You are here

Όλα στον αέρα σε ΚΕΔΙΠΕΣ και Αλταμίρα

09/08/2021 07:23

Στον αέρα βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις στην ΚΕΔΙΠΕΣ και στην Αλταμίρα, μετά την απόρριψη από τις συντεχνίες των τελικών προτάσεων της εργοδοτικής πλευράς, σε σχέση με το ύψος της χαριστικής αποζημίωσης που θα δοθεί στα μέλη του προσωπικού τα οποία θα ενταχθούν στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου και το ύψος της αποζημίωσης προς τους υπαλλήλους της Αλταμίρα οι οποίοι θα απεμπολήσουν το δικαίωμα επιστροφής τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Με βάση τη συμφωνία μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και της διοίκησης της Αλταμίρα, που υπεγράφη στις 21 Νοεμβρίου του 2017, προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι σε πάροδο δύο χρόνων οι υπάλληλοι του Συνεργατισμού που θα μεταφερθούν στην Αλταμίρα, θα μπορούσαν να ζητήσουν επιστροφή τους στο Συνεργατισμό.

Το δεδομένο αυτό άλλαξε, μετά το λουκέτο του Συνεργατισμού και την πώληση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα τον Ιούνιο του 2018.

Ωστόσο, η ΚΕΔΙΠΕΣ αποδέχθηκε πρόσφατα αίτημα περίπου 90 υπαλλήλων της Αλταμίρα να επιστρέψουν στην εταιρεία, εν μέσω του σχεδίου εξόδου που έχει κυκλοφορήσει στο προσωπικό της και το οποίο περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους της Αλταμίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από πηγές του ΥΠΟΙΚ, η ΚΕΔΙΠΕΣ επικαλούμενη τις περιορισμένες οικονομικές της δυνατότητες και με παρότρυνση του υπουργείου οικονομικών, αποφάσισε να δώσει τέρμα στο δικαίωμα επιστροφής του προσωπικού της Αλταμίρα στην ΚΕΔΙΠΕΣ παρέχοντας συγκεκριμένο κίνητρο.

Πρότεινε συγκεκριμένα προς το επηρεαζόμενο προσωπικό αποζημίωση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας του στη ΣΚΤ.

Το ποσό της αποζημίωσης, σύμφωνα με αρχική απόφαση του τμήματος φορολογίας ήταν να φορολογηθεί διότι θεωρήθηκε ως επιπρόσθετο εισόδημα.

Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, άφησαν να εννοηθεί προς το ΥΠΟΙΚ και την ΚΕΔΙΠΕΣ ότι το τρίπτυχο της συμφωνίας(συλλογική σύμβαση, σχέδιο εθελούσιας εξόδου και αποζημίωση στο προσωπικό της Αλταμίρα) θα γινόταν αποδεχτό εάν η αποζημίωση προς τους υπαλλήλους της Αλταμίρα που θα απεμπολούσαν το δικαίωμα επιστροφής τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι αφορολόγητη.

Στο παραπέντε της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ την περασμένη Παρασκευή, ήρθε σημείωμα από το τμήμα φορολογίας που δήλωσε επίσημα ότι δεν πρόκειται να φορολογήσει τη χαριστική αποζημίωση προς τους υπαλλήλους της Αλταμίρα.

Παρά την εξέλιξη αυτή, οι συντεχνίες ζήτησαν επιπρόσθετα να αυξηθεί το προτεινόμενο ποσό αποζημίωσης για τον κάθε υπάλληλο ξεχωριστά, αίτημα το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, έχουν απορρίψει, τόσο το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, όσο και το ΥΠΟΙΚ.

Στο άλλο σκέλος, η ΕΤΥΚ, που ενεργεί χωρίς οποιαδήποτε συνεργασίας με τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ, αξιώνει αύξηση της χαριστικής αποζημίωσης που προτείνεται με βάση το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, από €180 χιλ. σε €200 χιλ., αίτημα το οποίο επίσης αρνείται να ικανοποιήσει η ΚΕΔΙΠΕΣ. 

Μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ στοχεύει να αποχωρήσουν μεταξύ 100 και 120 υπαλλήλων.

Η ΕΤΥΚ ισχυρίζεται ότι η πρόταση της ΚΕΔΙΠΕΣ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης «κρύβει παγίδες» και κάλεσε τα μέλη της να μην την αποδεχθούν.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε στις πρόνοιες της πρότασης της για ανανέωση της σύμβασης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το οικονομικό κόστος των αιτημάτων θα ανέλθει στα €5,3 εκατ.

Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των μισθών ως αποτέλεσμα των αποκοπών 15% που είχαν επιβληθεί στο προσωπικό εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης τον Μάρτιο του 2013 και της κρατικοποίησης της τον ίδιο χρόνο.

Στο συνολικό κόστος προστίθεται και η αύξηση της συνεισφοράς στο ταμείο προνοίας από 7% σε 9% και οι προσαυξήσεις που παραχωρήθηκαν στο προσωπικό για τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Του Λεύκου Χρίστου