You are here

Συνδικαλιστικό φρένο στις προσλήψεις διευθυντών εκτός ΚΤ

18/02/2020 06:52

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ δεσμεύτηκε στα μέλη της να φρενάρει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας να προκηρύξει και να πληρώσει μέχρι και έξι διευθυντικές θέσεις του οργανισμού με άτομα εκτός υπηρεσίας.

Η αντίδραση των υπαλλήλων της ΚΤ και η ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο η κλαδική τους επιτροπή φαίνεται να βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την ΕΤΥΚ, που δηλώνει, προς το παρόν, υπέρμαχος της στελέχωσης της Τράπεζας εκ των έσω.

Στο πλαίσιο χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης του προσωπικού της ΚΤ που κράτησε τρείς ώρες, η ηγεσία της ΕΤΥΚ δια στόματος του επίτιμου προέδρου της συντεχνίας Λοΐζου Χατζηκωστή, δεσμεύτηκε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να πληρωθούν διευθυντικές θέσεις της τράπεζας από άτομα εκτός υπηρεσίας.

Τα μέλη της ηγεσίας της ΕΤΥΚ, που ήταν όλα παρόντα στη χθεσινή συνέλευση του προσωπικού της ΚΤ, χαρακτήρισαν την ενέργεια του ΔΣ της τράπεζας μονομερή, και ισχυρίζονται ότι συνιστά παραβίαση των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ των δύο μερών.

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ υπενθύμισε ότι η διαφοροποίηση του επίμαχου κανονισμού 8 των περί ΚΤ όρων υπηρεσίας σε σχέση με την πλήρωση διευθυντικών θέσεων, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τη συντεχνία, είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας από το 2004.

Ως εκ τούτου, όπως τονίστηκε, η δημοσίευση της μονομερούς διαφοροποίησης της σχετικής οδηγίας στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, καταστρατηγεί τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών και κατά συνέπεια η συνδικαλιστική πλευρά έχει παραπέμψει εργατική διαφορά στο υπουργείο εργασίας.

Με βάση τη σχετική συμφωνία, η ΚΤ είναι υποχρεωμένη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των εν λόγω θέσεων να παρέχει προτεραιότητα στο υφιστάμενο προσωπικό το οποίο θα πληροί απόλυτα το σχέδιο υπηρεσίας και θα κατέχει τα προσόντα και την εμπειρία.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοεί τα στελέχη της ΚΤ σε ζητήματα προαγωγών αλλά περιορίζει τις δυνατότητες πρόσληψης ατόμων με εξειδικευμένες γνώσεις που ενδεχομένως να μην υπάρχουν εντός της Τράπεζας.  Γι’ αυτό, άλλωστε, η διοίκηση της Τράπεζας προχώρησε σε αλλαγή του συγκεκριμένου κανονισμού, δίνοντας, μάλιστα στον διοικητή σχεδόν απόλυτη εξουσία να ορίζει ο ίδιος πότε μια θέση μπορεί να πληρωθεί και από εξωτερικούς.

Στην εκτενή ανακοίνωση του προσωπικού της ΚΤ είχαν διατυπωθεί φόβοι ότι η μονομερής απόφαση του ΔΣ της εποπτικής αρχής να ανοίξει το δρόμο της στελέχωσης σημαντικών διευθυντικών θέσεων από άτομα εκτός τράπεζας, ενδεχομένως να παραπέμπει σε κομματικές προσλήψεις.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση τέθηκε υπόψη η νέα εσωτερική οδηγία της ΕΚΤ η οποία από το 2020, αφού δοκίμασε για σειρά ετών την πρόσληψη υπαλλήλων σε διευθυντικές θέσεις, εκτός της τράπεζας, επανήλθε στην παλαιότερη πρακτική που ακολουθούσε, δηλαδή, οι προαγωγές σε διευθυντικές θέσεις να γίνονται από επιλογή των υφιστάμενων υπαλλήλων που πληρούν τα προσόντα.

Την πρακτική αυτή, όπως επισημάνθηκε, έχουν υιοθετήσει και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες που είναι κάτω από την ομπρέλα της ευρωζώνης και οι οποίες θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται περαιτέρω η ανεξαρτησία της εποπτικής αρχής και αποφεύγεται το ενδεχόμενο διάβρωσης των διαδικασιών των προσλήψεων από κομματικές παρεμβάσεις.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, κατέθεσε χθες την πλήρη αφοσίωση της συντεχνίας στη διασφάλιση των συμφερόντων του προσωπικού της ΚΤ, το οποίο, όπως υπογραμμίστηκε από τη συνέλευση, είναι αυτό που συνέβαλε αποφασιστικά για να βγει το τραπεζικό σύστημα από την πρωτοφανή κρίση του Μαρτίου του 2013, γεγονός το οποίο έχει καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεση της Moneyval η οποία δίνει τα εύσημα στις σχετικές προσπάθειες της ΚΤ.

Η ΕΤΥΚ αναμένεται να αποστείλει σχετική επιστολή προς τον διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνο Ηροδότου να ανακαλέσει την απόφαση του ΔΣ και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες πλήρωσης των κενών διευθυντικών θέσεων όπως προβλέπουν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών.

Του Λεύκου Χρίστου