You are here

Πάτησαν κουμπί εξόδου γύρω στους 220 στη ΣΚΤ

08/08/2018 06:57

Το ένα τέταρτο του στόχου έχει καλύψει μέχρι στιγμής το σχέδιο εξόδου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα κοστίσει στους φορολογούμενους €128 εκ.

Μέχρι αργά χθες το μεσημέρι γύρω στα 220 άτομα είχαν πατήσει το «κουμπί» για εθελούσια έξοδο από τη Συνεργατική Τράπεζα, ένας αριθμός ο οποίος με βάση την πρακτική των σχεδίων εθελούσιας εξόδου που είχαν εφαρμοστεί σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα, είναι ενθαρρυντικός.

Σημειώνεται ότι οι πλείστοι εκ των υπαλλήλων που θα προτίθενται να αποχωρήσουν, αναμένεται να πατήσουν το κουμπί τα τελευταία 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία, δεδομένου ότι κάποιοι βρίσκονται με άδεια και άλλοι ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες του σχεδίου και κυρίως για το ύψος των χαριστικών αποζημιώσεων που θα λάβουν.

Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου λήγει στις 17 Αυγούστου και η διεύθυνση της τράπεζας δεν προτίθεται να δώσει οποιαδήποτε παράταση.

Στόχος του σχεδίου είναι να αποχωρήσουν εθελούσια περίπου 900 άτομα από το σύνολο των 2660.

Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Τράπεζα μετά την απορρόφηση του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού είναι δεσμευμένη με βάση τη συμφωνία εξαγοράς να απορροφήσει 1100 υπαλλήλους.

Αναμένεται ότι οι υπόλοιποι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στον επικείμενο φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού.

Οι πληροφορίες φέρουν τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού της ΗΒ να έχει αρχίσει τις επαφές με κάποιους εκ των υπαλλήλων της ΣΚΤ, οι οποίοι κυρίως έχουν εμπειρία στη διαχείριση δανείων.

Έχει διαρρεύσει ότι το μάξιμουμ ηλικίας που αναζητεί η Ελληνική Τράπεζα από το σύνολο των 2660 υπαλλήλων του Συνεργατισμού, είναι μέχρι 50 ετών.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας σήμερα των υπαλλήλων της ΣΚΤ είναι 43 ετών.

Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν εθελούσια θα λάβουν χαριστικές αποζημιώσεις μέχρι €180 χιλ. καθώς και άλλα παρεμφερή ωφελήματα.

Είναι άγνωστο ακόμη για το τι μέλλει γενέσθαι για τους υπαλλήλους της ΣΚΤ οι οποίοι δεν υιοθετήσουν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου ή δεν θα απορροφηθούν από την ΗΒ, ή τον φορέα διαχείρισης ΜΕΔ.

Πάντως χθες ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτιωμένο σχέδιο, χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο ως γενναιόδωρο.

Σημείωσε ότι τα ποσά για τις αφορολόγητες αποζημιώσεις θα πληρωθούν από τα έσοδα της ίδιας της τράπεζας και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί ούτε ένας συνεργατιστής στο δημόσιο διότι κάτι τέτοιο, εξήγησε, είναι αντισυνταγματικό.

Απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απορροφήσει η ΗΒ.

Λ. Χρ.