You are here

Προς νέα σύγκρουση και μέτρα στην Ελληνική

17/10/2019 07:04

Νέο μέτωπο και κλιμάκωση της εργασιακής σύγκρουσης μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά την 24ωρη απεργία της περασμένης Παρασκευής, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει μεσολαβητική διέξοδος στην κρίση.

Μέχρι σήμερα δεν εκδηλώθηκε οποιαδήποτε πρόθεση του υπουργείου εργασίας για μεσολαβητική παρέμβαση με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω όξυνση των εργασιακών σχέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι ότι η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει σαφή θέση επί της επίμαχης διαφοράς μεταξύ ΕΤΥΚ και Ελληνικής Τράπεζας σε ότι αφορά την παραχώρηση ή όχι της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ στο προσωπικό της τράπεζας.

Η ΕΤΥΚ με επανειλημμένες εγκυκλίους και ανακοινώσεις της ισχυρίζεται ότι η υπουργός εργασίας έχει υποδείξει σαφώς στη διεύθυνση της ΗΒ να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ καθώς αυτό απορρέει, σύμφωνα με τη συντεχνία, από τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης και τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διεύθυνση της τράπεζας διατείνεται ότι αυτή η θέση η οποία αποδίδεται στην υπουργό εργασίας από τη συντεχνιακή πλευρά, ουδέποτε δόθηκε γραπτώς προς την εργοδοτική πλευρά.

Πηγές στο υπουργείο εργασίας που κλήθηκαν από τη StockWatch να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο η κ. Αιμιλιανίδου έχει ταχθεί υπέρ της καταβολής της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ στο προσωπικό της Ελληνικής ήταν κατηγορηματικές:

«Από τη στιγμή που ουδέποτε η υπουργός εργασίας διέψευσε αυτά τα οποία η συντεχνία αναφέρει διαρκώς στις σχετικές της εγκυκλίους προς τα μέλη της, αποδεικνύει τα περί του λόγου το αληθές».

Στην άλλη συστημική τράπεζα, στην Τρ. Κύπρου, οι υπάλληλοι αναμένεται να λάβουν την ετήσια προσαύξηση, όπως και πέρσι.

Η ΕΤΥΚ υποδεικνύει με χθεσινή εγκύκλιο στα μέλη της να περιλάβουν στη φόρμουλα για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που έδωσε η Τράπεζα Κύπρου ακόμη €1500.  Το ποσό προκύπτει μέσα από την προσαύξηση και αναμένεται να παραχωρηθεί σε όσους την δικαιούνται για το 2019.

Δηλαδή, η συντεχνία θεωρεί δεδομένη την παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης προς το υπαλληλικό προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου.

Επίσημα τουλάχιστο μέχρι στιγμής, η ΒΟCH δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επί της εγκυκλίου της ΕΤΥΚ, ούτε και έδειξε όμως να έχει διαφορετική προσέγγιση.

Στελέχη της BOCH αρκέστηκαν χθες να υπενθυμίσουν στη StockWatch ότι η τράπεζα είχε παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση στο προσωπικό της για το 2018.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται, όπως ανέφεραν χθες στη StockWatch μέλη της ηγεσίας της ΕΤΥΚ, να επιμετρηθεί ως ένα ακόμη επιχείρημα στη διαμάχη με την Ελληνική και στη διεκδίκηση της καταβολής από την τράπεζα της ετήσιας προσαύξησης.

Από πλευράς Ελληνικής σημειώνεται ότι η μονομερής απόφαση να δοθούν μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό σε οριζόντια βάση, αλλά και σύμφωνα με την αποδοτικότητα του προσωπικού της δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πρέπει επιτέλους το πεπαλαιωμένο σύστημα αμοιβών να προσαρμοστεί στα νέα εργασιακά δεδομένα που επιβάλλουν να ανταμείβεται η απόδοση, η παραγωγικότητα και τα προσόντα ενός υπαλλήλου, επισημαίνουν στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι οριζόντιες αυξήσεις, πρόσθεταν, αποτελούν βασικό αντικίνητρο αύξηση της παραγωγικότητας τη στιγμή που το νέο τραπεζικό περιβάλλον έχει ολοένα περισσότερες απαιτήσεις.

Πάντως, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται μέχρι σήμερα, να υπάρχουν σημάδια που να πείθουν ότι η υπουργός εργασίας είναι έτοιμη να παρέμβει μεσολαβητικά στην εργατική κρίση στην Ελληνική.

Οι ανησυχίες των εργοδοτικών οργανώσεων, του συνδέσμου τραπεζών και γενικότερα του επιχειρηματικού κόσμου εντείνονται από το γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΤΥΚ και ΗΒ δεν εξομαλύνονται.

Η ΕΤΥΚ με χθεσινή εγκύκλιο της καλεί την τράπεζα να καταβάλει τον μισθό στο προσωπικό της από την 24ωρη απεργία, αίτημα το οποίο η συντεχνία δεν είχε προβάλει στο παρελθόν σε παρόμοιες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Άλλωστε, η εργοδοτική πλευρά, δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει μεροκάματα που χάνονται εξαιτίας δυναμικών μέτρων που λαμβάνουν οι συντεχνίες.

Οι πληροφορίες όμως φέρουν την ΕΤΥΚ να τραβά ακόμη περισσότερα το σχοινί καθώς αναμένεται εντός των ημερών να προχωρήσει τις νομικές διαδικασίες εναντίον στελεχών της ανώτατης διεύθυνσης κατηγορώντας τα ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα που επιμένουν να μην παραχωρούν μέρος του μισθού των υπαλλήλων.

Η ΕΤΥΚ επικαλείται το άρθρο 23 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι μισθοί αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Την ίδια ώρα η συντεχνία αξιολογεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των δυναμικών μέτρων, στο πλαίσιο της επιλεκτικής στάσης εργασίας σε συγκεκριμένα τμήματα ή υπηρεσίες.

Του Λεύκου Χρίστου