You are here

Στο προσκήνιο εκ νέου οι πλεονασμοί στην ΚΕΔΙΠΕΣ

13/01/2022 07:04

Η ΚΕΔΙΠΕΣ εμμένει στην αρχική της απόφαση να ενεργοποιήσει το σχέδιο Β και να προχωρήσει σε πλεονασμούς, μετά και την αποτυχία του σχεδίου εθελούσιας εξόδου μέσω του οποίου αποχώρησαν 58 υπάλληλοι ενώ ο στόχος που είχε τεθεί από τη διοίκηση ήταν 130.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΣΚΤ, έχει επιδώσει στις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ, έκθεση εμπειρογνωμόνων η οποία καταδεικνύει μέσα από ενδελεχή στοιχεία ότι τυχόν μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (bad bank) δεν δικαιολογεί την εργοδότηση πέραν των 260 υπαλλήλων.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ πριν να ολοκληρωθεί το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης τον περασμένο Οκτώβριο εργοδοτούσε 390 υπαλλήλους.

Η αποχώρηση των 58 υπαλλήλων, βάσει της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, δεν έχει επιλύσει το υπαρκτό πρόβλημα της ΚΕΔΙΠΕΣ, που είναι το αυξημένο εργατικό κόστος και ούτε συνάδει με τις συστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, για να εγκρίνει το αίτημα του ΥΠΟΙΚ, για μετεξέλιξη της κρατικής εταιρείας σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Στην έκθεση τονίζεται ότι για να καταστεί βιώσιμη η ΚΕΔΙΠΕΣ και να επιτελέσει το νέο ρόλο που πρόκειται να της ανατεθεί, θα πρέπει θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες της περιλαμβανομένου και του εργατικού κόστους..

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να προχωρήσει σε πλεονασμούς, βρήκε τη σθεναρή αντίσταση των τριών συντεχνιών, οι οποίες είχαν απειλήσει με λήψη δυναμικών μέτρων.

Η ΕΤΥΚ, ειδικότερα, είχε προειδοποιήσει να παραλύσει όλο το τραπεζικό σύστημα.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ στη συνημμένη της επιστολή προς τις συντεχνίες που συνοδεύει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων, τις καλεί να προβούν σε παρατηρήσεις οι οποίες να τεθούν προς συζήτηση στις προσεχείς μέρες.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν στη StockWatch ότι δεν θα αποδεχθούν με κανένα τρόπο περαιτέρω μείωση του αριθμού του προσωπικού και ούτε πρόκειται να συγκατατεθούν σε πλεονασμούς.

Υποστήριξαν ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει σημειώσει σημαντική εξοικονόμηση στο μισθολόγιο της αν ληφθεί υπόψη ότι, έφυγαν εθελούσια 58 υπάλληλοι και ότι η κρατική εταιρεία είχε υποχρέωση να απορροφήσει τους 120 πρώην υπαλλήλους του Συνεργατισμού, οι οποίοι αποδέχθηκαν να λάβουν αποζημίωση για τα έτη υπηρεσίας τους στη Συνεργατισμό και να απεμπολήσουν το δικαίωμα επιστροφής τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών τάχθηκε και συνεχίζει να τάσσεται υπέρ των ενεργειών του ΔΣ ΚΕΔΙΠΕΣ, στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του καθώς το κράτος κατέχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας..

Το ΥΠΟΙΚ με δύο ανακοινώσεις του τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε σαφή στήριξη στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Υποστήριξε ότι η κρατική εταιρεία δεν μπορεί να εργοδοτήσει πέραν των 260 υπαλλήλων.

Σημείωσε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι εκ της φύσεως της μια εταιρεία ειδικού σκοπού και με βάση το υφιστάμενο επιχειρηματικό της πλάνο έχει ημερομηνία λήξης το έτος 2028.

«Στηρίζουμε πλήρως τις ενέργειες του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ για μείωση του προσωπικού καθώς και των εναλλακτικών πλάνων και σχεδίων που επεξεργάζεται, με βάση το σχετικό νομικό πλαίσιο, στην περίπτωση που δεν επιτύχουν οι ενέργειες της για μείωση του προσωπικού στα επιθυμητά επίπεδα», σημείωνε στην ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ..

Σημειώνεται ότι με βάση το επιχειρηματικό της πλάνο η ΚΕΔΙΠΕΣ μέχρι το 2028, αναμένεται να έχει ταμειακές εκροές κοντά στο €1 δισ.

Από το ποσό αυτό, €250 εκατ. θα αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες και στο εργατικό κόστος.

Το 2018 η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέλαβε να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΣΚΤ, αξίας περίπου €8,3 δισ. Τα €7,5 δισ. αφορούσαν χορηγήσεις, εκ των οποίων τα €7 δισ. ήταν μη εξυπηρετούμενες.

Του Λεύκου Χρίστου