You are here

Σφήνα ΕΤΥΚ στις ζυμώσεις για ΔΣ Ελληνικής

08/06/2019 14:50

Σφήνα στις ζυμώσεις που γίνονται για τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας μπαίνει η συντεχνία των υπαλλήλων της ΕΤΥΚ, διεκδικώντας συμμετοχή στο ΔΣ μέσω μετοχών που απέκτησε.

Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΤΥΚ Λοΐζο Χατζηκωστή η συντεχνία  έχει λάβει σημαντικό  πακέτο μετοχών της τράπεζας  μέσω  και του ταμείου προνοίας και κατόπιν σχετική συνέργειας, όπως είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η αναφορά Χατζηκωστή επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επισήμως πληροφορίες που δημοσίευσε προ μηνών η StockWatch.

Ο ηγέτης της συντεχνίας σημείωσε  ότι πάγιος στόχος της ήταν πάντα  να συμμετέχει στα ΔΣ των τραπεζών εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Επικαλέστηκε την πρακτική που εφαρμόζεται στις γερμανικές τράπεζες στις οποίες  οι εργαζόμενοι έχουν εκπροσώπηση  μέχρι και 50% και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Άκκερμαν που  επέβαλε διάφορα μοντέλα στην Τρ. Κύπρου δεν  ήρθε ποτέ με πρόταση για συμμετοχή των εργαζομένων στη  διοίκηση της  τράπεζας.

Στο παρελθόν η ΕΤΥΚ συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής, με αποτέλεσμα, βέβαια, να εκτεθεί μετά τις εξελίξεις του 2013.

Ο κ. Χατζηκωστής εξήγησε ότι η συμμετοχή  των εργαζομένων στις διοικήσεις των τραπεζών δεν είναι μίασμα και ότι τόσο οι μέτοχοι, όσο και οι εργαζόμενοι και οι διευθύνσεις των τραπεζών έχουν κοινούς στόχους και συμφέροντα. Είναι η βιωσιμότητα των οργανισμών και η εξασφάλιση  κέρδους.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ έκανε λόγο για  «κοσμογονικές εξελίξεις» στην Ελληνική Τράπεζα  λόγω, όπως εξήγησε, των αλλαγών που θα επέλθουν στη μετοχική δομή της ΗΒ

Σημείωσε ότι  μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει ακόμη κανείς  ποια θα είναι κατάληξη και το πώς θα διαμορφωθεί η νέα διοικητική δομή της Ελληνικής Τράπεζας.

Πάντως όπως έχει διαρρεύσει η ΕΤΥΚ έχει συνεργήσει με το επενδυτικό ταμείο 7Q, το οποίο  έχει αποκτήσει περίπου 9% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ.

Το σίγουρο, είπε,  είναι ότι ο πρόεδρος του ΔΣ  της ΗΒ, θα αποχωρήσει, διότι δεν τον ενδιαφέρει ο επαναδιορισμός.

Ικανοποίηση για διορισμούς Νικολάου - Αράπογλου

Ο κ. Χατζηκωστής  χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή πολύ θετική και πρόσθεσε ότι η οργάνωση υπέδειξε στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της  BOCH, ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην άρση στρεβλώσεων καθώς  αρκετά  υπάλληλοι έχουν αναλάβει εδώ και έξι επτά χρόνια σημαντικά πόστα  με αυξημένα  επαγγελματικά καθήκοντα χωρίς να αναβαθμιστεί η μισθοδοσία τους.

Η ΕΤΥΚ, υποστήριξε, είχε δώσει τρείς παραμέτρους σε σχέση με τους νέους διορισμούς στην ανώτατη διεύθυνση  και στην ανώτατη θέση της διοίκησης.

Ο κ. Χατζηκωστής την εξέλιξη αυτή πολύ θετική και πρόσθεσε ότι η οργάνωση υπέδειξε στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της  BOCH, ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην άρση στρεβλώσεων καθώς  αρκετά  υπάλληλοι έχουν αναλάβει εδώ και έξι επτά χρόνια σημαντικά πόστα  με αυξημένα  επαγγελματικά καθήκοντα χωρίς να αναβαθμιστεί η μισθοδοσία τους.

Οι δύο αυτοί διορισμοί, είπε, μας ικανοποιούν  διότι είναι άτομα τα οποία  έχουν παραστάσεις  σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, είναι και οι δύο ελληνόφωνες και ειδικότερα ο νέος CEO είναι άτομο το οποίο προέρχεται μέσα από τις τάξεις του υφιστάμενου προσωπικού της τράπεζας.

Θετικά σχόλια εξέφρασε και για τον Τάκη Αράπογλου τον οποίο η ΕΤΥΚ, είπε, έχει  καλή άποψη  διότι είναι καλός γνώστης των τραπεζικών θεμάτων και καλός συνεργάτης στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Παρατήρησε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα  σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών.

Αναφέρθηκε στο διορισμό του Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του διοικητή της ΚΤ   ο οποίος, όπως εκτίμησε, θα αλλάξει κάποια πράγματα προς το καλύτερο  με βάση τις ενδείξεις και εξέφρασε την ευχή να μην παρέμβουν στο έργο  του «άνωθεν δυνάμεις  υπέρτερες σε δύναμη  για να εξαναγκάζουν σε άλλες επιλογές».

Αναφέρθηκε επίσης και στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Λοϊζίδη στην AstroBank.

Του Λεύκου  Χρίστου