You are here

Στο προεδρικό η τύχη 2660 υπαλλήλων ΣΚΤ

14/06/2018 06:58

Στο προεδρικό θα ανηφορίσουν σήμερα οι ηγεσίες των συντεχνιών που εκπροσωπούν τους 2660 υπαλλήλους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για να συζητήσουν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το μέλλον τους.

Πέραν της πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων των υπαλλήλων τους μετά το λουκέτο στον Συνεργατισμό, για την οποία δίνει σχεδόν καθημερινά διαβεβαιώσεις και η ίδια η κυβέρνηση, οι διεκδικήσεις των ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΕΤΥΚ και ΠΑΣΥΔΥ θα κινηθούν σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτον,το ύψος των αποζημιώσεων που θα παραχωρηθεί στους υπαλλήλους οι οποίοι θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Δεύτερον, ο αριθμός των μελών του προσωπικού του Συνεργατισμού που θα απορροφήσει η Ελληνική Τράπεζα.

Τρίτον, η δέσμευση του ιδιώτη επενδυτή ότι θα σεβαστεί πλήρως το εργασιακό καθεστώς και τους όρους του σχεδίου υπηρεσίας των εργαζομένων της ΣΚΤ, τους οποίους θα απορροφήσει.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο θα είναι παρών ο υπουργός οικονομικών και, ενδεχομένως, και η υπουργός εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στη StockWatch ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταθέσει το πρωί ενώπιον της ηγεσίας των εργαζομένων τις γενικές αρχές που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων και για τις οποίες, σημείωσε, η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων της ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ, δήλωσε στη StockWatch ότι οι εκπρόσωποι των συντεχνιών θα απαιτήσουν την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των επηρεαζόμενων υπαλλήλων και παράλληλα θα απευθύνουν έκκληση να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός του προσωπικού που θα μεταφερθεί στο νέο τραπεζικό σχήμα το οποίο θα προκύψει με την απορρόφηση του υγιούς μέρους του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα.

Εκπρόσωπος της ηγεσίας της ΕΤΥΚ, η οποία κλήθηκε την υστάτη να συμμετέχει στη συνάντηση του προεδρικού, τόνισε την ανάγκη όπως ο μεγαλομέτοχος και πωλητής του «καλού» Συνεργατισμού προς την Ελληνική Τράπεζα, που είναι το κράτος, λάβει υπόψη τη σημασία που θα έχει το ύψος των αφορολόγητων αποζημιώσεων προς το προσωπικό το οποίο θα φύγει με σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Επί του επίμαχου αυτού θέματος, θα υπάρξει κοινή γραμμή εκ μέρους και των τεσσάρων συντεχνιών, οι οποίες θα επικαλεστούν το πρόσφατο προηγούμενο των σχεδίων εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Τα εν λόγω σχέδια προέβλεπαν προς τους αποχωρούντες υπαλλήλους αποζημιώσεις μέχρι και €200 χιλ. βάσει των ετών υπηρεσίας και σύμφωνα με τη μισθολογική τους κλίμακα.

Στις περιπτώσεις αυτές, το κόστος των αποζημιώσεων επωμίστηκαν οι ίδιες οι τράπεζες και το κράτος ανέλαβε μόνο το κόστος του αφορολόγητου των αποζημιώσεων.

Αντίθετα, στην περίπτωση του επικείμενου σχεδίου εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό του Συνεργατισμού, όλο το κόστος θα το επωμιστεί το κράτος, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για το λουκέτο στο Συνεργατισμό.

Από πλευράς της Ελληνικής, αναφέρθηκε στη StockWatch ότι η διεύθυνση της Τράπεζας σε κανένα στάδιο των διαπραγματεύσεων για απορρόφηση του Συνεργατισμού δεν είχε «επιθετική» διάθεση ως προς τον αριθμό του προσωπικού της ΣΚΤ που θα μεταφερθεί στην ΗΒ.

Η διαπραγματευτική ομάδα της Ελληνικής, πρόσθεσε, έχει τονίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι δεν θα είχε ένσταση να υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό το business plan, το οποίο είχε αποφασιστεί και θα τίθετο σε υλοποίηση αν δεν προέκυπτε θέμα εξαγοράς του Συνεργατισμού.

Το σχέδιο αυτό προέβλεπε μείωση των καταστημάτων της ΣΚΤ στα 100 από το σύνολο των 170 και μείωση του προσωπικού από 2660 σε 1660.

Με βάση την υφιστάμενη οργανική δομή της ΣΚΤ, περίπου 1600 άτομα εργοδοτούνται στο δίκτυο καταστημάτων, 600 υπάλληλοι στελεχώνουν την κεντρική διοίκηση ενώ 400 άτομα έχουν μεταφερθεί στην Αλταμίρα που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού.

Πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας, όπως τόνισε στέλεχος της, είναι να απορροφήσει, μεταξύ 900 και 1100 υπαλλήλων οι οποίοι θα επιλεγούν με βάση τις ανάγκες του νέου τραπεζικού σχήματος.

Το υπουργείο οικονομικών από την πλευρά του προτίθεται να ενθαρρύνει τη μεταφορά επιπρόσθετου προσωπικού στην Αλταμίρα που ήδη όπως προαναφέρθηκε εργοδοτεί περίπου 400 άτομα τα οποία θα παραμείνουν στην υπηρεσία.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης της ΣΚΤ είναι ότι το 60% του υφιστάμενου προσωπικού του Συνεργατισμού είναι κατά μέσον όρο 45 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό του προσωπικού έχει μπροστά του ακόμη 20 χρόνια υπηρεσίας.

Ενδεχομένως, σε ένα επικείμενο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, να δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα σε υπαλλήλους της ΣΚΤ που είναι μεταξύ 55 και 63 ετών για να αποχωρήσουν και να δοθεί μεγαλύτερη ευκαιρία σε άτομα μικρότερης ηλικίας να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Του Λεύκου Χρίστου