You are here

Ολοταχώς σε μετωπική σύγκρουση ΗΒ και ΕΤΥΚ

06/11/2019 06:20

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ και το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα δυναμικά μέτρα από τη συντεχνία δεν είναι απόμακρο καθώς, το υπουργείο εργασίας δεν προτίθεται στο παρόν στάδιο να ασκήσει τον μεσολαβητικό του ρόλο.

Η ΕΤΥΚ με τη χθεσινή της εγκύκλιο χαράσσει σκληρή στάση έναντι της εργοδοτικής πλευράς αφού τα αρμόδια της όργανα αποφάσισαν να προχωρήσουν με αγωγές κατά των μελών του ΔΣ και εκτελεστικών διευθυντών, για παραβίαση, όπως υποστηρίζουν, του Συντάγματος και των συλλογικών συμβάσεων.

Η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων καταγγέλλει επίσης διευθυντικά στελέχη της τράπεζας για bullying, κατά τον ισχυρισμό της, και τα προειδοποιεί ότι θα μείνουν εκτεθειμένα εξαιτίας της στάσης που τηρούν έναντι υφισταμένων τους.

Στην Ελληνική Τράπεζα η διεύθυνση αλλά και η διοίκηση χαρακτηρίζουν την όλη συμπεριφορά της ΕΤΥΚ περίεργη που τείνει, όπως υποστηρίζει, να συντηρεί ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις, αντί να προσέλθει στο διάλογο με καλή θέληση με στόχο την εξεύρεση χρυσής τομής σε ότι αφορά το σύστημα αμοιβών και αξιολόγησης του προσωπικού.

Η Τράπεζα πιστεύει ακράδαντα ότι η απόφαση της να παραχωρήσει μονομερώς σε μισθολογικές αυξήσεις στη βάση ενός δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος έγινε, όπως σημειώνει, με γνώμονα την απόδοση και παραγωγικότητα του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά.

Οι πληροφορίες της StockWatch από στελέχη της τράπεζας που έχουν γνώση των εργασιακών σχέσεων αναφέρουν ότι η διεύθυνση είναι ιδιαίτερα απογοητευμένη από την άρνηση της ΕΤΥΚ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει με καλή θέληση και ανοικτό πνεύμα, τις προτάσεις της τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η μονομερής παραχώρηση αυξήσεων στο προσωπικό έγινε σε μία προσπάθεια να μην θυματοποιηθεί το προσωπικό από τη χρονοβόρα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αμοιβών.

Είναι καιρός να αντιληφθεί η ΕΤΥΚ, λένε στην ΗΒ, ότι το τραπεζικό περιβάλλον αλλάζει και βρίσκεται ενώπιον πολλών σοβαρών προκλήσεων και το πλέον σημαντικό κίνητρο για το εργατικό της δυναμικό, που είναι η κινητήριος της δύναμη, είναι η δίκαιη και αξιοκρατική αντιμετώπιση του με κριτήρια απόδοσης, ικανότητας και παραγωγικότητας.

Η ΕΤΥΚ στην εγκύκλιο της προβάλλει τη θέση ότι ενώ η διοίκηση της τράπεζας ισχυρίζεται ότι έδωσε την ετήσια προσαύξηση με τον δικό της παράνομο τρόπο, κατά τη συντεχνία, δεν κάνει λόγο για τη μη παραχώρηση της ΑΤΑ που ανέρχεται σήμερα στο 1,5% του μισθού και πρέπει να δοθεί σ’ όλο το προσωπικό από την 01/01/2019.

Η τράπεζα, ωστόσο, εμμένει στην άποψη ότι το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων που παραχώρησε πρόσφατα στο προσωπικό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει η συλλογική σύμβαση και είναι ατυχής η στάση της ΕΤΥΚ να αρνείται το διάλογο και να προκαλεί εντυπώσεις και συνθήκες έντασης οξύνοντας το κλίμα με απειλές και εκβιασμούς.

Η ΕΤΥΚ εγείρει και θέμα υποδεέστερης μεταχείρισης των υπαλλήλων που προήλθαν από την πρώην ΣΚΤ όπως και εκμετάλλευσης των εποχικών υπαλλήλων της τράπεζας, κατά τον ισχυρισμό της.

Στο υπουργείο εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από ανώτατα στελέχη, δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο πρόθεση για να παρέμβει μεσολαβητικά καθώς, όπως επισημαίνουν, υπάρχουν θέματα αρχών και διαδικασιών που έχουν παραβιαστεί και θα πρέπει, κατά την άποψη του υπουργείου, να υπάρξει διόρθωση για να καταστεί δυνατή μία παρέμβαση η οποία να έχει και αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα κατήλθαν στις 11 Οκτωβρίου σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία με τη συντεχνία να επισημαίνει σε εγκύκλιο της που ακολούθησε ότι η εξουσιοδότηση που έχει από τα μέλη της είναι η κλιμάκωση των μέτρων.

Του Λεύκου Χρίστου