You are here

«Ψίχουλα» η προσαύξηση μπροστά στα bonus

30/01/2023 16:22

Επίθεση κατά των τραπεζών εξαπέλυσε ο Λοίζος Χατζηκωστής επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ με αφορμή την πρόθεση του Συνδέσμου Τραπεζών να διεκδικήσει στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης κατάργηση της ετήσιας προσαύξησης.

«Η ετήσια προσαύξηση είναι ψίχουλα μπροστά στα bonus που ανακοίνωσαν και προγραμματίζουν να παραχωρήσουν οι τράπεζες σε διευθυντικά στελέχη», σχολίασε ο κ. Χατζηκωστής ο οποίος απαντούσε σε ερώτημα της StockWatch μετά τη συνάντηση που είχε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υποψήφιος πρόεδρος για τη Δημοκρατία με μέλη της Γραμματείας της συντεχνίας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, υπενθύμισε προς τους εργοδότες των μελών της συντεχνίας του ότι η ΕΤΥΚ και οι τραπεζικοί υπάλληλοι «την ώρα που οι τράπεζες αντιμετώπιζαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα είχαν μειώσει τους μισθούς και περιόρισαν τις ετήσιες προσαυξήσεις», αναφερόμενος στην περίοδο της τραπεζικής κρίσης το 2013.

Εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός πως, ενώ οι τράπεζες ανακοινώνουν και αναμένουν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη θα έπρεπε υπέδειξε, «να σέβονται ότι την ώρα της κρίσης οι υπάλληλοι τους ενίσχυσαν για να επιβιώσουν».

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό την ίδια ώρα που αναμένουν υπερκερδοφορία, «σκέφτονται πώς θα γίνουν επιθέσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα πράγματα είναι εκτός τόπου και χρόνου», ενώ τόνισε ότι «δεν δείχνουν συνέπεια και σεβασμό και να θυμηθούν πως στις δύσκολες εποχές είναι το προσωπικό τους που τους στήριξε, για να επιβιώσουν».

Μήνυμα Αβέρωφ προς τις τράπεζες

Ο υποψήφιος πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας το ίδιο ερώτημα υπέδειξε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

«Υπάρχουν τρόποι να το επιτύχουμε», πρόσθεσε, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και «χωρίς να οδηγήσουμε σε προβλήματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τους ιδιωτικούς οργανισμούς ή τα δημόσια οικονομικά», είπε.

Είπε ότι υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη και να μην τίθενται προβλήματα βιωσιμότητας, «είτε των κρατικών εσόδων είτε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Έστειλε επιπλέον το μήνυμα προς τον επιχειρηματικό τομέα, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ότι έγιναν πολλές θυσίες για χάρη της οικονομίας, «γιατί δεν μπορεί να υπάρχει οικονομία χωρίς σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που αποτελεί προϋπόθεση», παρατήρησε.

Εξήγησε ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να έχει υπόψη του τις κοινωνικές του ευθύνες και τις ευθύνες του για την κοινωνική συνοχή, την εργατική ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

«Εάν παραβιαστεί οποιαδήποτε από αυτές τις αρχές, τότε είναι οι ίδιοι που δυναμιτίζουν και τη σταθερότητα του δικού τους οικοδομήματος», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «δεν στηρίξαμε τις τράπεζες, ως τράπεζες. Στηρίξαμε την οικονομία του τόπου. Αν ο χρηματοπιστωτικός τομέας νομίζει ότι μπορεί να επιβάλλει διά της σταθεροποίησης του, ως αποτέλεσμα θυσιών, κουρεμένων, κατόχων αξιογράφων, μετόχων, θυσιών του εργαζομένου κόσμου, να εκμεταλλευτούν μέσα από τις θυσίες αυτές τη δική τους σταθερότητα, για να ακυρώσουν κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευθύνη, ένα το μήνυμα που στέλνω, θα μας βρουν απέναντι τους».

Μετά τις εκλογές κλείνουν εκκρεμότητες για συμβάσεις

Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της ΕΤΥΚ στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που έληξε το περασμένο Δεκέμβριο, με τη διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης μεταξύ 2% και 4%, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, απαντώντας επίσης σε ερώτημα της StockWatch, διευκρίνισε ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαδικασίας που ξεκίνησε θα καθοριστεί μετά τις προεδρικές εκλογές.

Τόνισε ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική Τράπεζα και μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο.

«Συμφωνήσαμε όχι μία και δύο φορές για την Ελληνική», προσθέτοντας ότι η τράπεζα υποχωρεί λόγω «άλλων παιχνιδιών που παίζονται».

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι ο χρόνος είναι υπέρ της ΕΤΥΚ.

Της Μαρίας Κυριακίδου