You are here

Στον πάτο οι σχέσεις Ελληνικής με ΕΤΥΚ

19/04/2022 07:29

Από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται οι εργασιακές σχέσεις στην Ελληνική Τράπεζα.

Παρά τις πολύμηνες μεσολαβητικές προσπάθειες του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ, δεν έχει αρθεί μέχρι σήμερα το αδιέξοδο σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ούτε έχουν γεφυρωθεί οι εργατικές διαφορές που αφορούν μείζονα εργασιακά ζητήματα μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και της ΕΤΥΚ.

Η συντεχνία με εγκύκλιο της και απαντώντας στο χθεσινό μήνυμα του  Oliver Gatzke, Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Τράπεζας προς το προσωπικό, κατηγόρησε τον Γερμανό τραπεζίτη και την ΗΒ ότι καταπατούν τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων καθώς εξακολουθούν, όπως υποστηρίζει, να μην εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΥΠΕΡΓ, «απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, το προσωπικό της και κυρίως το θεσμό του υπουργείου Εργασίας».

Η ΕΤΥΚ, απευθύνεται και προς το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ καλώντας το να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κατά την έκφραση της και υποδεικνύει: .

«Τυχόν ανοχή του στην προκλητική και εκβιαστική στάση της Ελληνικής Τράπεζας, αναιρεί το ρόλο του και στην ουσία εκθεμελιώνει το σύστημα εργασιακών σχέσεων του τόπου, που κατ᾽ επανάληψη χαρακτηρίστηκε από πολλούς αρμόδιους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ως πρότυπο».

Ο CEO της ΗΒ στο χθεσινό του μήνυμα, το τρίτο διαδοχικό τους τελευταίους έξι μήνες, προειδοποίησε ότι αν δεν μειωθεί το λειτουργικό και εργατικό κόστος της τράπεζας, θα παρεκκλίνει από τη βιώσιμη της πορεία.  

«Για να παραμείνουμε σε βιώσιμη πορεία, πρέπει να μειώσουμε το κόστος μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Gatzke, προσθέτοντας ότι η μείωση του δείκτη εξόδων – εσόδων, αποτελεί απαίτηση των εποπτικών αρχών και δεν πρόκειται περί ξαφνικής απόφασης.

Στα ανώτατα δώματα της τράπεζας, έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι ο Γερμανός τραπεζίτης θα τραβήξει μέχρι τα άκρα την αντιπαράθεση του με τη συντεχνία καθώς τους χειρισμούς του στηρίζει σύσσωμο το ΔΣ της Ελληνικής.

«Δεν μπορεί η Ελληνική Τράπεζα να απαιτεί να συζητηθεί «καλόπιστα», και μάλιστα ενώπιον του θεματοφύλακα των συμφωνιών και των εργασιακών θεσμών του τόπου, η σύναψη μιας νέας συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης», απαντά η συντεχνία και σημειώνει:

«Οι συμφωνίες είναι εκεί για να εφαρμόζονται απ’ όλους και δεν μπορεί κανένας να κάνει επιλεκτική εφαρμογή, βάσει του τι του συμφέρει».

Η ΕΤΥΚ προσθέτει στην εγκύκλιο της ότι κατά τη διάρκεια των μεσολαβητικών συναντήσεων στο ΥΠΕΡΓ, η ΗΒ κλήθηκε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων όπως επίσης και τις υφιστάμενες συμφωνίες για να δημιουργηθούν, όπως αναφέρει, «οι κατάλληλες συνθήκες για ένα ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσουν σε ανανέωση της συλλογικής σύμβασης».

Η επίμαχη διαφορά εναρμόνισης των μισθών

Σε ότι αφορά το θέμα της αποκατάστασης των μειώσεων των μισθών των υπαλλήλων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι οι αναφορές του CEO στη χθεσινή του εγκύκλιο, δεν πείθουν κανένα.

Διατυπώνει επίσης τον ισχυρισμό ότι στην τελευταία μεσολαβητική συνάντηση των δύο μερών στο ΥΠΕΡΓ κλήθηκε ο κ. Gatzke, να δεσμευτεί ενώπιον των εκπροσώπων του υπουργείου, ότι η Τράπεζα θα εφαρμόσει την απόφαση της εναρμόνισης των μισθών, χωρίς να ανταποκριθεί.

«Η απόφαση του ΥΠΕΡΓ σε ότι αφορά στο εν λόγω θέμα αναφέρει ρητά ότι η τράπεζα έχει συμβατική και νομική υποχρέωση να αποκαταστήσει τις μειώσεις και αν όντως είχε
πρόθεση να αποκαταστήσει τις μειώσεις, γιατί δεν το έκανε και απέρριψε τη μεσολαβητική πρόταση;», διερωτήθηκε η ΕΤΥΚ.

Η συντεχνία επισημαίνει ότι αρκετά μέλη του προσωπικού της ΗΒ αναγκάζονται να καταφύγουν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και μέσω καταχώρησης ποινικών αγωγών εναντίον των μελών του ΔΣ της Τράπεζας και άλλων αρμόδιων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, κρατά με νύχια και με δόντια, τη διαδικασία της μεσολάβησης, για να μην προκύψει μετωπική αντιπαράθεση με συνεπακόλουθο απεργιακές και αντιαπεργιακές ενέργειες σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν αποκλείεται η εργατική κρίση στην ΗΒ να περάσει στα χέρια της ίδιας της Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία ενδέχεται να μεσολαβήσει επί όλων των εργατικών διαφορών μετά τις εορτές του Πάσχα.

Του Λεύκου Χρίστου