You are here

Στοχευμένο ν/σ για ανεργιακό των 1000 τραπεζικών

20/03/2023 07:58

Η κυβέρνηση προτίθεται να ετοιμάσει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι περίπου 1000 τραπεζικοί υπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει στη βάση σχεδίου εθελούσιας εξόδου κατά το 2022, να δικαιούνται να λάβουν ανεργιακό επίδομα για έξι μήνες, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Πηγές της κυβέρνησης που σχολίασαν χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ της StockWatch, ανέφεραν ότι το σχετικό νομοσχέδιο που θα επεξεργαστεί το αρμόδιο ΥΠΕΡΓ θα είναι στη βάση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠτΔ και μάλλον θα περιορίζεται στην κάλυψη μόνο των επηρεαζόμενων περίπου 1000 τραπεζικών υπαλλήλων και όχι ως μόνιμη παροχή για όσους στο μέλλον αποχωρούν βάσει σχεδίων εθελούσιας εξόδου.

«Σήμερα θα γίνει σύσκεψη υπό τον Γιάννη Παναγιώτου, ΥΠΕΡΓ, με υπηρεσιακούς παράγοντες για να επεξεργαστούν την ετοιμασία στοχευμένου και όχι οριζόντιου νομοσχεδίου», ανέφερε στη StockWatch πριν από λίγο ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι προεκλογικά όλοι οι τότε τρείς βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία, ο νυν ΠτΔ, Ν. Χριστοδουλίδης, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης είχαν υποσχεθεί, στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης με τους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι εάν εκλεγούν θα ικανοποιήσουν το αίτημα των 1000 τραπεζικών να τους παραχωρηθεί με αναδρομική ισχύ ανεργιακό επίδομα.

Το κόστος για το ΤΚΑ υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ €7 εκατ. - €8 εκατ.

«Αποδεκτή» πρακτική από όλους

Επί σειρά ετών, οι τραπεζικοί υπάλληλοι που αποχωρούσαν με σχέδιο εθελούσιας εξόδου και λάμβαναν αφορολόγητη αποζημίωση μεταξύ €150 χιλ. και €200 χιλ. έπαιρναν για έξι μήνες και ανεργιακό επίδομα στη βάση του ύψους των εισφορών τους στο ΤΚΑ.

Ήταν ένα άτυπο «κεκτημένο» που θεωρείτο δεδομένο όπως και η μη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού που θα αναλογούσε στον κάθε υπάλληλο που θα εντασσόταν σε εθελοντικό σχέδιο εξόδου.

Αυτά τα δύο άτυπα «κεκτημένα» αποτελούσαν το ουσιαστικό κίνητρο για τους τραπεζικούς για να αποχωρήσουν πρόωρα, ανεξάρτητα εάν υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες φωνές αντίδρασης ότι αυτή η διαδικασία είναι προνομιακή σε σχέση με άλλους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν τυγχάνουν τέτοιων εφάπαξ αφορολόγητων ποσών, παρά μόνο αποζημίωση από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού.

Η μέγιστη αποζημίωση για έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με περίπου 30 χρόνια υπηρεσία και με καλό μηνιαίο μισθό δεν ξεπερνά τις €50 χιλ. με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Η δικαστική απόφαση που έφερε τα πάνω κάτω

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι οι 300 υπάλληλοι της Cyta που αποχώρησαν μέσω πρόσφατου σχεδίου εθελούσιας εξόδου δεν θα λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση που έφερε τα πάνω κάτω σε σχέση με το ανεργιακό επίδομα των τραπεζικών υπαλλήλων ήταν αυτή του Διοικητικού Δικαστηρίου, που εξέτασε σχετική προσφυγή υπαλλήλου που εργαζόταν σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο.

Η επηρεαζόμενη υπάλληλος είχε καταγγείλει το ΤΚΑ ότι αρνήθηκε να της παραχωρήσει ανεργιακό επίδομα επειδή είχε λάβει μεγάλη χαριστική αποζημίωση.

Το Διοικητικό Δικαστήριο αποφασίζοντας επί της ουσίας έκρινε ότι οι Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορθά απέρριψαν το αίτημα της εν λόγω υπαλλήλου. 

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες, στη βάση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, είχαν ερμηνεύσει και εφαρμόσει σωστά τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας γι’ αυτό και απέρριψαν, όπως επιβαλλόταν, το αίτημα της», επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Το σχετικό άρθρο του νόμου 31/59 του 2020 προβλέπει πως κανένας δεν θεωρείται άνεργος για οποιαδήποτε ημέρα, ανεξάρτητα εάν έχει τερματιστεί η απασχόληση του και έχει ήδη λάβει την ημέρα αυτή απολαβές ή άλλη πληρωμή, ως αποζημίωση για την απώλεια των αποδοχών αυτών.  

Σχετική γνωμάτευση επέδωσε στο ΥΠΕΡΓ και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γ. Σαββίδης με αφορμή σχετικό αίτημα του τέως ΥΠΕΡΓ Κυριάκου Κούσιου.

Η γνωμάτευση στηρίχθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Νομικοί που μίλησαν στη StockWatch ανέφεραν ότι το Διοικητικό Δικαστήριο αναλύοντας τις πρόνοιες του σχετικού άρθρου του νόμου, με βάση τη νομολογία και τη γραμματική ερμηνεία, δηλαδή, το απλό γραμματικό νόημα των λέξεων, που είναι ο βασικός τρόπος ερμηνείας των νομοθετημάτων, δεν άφησε περιθώρια να παρέμβει, εφόσον πρόκειται, όπως υπέδειξαν, για μία ξεκάθαρη ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης.  

Το επιχείρημα των περίπου 1000 τραπεζικών στους οποίους το ΤΚΑ αρνήθηκε να παραχωρήσει ανεργιακό επίδομα είναι ότι οι τράπεζες στο σχέδιο εξόδου που τους είχε παραχωρηθεί, προέβλεπε μεταξύ άλλων αφορολόγητες αποζημιώσεις και ανεργιακό επίδομα για έξι μήνες.

«Με βάση αυτήν την πρακτική που ήταν διαχρονική επιλέξαμε το σχέδιο και αποχωρήσαμε πρόωρα από την τράπεζα», υποστήριξαν στη StockWatch επηρεαζόμενοι υπάλληλοι.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να υιοθετήσει πλήρως την πρόταση νόμου που προτίθεται να καταθέσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ και τέως Πρόεδρος του κόμματος της δεξιάς.

Οι οδηγίες του ΠτΔ είναι να ετοιμαστεί νομοσχέδιο το οποίο εάν είναι δυνατό να καλύψει μόνο τους επηρεαζόμενους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Όπως προκύπτει από τις προθέσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το οποιοδήποτε σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης θα ψηφιστεί.

Ενδεικτικό όμως είναι το σχόλιο που έκανε χθες πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, στο ρεπορτάζ της Stockwatch:

«Είναι η χειρότερη συνταγή για τους πολιτικούς να εξυπηρετούν ειδικά συμφέροντα ομάδων ή εργαζομένων για μια χούφτα ψήφων ή να ψηφίζουν νόμους που να διασφαλίζουν μόνιμα αυτά τα ειδικά συμφέροντα».

Του Λεύκου Χρίστου