You are here

Πήρε σάρκα και οστά το «αντίπαλο δέος» της ΕΤΥΚ

30/12/2022 07:09

Η επανασύσταση του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ), είναι οριστική και αμετάκλητη, σύμφωνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη, που μίλησαν στη StockWatch.

Οι διαδικασίες σύστασης του ΚΕΣΤ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται αρχές του νέου έτους, να ανακοινωθεί επίσημα η παρουσία του συνδέσμου στα εργασιακά γίγνεσθαι του τραπεζικού τομέα, όπως είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2021 η StockWatch.

Του ΚΕΣΤ, θα ηγηθούν οι δύο συστημικές τράπεζες Κύπρου και Ελληνική στη βάση των προνοιών του νέου καταστατικού το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί, ώστε να συνάδει με τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν γενικότερα οι εργασιακές σχέσεις.

Σημείο αναφοράς στο υπό εκκόλαψη καταστατικό, αποτελεί ο ενισχυμένος ρόλος των δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων BOCH και ΗΒ, κυρίως στο σκέλος της  ψηφοφορίας σε θέματα που θα άπτονται της αποδοχής ή όχι συμφωνίας για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο ενισχυμένος  ρόλος  που παρέχεται, μέσω του επικείμενου καταστατικού, προς τα δύο συστημικά  τραπεζικά ιδρύματα,  είναι απότοκο των «κακών» εμπειριών που είχαν αποκτηθεί στη  διάρκεια της  πολύχρονης παρουσίας του προηγούμενο ΚΕΣΤ στα εργασιακά τραπεζικά δρώμενα.

Υπήρξαν περιπτώσεις, που «μικρά» τραπεζικά ιδρύματα, μπροστά στον κίνδυνο να τεθούν αντιμέτωπα με δυναμικές αντιδράσεις της  ΕΤΥΚ, αποδέχονταν οικονομικά αιτήματα της συντεχνίας τα οποία στο τέλος της ημέρας, προκαλούσαν μεγαλύτερο κόστος στο μισθολόγιο των πιο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Με ποσοστιαία αναλογία η συμμετοχή στο ΔΣ

Στο νέο καταστατικό καθίσταται σαφές ότι το ποσοστό ψήφων, εντός του ΔΣ του ΚΕΣΤ, για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική, θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του συνδέσμου, ώστε να παρέχονται ασφαλιστικές δικλείδες στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στο μέλλον.

Προβλέπονται επίσης πρόνοιες που κατοχυρώνουν και ενδυναμώνουν το στοιχείο της συλλογικότητας.

Ο ρόλος του ΚΕΣΤ, θα έχει περισσότερη σημασία στη διαδικασία  ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον τομέα και σε κορυφαία εργασιακά ζητήματα που θα προκύπτουν  και η επίλυσή τους θα επιβάλλει την  παρέμβαση του συνδέσμου.

Στη διαπραγματευτική ομάδα, θα συμμετέχουν τεχνοκράτες και μέλη των ανώτατων διοικήσεων των τραπεζών.

Η στελέχωση του συνδέσμου θα γίνει κυρίως μέσα από το υφιστάμενο προσωπικό του Συνδέσμου Τραπεζών, το οποίο έχει και την τεχνογνωσία και την εμπειρία καθώς, αρκετοί εξ αυτών προήλθαν από τον ΚΕΣΤ, μετά τη διάλυση του.

Ο ΚΕΣΤ, ανέστειλε τη δραστηριότητα του το 2016, μετά από μία παρουσία πέντε δεκαετιών.

Ο βασικός λόγος αναστολής των εργασιών του ήταν γιατί  τα πιο μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνομολογούσαν σε πολλές περιπτώσεις στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων με τη συντεχνία, συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες δέσμευαν  τις μεγάλες τράπεζες, των οποίων το εργατικό κόστος ήταν  εκ των πραγμάτων πολύ πιο ψηλό.

Την αυλαία των αποχωρήσεων το 2016 από το ΚΕΣΤ, είχε ανοίξει η Τράπεζα Κύπρου επί προεδρίας του Κρίστη Κασάπη και ακολούθησε η Ελληνική.

Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε  τα υπόλοιπα μέλη του συνδέσμου να αναστείλουν οριστικά τις εργασίες του ΚΕΣΤ αφού, η συνέχιση των εργασιών  του θα είχε πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για τα υπόλοιπα μέλη του.

Η  συνεισφορά των τραπεζών για τις ανάγκες λειτουργίας του ΚΕΣΤ ήταν ανάλογα με την οικονομική υπόσταση και το μέγεθος των τραπεζών, ωστόσο στο ΔΣ του συνδέσμου, όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν  δικαίωμα μίας ψήφου.

Οι δύο συστημικές τράπεζες ήταν διαχρονικά  οι κυριότεροι χρηματοδότες του ΚΕΣΤ όπως αργότερα και η ΣΚΤ, όταν είχε ενταχθεί στις τάξεις του  συνδέσμου μετά που είχε κρατικοποιηθεί και εποπτευόταν απευθείας από την ΚΤ και την ΕΚΤ.  

Πέντε χρόνια μετά την αδρανοποίηση του ΚΕΣΤ, διαφάνηκε ότι η συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο εργατικό κόστος στον τραπεζικό τομέα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Το σπόρο για επανασύσταση του συνδέσμου έριξαν δύο νέοι CEO.

Ο Oliver Gatzke, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας με αφορμή τη μετωπική σύγκρουση του που είχε με τη συντεχνία σε θέματα αυτόματων αυξήσεων, εισφορών και σύμβασης και ο Αριστείδης Βουράκης αντίστοιχος  της AstroBank.

Τα δευτερευούσης εργασιακά ζητήματα 

Σημειώνεται ότι σε δευτερευούσης σημασίας εργασιακά ζητήματα που θα τίθενται από καιρό εις καιρό και θα περιορίζονται στις ανάγκες ή υποχρεώσεις της κάθε τράπεζας ξεχωριστά, θα επιλύονται σε επίπεδο θεσμοθετημένων κοινών επιτροπών των δύο μερών και στο πλαίσιο των απευθείας συνεννοήσεων μεταξύ των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού και της συντεχνίας.

Είναι διάχυτη η άποψη ότι στον τραπεζικό τομέα θα προκύψουν μείζονα εργασιακά ζητήματα.

Σε πρώτο στάδιο θα αντιμετωπίσει την υποβολή αιτημάτων από τη συντεχνία για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που οι πλείστες έχουν λήξει.

Σε εκκρεμότητα παραμείνει μόνο η ανανέωση της σύμβασης στην Ελληνική.

Οι πληροφορίες φέρουν τη διεύθυνση της τράπεζας και τις συντεχνίες να  βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Κρίσιμο κεφάλαιο θα είναι το μέλλον των σχεδίων εθελούσιας εξόδου.

Τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα έχουν εξαγγείλει επίσημα, χωρίς οποιαδήποτε μέχρι σήμερα αντίδραση, κυρίως από την ΕΤΥΚ, ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να εκπονούν εθελούσια σχέδια εξόδου με χαριστικές αποζημιώσεις μέχρι €200 χιλ.

Άλλωστε, έγινε γνωστό ότι εντός του νέου έτους ο έφορος φορολογίας ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα θέτει φραγμό  στο αφορολόγητο των χαριστικών αποζημιώσεων τόσο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό.

Στο πλαίσιο της ανανέωσης των νέων συλλογικών συμβάσεων, οι τράπεζες ετοιμάζονται να θέσουν αιτήματα όπως είναι η κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο συμπληρωματικό ταμείο υγείας, μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας  και στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού παραχώρησης των αυτόματων ετήσιων προσαυξήσεων.

Του Λεύκου Χρίστου