You are here

Συντεχνίες: Διαβούλευση με Ελληνική Τράπεζα για 1100 ΣΚΤ

22/06/2018 13:48

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και  ΠΑΣΥΔΥ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση με την ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση της  Ελληνικής Τράπεζας για το θέμα των 1100 εργαζομένων της ΣΚΤ.

Όπως είναι γνωστό, η Ελληνική Τράπεζα μετά την αγορά του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας θα απορροφήσει 1100 εργαζομένους από το σύνολο των εργαζομένων που είναι 2650 (900 θα αφυπηρετήσουν στη βάση σχεδίου εθελούσιας εξόδου και 650 θα μεταφερθούν στην Altamira).

Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα, πάνω στις βασικές πτυχές που αφορούν τα εργασιακά θέματα και ειδικότερα σε σχέση με το ζήτημα της μεταφοράς του προσωπικού που θα επιλέξει να μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα.

Οι δύο πλευρές επέδειξαν συναντίληψη και επιβεβαίωσαν τη θέση ότι οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι  θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα και δικαιώματα τους, όπως προνοείται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνομολογηθείσες συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες.

Συμφωνήθηκε περαιτέρω ότι οι συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν με στόχο την επίλυση των εργασιακών ζητημάτων το συντομότερο, έτσι ώστε να προχωρήσει η απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας, που θα αποβεί αμοιβαία επωφελής, τόσο για τα ευρύτερα συμφέροντα των εργαζομένων όσο και της Τράπεζας.

Οι οργανώσεις διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν με συνέπεια και υπευθυνότητα να διαχειρίζονται τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους, με στόχο την απόλυτη διασφάλιση και κατοχύρωσή τους.

Στο θέμα των 1100 εργαζομένων της ΣΚΤ που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα η ΕΤΥΚ διαχωρίζει τη θέση της και διαβουλεύεται απευθείας με την διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας.

Ήδη όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης παρέδωσαν το σχέδιο τους προς την ΣΚΤ και αναμένουν την αντιπρόταση της ενώ πραγματοποίησαν συνελεύσεις τόσο με τα στελέχη της ΣΚΤ όσον και τα στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας.

 

Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της οργάνωσης, συνάντηση  των στελεχών της στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία η παρουσία των στελεχών μας ήταν καθολική, έγινε από τον Επίτιμό Πρόεδρο της πργάνωσης Λοΐζο Χατζηκωστή, εκτενής ενημέρωση των συναδέλφων για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό.


Κατ’ αρχή αναφέρθηκε στην πορεία της ΣΚΤ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στις προειδοποιήσεις που έκανε η ΕΤΥΚ σε κάθε αρμόδιο (Κόμματα, Βουλή, κτλ) και τις ανησυχίες της για την πορεία του Συνεργατισμού, τότε, που υπήρχαν ακόμη περιθώρια λήψης μέτρων θεραπείας αλλά, δυστυχώς, ως συνήθως κανείς δεν ανταποκρίθηκε ενώ τώρα όλοι κάνουν τομές «νεκροψίας» και επίρριψης ευθυνών.
Aκολούθησε ανάλυση και συζήτηση πάνω στις απόψεις που η ΕΤΥΚ έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι οποίες αφορούν το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, την ομαλή μεταφορά υπαλλήλων και εργασιών στην Ελληνική Τράπεζα και τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στο Φορέα.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, κάτω από την καθοδήγηση της ηγεσίας της ΕΤΥΚ,  θα αντιμετωπίσουν, με κάθε μέσο που διαθέτουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε,  με στόχο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.

Αναφέρεται ότι το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης που επεξεργάζεται η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις παραμέτρους που έθεσε η ΕΤΥΚ, για να είναι ελκυστικό και αξιοπρεπές για όλους τους εργαζόμενους και να γίνει έτσι δυνατή η κάλυψη του στόχου και αριθμού που επιζητείται. Δεν θα γίνει αποδεκτή η εξάσκηση οποιασδήποτε μορφής πιέσεων σε εργαζομένους για να αποδεχθούν το σχέδιο. 


Προστίθεται ότι στους συναδέλφους που εργάζονται σήμερα στην Altamira, θα πρέπει να δοθούν ίσες ευκαιρίες με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους τόσο σε ότι αφορά το σχέδιο Εθελούσιας αποχώρησης όσο και σε ότι αφορά πιθανή μεταφορά τους στην Ελληνική Τράπεζα ή και στον «Φορέα».
Οι συνάδελφοι που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα θα πρέπει να ενταχθούν κάτω από τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών που η ΕΤΥΚ διατηρεί με την Ελληνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η επιλογή των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα ή θα παραμείνουν στην ΣΚΤ/Φορέα θα πρέπει να γίνει αξιοκρατικά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες και των δύο Ιδρυμάτων. ενώ δεν θα είναι αποδεκτές παρεμβάσεις όπως αυτές που για χρόνια γίνονταν στο Συνεργατισμό .