You are here

Οι προσαυξήσεις αντικίνητρο για απεργίες στις τράπεζες

13/07/2021 07:36

Αντικίνητρο στη διεκδίκηση ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων με δυναμικά μέτρα, σε μία εύθραυστη περίοδο για τον τραπεζικό τομέα, φαίνεται να αποτελεί για την ΕΤΥΚ η παραχώρηση από τις πλείστες τράπεζες της ετήσιας προσαύξησης προς το προσωπικό τους.

Η ΕΤΥΚ, φαίνεται να είναι σε αδύνατη διαπραγματευτική θέση, όταν τα μέλη της λαμβάνουν προσαύξηση και ΑΤΑ, καθώς και όλες τις εισφορές των ταμείων συνοχής. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να εκδηλώσει οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση.

Ωστόσο, οι συνεισφορές των τραπεζών στο ΓεΣΥ και ταυτόχρονα στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων, παραμένει το μεγάλο αγκάθι για συνομολόγηση των συμβάσεων καθώς οι τράπεζες θεωρούν τη συμβατική αυτή υποχρέωση άδικη και δυσβάστακτη από οικονομικής πλευράς.

Μετά την Ελληνική Τράπεζα που ανακοίνωσε στις 25 Ιουνίου την απόφαση της να παραχωρήσει αναδρομικά προς όλο το προσωπικό την ετήσια προσαύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2021, σειρά πήρε και η Alpha Bank. 

Σε αντίθεση με την HB, που έχει παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση στο πλαίσιο του τι προνοεί η συλλογική σύμβαση, στην περίπτωση της Alpha Bank έχει υιοθετηθεί, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, μόνο για το 2021 και κατ’ εξαίρεση, η παραχώρηση ισόποσης αύξησης ύψους €125 το μήνα εντός των υφιστάμενων μισθολογικών κλιμάκων.

Το ποσό αυτό έχει υπολογιστεί να κατανεμηθεί ισόποσα στο σύνολο των υπαλλήλων, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες κλίμακες του προσωπικού.

Το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης βρίσκεται σε εκκρεμότητα με τη διεύθυνση της τράπεζας να θέτει επιτακτικά την ανάγκη όπως οι συνεισφορές του εργοδότη σε ταμεία υγείας περιοριστούν μόνο σε αυτές που αφορούν στο ΓεΣΥ.

Αγκάθι και στην ΗΒ οι συνεισφορές στο ταμείο υγείας

Σημειώνεται ότι σημαντική διαφορά μεταξύ HB και ΕΤΥΚ που κρατά σε εκκρεμότητα την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, είναι κυρίως το κομμάτι της διπλής συνεισφοράς της τράπεζας στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων και στο ΓεΣΥ.

Το συνολικό κόστος για την τράπεζα σε ότι αφορά τις εισφορές στο ΓεΣΥ και στο ταμείο υγείας ανέρχεται ετησίως στο 5,9%.

Ήδη, η τράπεζα έχει επωμιστεί επιπρόσθετο εργατικό κόστος 4% που αποδίδεται στην παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης.

Οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί σε απόσταση αναπνοής σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, με την ΕΤΥΚ να επιρρίπτει στο πλαίσιο του πρόσφατου παγκύπριου συνεδρίου της, ευθύνες στη διεύθυνση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι υπαναχώρησε.

 Οι πληροφορίες φέρουν τη νέα διοίκηση της Ελληνικής καθώς και τον νέο CEO της Τράπεζας να αξιολογούν το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, πριν οι ίδιοι βάλουν την υπογραφή τους.

Η ΕΤΥΚ, επισημοποίησε το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την ΗΒ με εγκύκλιο της στις 29 Ιουνίου επικαλούμενη διαφωνία του νέου CEO της Ελληνικής Oliver Gatzke.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στην BOCH 2020

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και στην Τράπεζα Κύπρου.

Η BOCH είχε παραχωρήσει πέρσι την ετήσια προσαύξηση ισόποσα €115 το μήνα, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη συντεχνία, ευνοούσε το χαμηλόμισθο προσωπικό και μείωνε αισθητά το συνολικό ύψος των προσαυξήσεων.

Η ΕΤΥΚ είχε αποδεχθεί στο πλαίσιο της τελευταίας ανανέωσης της σύμβασης, μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας κατά 1% και συνέχιση της παγοποίησης της ΑΤΑ.

Οι πληροφορίες φέρουν τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου να επιδιώκει συνολική συμφωνία, τόσο στο σκέλος της σύμβασης, όσο και στο σκέλος της ετήσιας προσαύξησης.

Η δαμόκλειος σπάθη του νόμου για προσαυξήσεις

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εκκρεμούν σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι προηγούμενες συμβάσεις τρέχουν και ισχύουν. 

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι ο λόγος που οι τράπεζες ικανοποιούν τη συμβατική τους υποχρέωση για παραχώρηση ετήσιας προσαύξησης στο προσωπικό τους, είναι γιατί με βάση το νόμο περί μισθών, αποτελεί ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε εργοδότη, παρακρατεί μισθούς, ΑΤΑ, ή προσαυξήσεις σε βάρος των μισθωτών.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της ΕΤΥΚ με παρότρυνση της συντεχνίας, είχαν προσφύγει στο δικαστήριο διεκδικώντας το δικαίωμα της ετήσιας προσαύξησης.

Μετά την προσφυγή αυτή οι τράπεζες παραχωρούν ως είθισται την ετήσια προσαύξηση

ΣΕΚ, ΠΕΟ , ΕΤΥΚ αποφασίζουν για σύμβαση στην ΚΕΔΙΠΕΣ

Το πακέτο τριών προτάσεων που έχει υποβάλει την περασμένη Πέμπτη προς τις συντεχνίες, η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ, μελετάται από τα αρμόδια όργανα των οργανώσεων του προσωπικού.

Όπως έγραψε η StockWatch, το πακέτο προβλέπει ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, σχέδιο εθελούσιας εξόδου και αποζημίωση στο προσωπικό της Αλταμίρα για τερματισμό του δικαιώματος του να επιστρέψει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Βασικός άξονα που διέπει την πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, αποτελεί η πλήρης αποκατάσταση των μισθών με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2020.

Η χρονική διάρκεια της συλλογικής σύμβασης θα είναι 4ετής και θα περιλαμβάνει τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022.

Σημαντικό σημείο αναφοράς των προτάσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ αποτελεί η απόφαση της διοίκησης να αποδεχθεί εναρμόνιση των όρων απασχόλησης του προσωπικού, το οποίο προέρχεται από διάφορα πρώην ΣΠΙ.

Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης θα καλύπτει και το προσωπικό που έχει μεταφερθεί στην Αλταμίρα.

Του Λεύκου Χρίστου