You are here

Σχέδιο εξόδου: Προκάλεσε ρήξη BOCH -ETΥΚ

30/11/2021 07:15

Κρίση στις σχέσεις Τράπεζας Κύπρου και ΕΤΥΚ προκάλεσε το στοχευμένο, πλην όμως, εθελούσιο σχέδιο εξόδου που ανακοινώθηκε χθες στο προσωπικό.

Το σχέδιο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων.

Οι εκ των έσω πληροφορίες της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ, υποστηρίζουν ότι το επίμαχο σχέδιο επρόκειτο να ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, η ανάρτηση του στο προσωπικό portal των υπαλλήλων ανεστάλη, καθώς υπήρξε παρέμβαση της συντεχνίας.

Η ΕΤΥΚ στη χθεσινή της εγκύκλιο χρησιμοποιεί αυστηρό ύφος και προειδοποιεί ευθέως τη διοίκηση της Τράπεζας ότι θα αντιδράσει δυναμικά και με όλα στη διάθεση της μέσα, αν ενώπιον της τεθούν καταγγελίες από μέλη της ότι εκβιάζονται από διευθυντικά στελέχη για να αποδεχθούν το σχέδιο.

Ισχυρίζεται ότι είχε εκφράσει τη διαφωνία της σε σχέση με την πρόθεση της διεύθυνσης να προχωρήσει σε στοχευμένο σχέδιο και ότι αγνοήθηκαν οι θέσεις της προς την Τράπεζα, πριν αυτή προχωρήσει στην ανακοίνωση του σχεδίου.

Η ΕΤΥΚ δεν συγκεκριμενοποιεί τις θέσεις που διατύπωσε προς τη διεύθυνση.

Απλά περιορίζεται στο να σημειώσει ότι είχε εκφράσει αντίθεση με τον στοχευμένο χαρακτήρα του σχεδίου.

Πρώτα ρήγματα με τη διεύθυνση Νικολάου

Πάντως, είναι η πρώτη φορά, από τότε που έχει αναλάβει τα ηνία της ΒOCH ο Πανίκος Νικολάου που η ηγεσία της συντεχνίας αντιδρά τόσο έντονα, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα καθώς, οι σχέσεις των δύο μερών ήταν άριστες.

Η διαπίστωση αυτή συνάγεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της εγκυκλίου της ΕΤΥΚ με την οποία έδινε εύσημα προς τη διεύθυνση της Τράπεζας, με αφορμή τις πρόσφατες προαγωγές που δόθηκαν σε περίπου 600 υπαλλήλους του Συγκροτήματος.

Σημείωνε στην εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ στις 12 τρέχοντος Νοεμβρίου:

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συγχαρούμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Π. Νικολάου καθώς και τους συνεργάτες του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλου Χάρη Πουαγκαρέ και την Ειρήνη Γρηγορίου Chief of Staff για το σκληρό έργο των συζητήσεων με τη συντεχνία για το θέμα αυτό (των προαγωγών)».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η εγκύκλιος της ΕΤΥΚ τον περασμένο Ιούλιο με την ευκαιρία της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

«Ως ηγεσία της ΕΤΥΚ τονίζουμε την πολύ θετική και καλοπροαίρετη προσέγγιση που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων από τη διοίκηση του Τάκη Αράπογλου και την ιδιαίτερα θετική συμβολή του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου και των συνεργατών του», σημείωνε τότε η ΕΤΥΚ.

Δεν θα ανεχθεί Bullying

Ωστόσο, στη χθεσινή της εγκύκλιο, η ΕΤΥΚ προειδοποιεί την Τράπεζα ότι δεν θα ανεχθεί «εκβιασμούς και απειλές (bullying) σε μέλη του προσωπικού με στόχο να αποδεχθούν το σχέδιο εξόδου» και ότι η οργάνωση είναι αποφασισμένη, όπως τονίζει, «να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα».

Σε ότι αφορά τα νομικά μέτρα, η συντεχνία διευκρινίζει ότι το bulling αποτελεί ποινικό αδίκημα και προειδοποιεί ότι αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε προσωπικές ποινικές αγωγές.

Οι πληροφορίες που αφέθηκαν χθες να διαρρεύσουν από την Αγία Παρασκευή, σε σχέση με το σχέδιο, αναφέρουν ότι αυτό είναι εθελούσιο και αφορά περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων.

Η συντεχνία στην εγκύκλιο της κάνει λόγο για 100 υπαλλήλους.

Τα της μείωσης του αριθμού του προσωπικού προκύπτει από το επιχειρηματικό πλάνο της Τράπεζας, το οποίο η συντεχνία γνωρίζει.

Το σχέδιο σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας, έχει εθελούσιο χαρακτήρα και εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εργασιών, της πώλησης του μεγαλύτερου μέρους των ΜΕΔ, της ψηφιοποίησης των εργασιών και της αυτοματοποίησης διαδικασιών.

Σημειώνει επίσης ότι το σχέδιο, έρχεται σε συνδυασμό με τις προαγωγές που παραχωρήθηκαν πρόσφατα και ενισχύει την προσπάθεια της Τράπεζας για υιοθέτηση κουλτούρας υψηλών επιδόσεων και αξιοκρατίας. 

Είναι το έβδομο διαδοχικό σχέδιο αποχώρησης υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, από τότε που είχε ξεσπάσει η τραπεζική κρίση τον Μάρτιο του 2013.

Η μετά Χούρικαν εποχή της Τράπεζας και η ΕΤΥΚ

Σημειώνεται ότι η μετά Χούρικαν διεύθυνση της Τράπεζας, υπό τους Π. Νικολάου (CEO) και Χάρη Πουαγκαρέ (αναπληρωτή CEO), είχε ανοίξει διάπλατα το κανάλι συνεργασίας με την ΕΤΥΚ, σε αντίθεση με τον τέως ιρλανδό τραπεζίτη.

Η νέα διεύθυνση της BOCH, ήταν από τα πρώτα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμφώνησε ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, εν μέσω πανδημικής κρίσης.

Ήταν μεταξύ των πρώτων εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων που άνοιξε το δρόμο της επαναφοράς της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, βάσει της συμφωνηθείσας από τους κοινωνικούς εταίρους φόρμουλας.

Η Τράπεζα Κύπρου αποδέχθηκε να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές (έστω μειωμένες) στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, το οποίο λειτουργεί ως συμπληρωματικό προς τα μέλη της ενώ, η Τράπεζα καταβάλλει και τις εισφορές στο ΓεΣΥ, ως εργοδότης, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η ταυτόχρονη συνεισφορά της ΒOCH στο ταμείο υγείας της συντεχνίας και στο ΓεΣΥ, έχει αυξήσει περαιτέρω το ήδη υψηλό εργατικό της κόστος, για το οποίο οι επόπτες διαρκώς επισημαίνουν σε κάθε έκθεση τους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, την ανάγκη μείωσης του.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση στοιχεία έρευνας, το κάθε κέρδος που εξασφαλίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το 60% -65% αποδίδεται στο εργατικό κόστος.

Τι προβλέπει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προβλέπει μέγιστη χαριστική (αφορολόγητη) αποζημίωση €200 χιλ.

Το εφάπαξ θα υπολογιστεί με βάση τα έτη υπηρεσίας, επί του ετήσιου μισθού, επί του συντελεστή ηλικίας και των ετών υπηρεσίας.

Το μέγιστο ποσό χαριστικής αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά το 70% των υπολοιπόμενων μισθών μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τις €200 χιλ.

Η Τράπεζα θα συνεχίσει την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέσω του ταμείου υγείας της ΕΤΥΚ για δύο χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης των υπαλλήλων.

Η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα παύσει να ισχύει σε περίπτωση που ο επηρεαζόμενος υπάλληλος παραλείψει να καταβάλει το ποσοστό της εισφοράς που του αναλογεί ή αναλάβει άλλη εργασία, είτε ως υπάλληλος, ή ως αυτοεργοδοτούμενος, ή εάν το ταμείο υγείας αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί τη συνέχισης της συμμετοχής του ή η ημερομηνία αφυπηρέτησης του θα επέλθει πριν από τη συμπλήρωση των δύο χρόνων.

Η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα καλύπτει και τα υφιστάμενα εξαρτώμενα άτομα των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν και τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα στο ταμείο.

Η ασφαλιστική κάλυψη θα συνεχίσει να ισχύει από την ημερομηνία αποχώρησης των υπαλλήλων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το εφάπαξ ποσό της χαριστικής αποζημίωσης θα κατατεθεί στον τρεχούμενο λογαριασμό των υπαλλήλων που θα δηλώσουν συμμετοχή στο σχέδιο.

Θα καταβληθεί το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας σε όσους αποχωρήσουν όπως επίσης και η μεταφερούμενη ετήσια άδεια από προηγούμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά τα δάνεια που έχουν συνάψει  επηρεαζόμενοι υπάλληλοι που προτίθενται να αποχωρήσουν θα πρέπει να γίνει διακανονισμός τους με την Τράπεζα.

Του Λεύκου Χρίστου