχω πει στις συντεχνίες και το λέω και δημόσια», υποστήριξε ο CEO της Τρ. Κύπρου.

Είπε ότι γενικά δεν υπάρχει η ανάλογη εμπλοκή στα του εκσυγχρονισμού της τράπεζας, αφήνοντας αιχμές και πάλι για την όλη στάση των εκπροσώπων των συντεχνιών.

Υπέδειξε ότι στο πλαίσιο της υιοθέτησης της ψηφιακής τεχνολογίας, «θα πρέπει όλοι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες σταδιοδρομίες στους ανθρώπους μας».

«Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι θα έχουμε μικρότερο αριθμό εργαζομένων στο μέλλον».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του συστήματος προαγωγών προτείνοντας τον θεσμό της παραχώρησης κινήτρων με πριμ προς τους αποδοτικούς υπαλλήλους.

Η συλλογική σύμβαση στην Τρ. Κύπρου δεν έχει ανανεωθεί από τη λήξη της στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Του Λεύκου Χρίστου