You are here

«Συνέπεια» ΠτΔ - κομμάτων για ανεργιακό τραπεζικών

19/03/2023 06:00

Oι προεκλογικές δεσμεύσεις που είχαν δημοσιοποιήσει οι τρείς τότε βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους, περιλαμβανομένων και αυτών του νυν ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη, φαίνεται να μετουσιώνονται σε πράξη.

Πρόκειται για το επίμαχο αίτημα των περίπου 1000 τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αποχώρησαν από τις τράπεζες, στο πλαίσιο σχεδίων εθελούσιας εξόδου και οι πλείστοι εξ αυτών, έλαβαν, μέχρι και €200 χιλ. αφορολόγητο εφάπαξ, ως κίνητρο για να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από το 2013 και μετά,  προχώρησαν σε σειρά τέτοιων σχεδίων με στόχο να μειώσουν το εργατικό τους κόστος, του οποίου το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τη διαδικασία αυτή ενθαρρύνουν και οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη.

Συνέργεια  κυβέρνησης – βουλευτών

Σε μία παράλληλη κίνηση, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία προωθούν και μάλλον θα περάσουν νομοσχέδιο ώστε να αφήνει ανοικτό παράθυρο σε όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους, να καθίστανται δικαιούχοι ανεργιακού επιδόματος, ανεξάρτητα από το ύψος των  χαριστικών αποζημιώσεων που θα λάβουν από τις τράπεζες που τους εργοδοτούσαν και ανεξάρτητα εάν σε κάποιο στάδιο οι επηρεαζόμενοι θα επανέλθουν ή όχι στην αγορά εργασίας.

Η συνέργεια των δύο εξουσιών που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα και ενδεχομένως  σε αντίθεση και με το «περί δικαίου αίσθημα», αποτελεί  απτό παράδειγμα, μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Κυβέρνηση και Βουλή, χέρι με χέρι, θα επιβαρύνουν  εν γνώσει τους το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) από €7εκατ. - €8εκατ. για να επιδείξουν «συνέπεια» έναντι των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, παραβλέποντας ότι η ικανοποίηση μίας τέτοιας δέσμευσης θα μπορούσε να ήταν  μεγάλη πρόκληση έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ή ακόμη η θέσπιση μίας στρέβλωσης στα εργασιακά θέσμια.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, που εξέτασε προσφυγή  υπαλλήλου που εργαζόταν σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο και η οποία κατήγγειλε το ΤΚΑ ότι δεν της παραχωρεί ανεργιακό επίδομα, αποφάσισε επί της ουσίας και έκρινε ότι οι  Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορθά απέρριψαν το αίτημα της εν λόγω υπαλλήλου.   

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, στη βάση της απόφασης του  Διοικητικού Δικαστηρίου, είχαν ερμηνεύσει και εφαρμόσει σωστά τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας για αυτό και απέρριψαν, όπως επιβαλλόταν, το αίτημα της.  

Το σχετικό άρθρο του νόμου 31/59 του 2020  προβλέπει πως κανένας δεν θεωρείται άνεργος για οποιαδήποτε ημέρα, ανεξάρτητα εάν έχει τερματιστεί η απασχόληση του και έχει ήδη λάβει την ημέρα αυτή απολαβές ή άλλη πληρωμή, ως αποζημίωση για την απώλεια των αποδοχών αυτών. 

Η αντίδραση της συντεχνίας και η γνωμάτευση ΝΥ

Όταν το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζικών υπαλλήλων ήγειρε το θέμα, κατά την προεκλογική περίοδο, ο τέως Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, παρά το γεγονός ότι κρατούσε στα χέρια του την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ζήτησε και σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη.

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν άφησε οποιαδήποτε περιθώρια ελιγμών στον τέως ΥΠΕΡΓ, ώστε να βρεθεί παραθυράκι για να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα, ενώ σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχαν ταχθεί υπέρ της παραχώρησης του ανεργιακού επιδόματος στους περίπου 1000 υπαλλήλους που έτυχαν μεγάλων χαριστικών εφάπαξ.

«Η πρόνοια του νόμου και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος είναι ξεκάθαρες», είχε δηλώσει στην StockWatch o K.  Κούσιος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, επικαλούμενος τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα η οποία είναι σαφής:

«Oρθά οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων δεν ικανοποίησαν το αίτημα για καταβολή ανεργιακού επιδόματος σε πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πρόσφατα αφυπηρέτησαν πρόωρα στη βάση σχεδίου εθελοντικής εξόδου». 

Η γνωμάτευση στηρίχθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε προσφυγή ιδιώτη υπαλλήλου ο οποίος είχε αποχωρήσει εθελούσια από την εργοδότρια εταιρεία λαμβάνοντας πολύ ικανοποιητική χαριστική αποζημίωση. 

Η άποψη νομικών επί της ουσίας

Σύμφωνα με νομικούς, το Διοικητικό Δικαστήριο αναλύοντας τις πρόνοιες του σχετικού άρθρου του νόμου, με βάση τη νομολογία και τη γραμματική ερμηνεία, δηλαδή, το απλό γραμματικό νόημα των λέξεων, που είναι ο βασικός τρόπος ερμηνείας των νομοθετημάτων, δεν άφησε περιθώρια στο Δικαστήριο να παρέμβει, εφόσον πρόκειται, όπως υποδεικνύουν, για μία ξεκάθαρη ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης. 

Στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επισημαίνεται ότι «η  εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται ως χαριστική ή άλλως πως, εμπίπτει στην πρόνοια του νόμου ως η άλλη πληρωμή ή ουσιωδώς ίση με τις αποδοχές του».   

Σημειώνεται ότι επί σειρά ετών, οι τράπεζες στα κατά καιρούς σχέδια εθελούσιας εξόδου που εκπονούσαν, πέραν από το ύψος της χαριστικής αποζημίωσης προς τους υπαλλήλους που λάμβαναν το σχέδιο,  πρόσθεταν και πρόνοια σύμφωνα με την οποία θα παραχωρείτο σε αυτούς  ανεργιακό επίδομα.

Οι Υπηρεσίες του ΤΚΑ, εδώ και σχεδόν τρείς δεκαετίες παραχωρούσαν κανονικά, ανεργιακό στους τραπεζικούς που αποχωρούσαν με σχέδια εθελοντικής εξόδου, χωρίς ενδεχομένως να έχουν ενδιατρίψει του σχετικού νόμου.

Ο ΠτΔ θέλει να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών, ο ΠτΔ έθεσε το θέμα της προώθησης τροποποιητικού νομοσχεδίου για να καλυφθεί το νομικό κενό που υπάρχει, ούτως ώστε το ΤΚΑ να καταβάλει και με αναδρομική ισχύ ανεργιακό επίδομα στους περίπου 1000 τραπεζικούς υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν εθελούσια.

Την πρόταση για τροποποίηση του σχετικού νόμου για να λαμβάνουν οι τραπεζικοί ανεργιακό επίδομα, κατέθεσε σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο Ιανουάριο, με τη συμμετοχή μόνο των τραπεζικών υπαλλήλων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τότε υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι ο νυν ΠτΔ, ο οποίος όντας υποψήφιος τότε για την Προεδρία της χώρας, τάχθηκε επίσης υπέρ της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στους τραπεζικούς, είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις ως προς τη νομική ρύθμιση του θέματος, ωστόσο, είχε δηλώσει ότι εάν ο κ. Νεοφύτου, υπό την ιδιότητα του ως βουλευτής, καταθέσει τέτοια πρόταση νόμου, εάν εκλεγεί, όπως είπε, θα τη στηρίξει.

Η ώρα έφθασε και ο ΠτΔ έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρμόδιο ΥΠΕΡΓ Ιωάννη Παναγιώτου, να προχωρήσει σε σχετική τροποποίηση του νόμου, για να υπάρξει συνέπεια «προεκλογικού λόγου και έργου».

Μέχρι στιγμής,  οι βουλευτές όλων των κομμάτων φαίνεται να συμφωνούν στην τροποποίηση του επίμαχου νόμου.

Ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας για τροποποίηση της νομοθεσίας και στη διόρθωση νόμου.

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, θα δικαιούται κάθε εργαζόμενος του οποίου η απασχόληση έχει τερματιστεί ή διακοπεί δυνάμει σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης από τον εργοδότη, να απολαμβάνει ανεργιακού επιδόματος.

Σημειώνεται ότι και ο υποψήφιος τότε Πρόεδρος, Ανδρέας Μαυρογιάννης, τον οποίο στήριζε το ΑΚΕΛ, τάχθηκε υπέρ της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στους επηρεαζόμενους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Η επίθεση της ΕΤΥΚ και η αυτοαναίρεση

Σημείο αναφοράς αποτελεί η σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ΕΤΥΚ, η οποία είχε προβάλει τον ισχυρισμό, πως πίσω από την αποκοπή του ανεργιακού επιδόματος των τραπεζικών υπαλλήλω, «κρύβονται πολιτικοί κύκλοι» τους οποίους ουδέποτε κατονόμασε.

Πριν στεγνώσει το μελάνι των ισχυρισμών της ΕΤΥΚ που προβλήθηκαν σε εγκύκλιο προς τα μέλη της, είχε προσκαλέσει τους τρείς βασικούς υποψηφίους προέδρους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία της οργάνωσης για να παρουσιάσουν το πολιτικό τους πρόγραμμα. Όπως και έγινε.

Του Λεύκου Χρίστου