You are here

ΟΕΒ: Απαράδεκτα τα ποσά για αποζημιώσεις στο Συνεργατισμό

22/06/2018 10:45

Απαράδεκτα και προκλητικά είναι τα ποσά που συζητούνται για όσους θα φύγουν από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ενώ θα αποτελέσουν, όπως αναφέρει και επικίνδυνο προηγούμενο.

Η ΟΕΒ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συνεπώς ο εργοδότης έχει δικαίωμα εφόσον προκύπτουν συνθήκες πλεονάζοντος προσωπικού, να απολύσει το προσωπικό που κατά νόμο πλεονάζει. 

Ως εργοδότης ιδιωτικού δικαίου, η ΣΚΤ δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να καταβάλει σε οποιονδήποτε απολύσει λόγω πλεονασμού οποιαδήποτε αποζημίωση.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου, σημειώνεται, ο πιο υψηλόμισθος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με πολλές δεκαετίες υπηρεσίας, δικαιούται από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού πληρωμή ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, με μέγιστο τον ενάμιση ετήσιο μισθό και με απόλυτη οροφή τα €52,667. 

«Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, έχασαν τις δουλειές τους όταν ο εργοδότης τους περιήλθε σε κατάσταση χρεοκοπίας, χωρίς ποτέ να λάβουν οτιδήποτε πέραν της πληρωμής από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού», προστίθεται. 

«Οποιονδήποτε ποσό καταβληθεί θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, πολίτες και επιχειρήσεις. Η απαίτηση για πληρωμές πέντε ετήσιων μισθών με ελάχιστο ποσό τις €100 χιλ. και με οροφή τις €200 χιλ., αναβιώνει τον εκτός τόπου και χρόνου συνδικαλισμό που προκαλεί τη μεγάλη πλειοψηφία εργαζομένων και επιχειρήσεων», τονίζεται.

Η ΟΕΒ θα επανέλθει δημόσια επί του θέματος, ανάλογα με τις εξελίξεις.