You are here

Τελεσίγραφο ΚΕΔΙΠΕΣ στις συντεχνίες για σχέδιο εξόδου

01/09/2021 07:06

Τελεσίγραφο απέστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ στις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ, προειδοποιώντας ότι αν μέχρι την ερχόμενη βδομάδα, δεν επιτευχθεί συμφωνία επί των τριών προτάσεων που έχει καταθέσει, θα προχωρήσει μονομερώς στην υλοποίηση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου και του σχεδίου αποζημίωσης των υπαλλήλων της Αλταμίρα που είχαν μεταφερθεί το 2016 από την πρώην ΣΚΤ.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από πηγές της κρατικής εταιρείας και των συντεχνιών, λήφθηκε χθες μετά από πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Το ΔΣ της εταιρείας αναμένεται να συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη και με βάση την απάντηση των συντεχνιών, θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει μονομερώς να υλοποιήσει τα δύο σκέλη του πακέτου, που αφορούν: Στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου και στο ποσό αποζημίωσης προς τους υπαλλήλους που εργάζονται στην Αλταμίρα, ως αναγνώριση της υπηρεσίας τους στον πρώην Συνεργατισμό. 

Η 3η πρόταση αφορά στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών με αναδρομική ισχύ από το 2020.

Η αποκατάσταση αφορά στην αποκοπή μισθών και απολαβών που είχαν αποφασιστεί από την επιτροπεία του πρώην Συνεργατισμού, λίγο μετά την τραπεζική κρίση τον Μάρτιο του 2013.

Προβλέπει επίσης εναρμόνιση των μισθολογικών κλιμάκων όλων των υπαλλήλων που έχουν προέλθει από τα διάφορα ΣΠΙ, που το κάθε ένα είχε δικούς του όρους απασχόλησης.

Η χρονική της διάρκεια θα είναι τετραετής και θα καλύπτει τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022.

Το πακέτο από τρείς προτάσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ, δόθηκε από τον περασμένο Ιούνιο προς τις τρείς συντεχνίες, στο πλαίσιο πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Έκτοτε και παρά το γεγονός ότι η κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ, αποδέχτηκε κάποιες επιπρόσθετες απαιτήσεις των συντεχνιών και περιλήφθηκαν στο σύνολο του πακέτου, οι συντεχνίες δεν έχουν δώσει ακόμη σαφή απάντηση αν αποδέχονται ή όχι τις προτάσεις.

Σημειώνεται ότι η Αλταμίρα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της πρώην ΣΚΤ, κυρίως στεγαστικά.

Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου προβλέπει την παραχώρηση μέγιστης αφορολόγητης αποζημίωσης ύψους €180 χιλ.

Οι συντεχνίες αξιώνουν όπως αυτό το ποσό ανέβει στις €200 χιλ. επικαλούμενες την πρακτική που εφαρμόζεται στις εμπορικές τράπεζες.

Η εταιρεία στοχεύει μέσα από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου να φύγουν κοντά στα 100 άτομα.

Στην ΚΕΔΙΠΕΣ, εργοδοτούνται 360 υπάλληλοι. Οι πλείστοι προέρχονται από την πρώην ΣΚΤ.

Σε σχέση με το χαριστικό ποσό αποζημίωσης που θα δοθεί στους υπαλλήλους της Αλταμίρα, ως αναγνώριση της υπηρεσίας τους στο Συνεργατισμό, η προϋπόθεση που έθεσε η εταιρεία είναι να απεμπολήσουν το δικαίωμα επιστροφής τους στην Αλταμίρα, βάσει σχετικής συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ ΣΚΤ και των συντεχνιών. 

Του Λεύκου Χρίστου