You are here

Στο τραπέζι συμβάσεις και σχέδια εξόδου

30/08/2021 06:50

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να προκύψουν σε μερικές μέρες σε σχέση με σοβαρά εργασιακά ζητήματα τα οποία αναζητούν λύσεις στην Κεντρική Τράπεζα, στην ΚΕΔΙΠΕΣ και στην Εθνική Τράπεζα.

Το πέρας των θερινών διακοπών φέρνει αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της επιτροπής προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΤΥΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Ήδη, οι διαπραγματεύσεις που διανύουν μακρύ χρονικό διάστημα, έχουν προχωρήσει αρκετά και σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι δύο πλευρές θα βρεθούν προσεχώς στο ίδιο τραπέζι με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε πηγή της ΚT, τα πράγματα θα οδηγηθούν στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας για μεσολάβηση.

Επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών αποτελούν τα αιτήματα της ΚΤ για μείωση των υφιστάμενων οργανικών θέσεων από 27 σε 10 και η μείωση του ποσοστού της εισφοράς του εργοδότη στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Σε ότι αφορά τη μείωση των οργανικών θέσεων η ΚΤ είναι πεπεισμένη ότι η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες για απλοποίηση της οργανικής δομής της εποπτικής αρχής και θα την καταστήσει πιο ευέλικτη και παραγωγική.

Από τη σύσταση της το 1960 μέχρι σήμερα, λίγες αλλαγές έχουν γίνει σε σχέση με την οργανική δομή της εποπτικής αρχής. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημείο τριβής ανάμεσα στα δύο μέρη, φαίνεται να αποτελεί η αξίωση της Τράπεζας για μείωση της συνεισφοράς της στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Η ΚΤ καταβάλλει συνολικά για κάθε υπάλληλο 5,9% το μήνα.  Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται και η εισφορά του 2,9% στο ΓεΣΥ.

Η Τράπεζα θεωρεί ότι από τη στιγμή που συνεισφέρει στο ΓεΣΥ, ή θα πρέπει να καταργηθεί ή να μειωθεί η συνεισφορά της στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων.

Η ΕΤΥΚ, από την πλευρά της εγείρει το θέμα του κεκτημένου δικαιώματος των μελών της που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις. 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένει το ναι ή το όχι των συντεχνιών 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένει εντός της εβδομάδας την απάντηση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ, εάν αποδέχονται ή όχι το πακέτο προτάσεων της σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου και το ποσό αποζημίωσης που θα δοθεί στους υπάλληλους της Altamira ως αναγνώριση της υπηρεσίας τους στην πρώην ΣΚΤ.

Η συλλογική σύμβαση προβλέπει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών με αναδρομική ισχύ από το 2020. 

Η χρονική της διάρκεια θα είναι τετραετής και θα καλύπτει τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022.

Σε ότι αφορά το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, η ΚΕΔΙΠΕΣ προτίθεται να παραχωρήσει σε όσους ενταχθούν στο σχέδιο, μέγιστη χαριστική αποζημίωση €180 χιλ.  

Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχεται στους 360 και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αποχωρήσουν τουλάχιστο 100 άτομα.

H κρατική εταιρεία, που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΣΚΤ, έχει θέσει όρο ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου θα τρέξει, μόνο αν συνομολογηθεί συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Η χαριστική αποζημίωση στο προσωπικό της Altamira που προέρχεται από την πρώην ΣΚΤ, θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι θα απεμπολήσουν το δικαίωμα που τους παρείχε η συμφωνία της ΣΚΤ με τις συντεχνίες για επιστροφή τους στο Συνεργατισμό.

Η συλλογική σύμβαση προβλέπει και εναρμόνιση των όρων μισθοδοσίας όλων των υπαλλήλων που έχουν προέλθει από τα διάφορα ΣΠΙ, μετά το λουκέτο του Συνεργατισμού.

Οι συντεχνίες αξιώνουν αύξηση του μέγιστου αφορολόγητου ποσού στις €200 χιλ. για όσους θα ενταχθούν στο σχέδιο εξόδου.

Επίσης, ζητούν αναλογική αύξηση του ποσού της αποζημίωσης που θα παραχωρηθεί στο προσωπικό της Altamira που δεν θα επιστρέψει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Προχωρεί το επιχειρηματικό πλάνο της ΕΤΕ- Κύπρου

Σε εξέλιξη είναι το επιχειρηματικό πλάνο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου. 

Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου θα ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου με τη σταδιακή αποχώρηση των 139 υπαλλήλων που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο.

Οι πελάτες της Τράπεζας ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η ΕΤΕ θα διατηρήσει στην Κύπρο μόνο δύο καταστήματα και κλήθηκαν να προβούν στις ανάλογες διευθετήσεις καθώς θα παραμείνουν σε λειτουργία δύο μόνο καταστήματα. Ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό.

Στο ψυγείο οι συμβάσεις σε ΗΒ και Alpha Bank

Στο ψυγείο βρίσκεται η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική Τράπεζα και στην Alpha Bank.

Γίνονται σκέψεις από τις δύο τράπεζες να συνδυάσουν την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με την εκπόνηση σχεδίων εθελούσιας εξόδου, όπως έχει πράξει και η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Με την απόκτηση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ, η Ελληνική απορρόφησε, βάσει συμφωνίας, 1100 μέλη του προσωπικού του Συνεργατισμού.

Η ΗΒ εργοδοτεί σήμερα γύρω στους 2,800 υπαλλήλους.

Η Alpha Bank τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέσω του οποίου έφυγαν εθελοντικά 189 άτομα.

Η Τράπεζα θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση του αριθμού του προσωπικού.

Του Λεύκου Χρίστου