You are here

Τολμηρή απόφαση Ελληνικής για σύγκρουση με συντεχνία

08/10/2019 09:44

Μεγάλο ενδιαφέρον στην εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα δίνει η μονομερής απόφαση της Ελληνικής να δώσει αυξήσεις 2% στους 2.400 υπαλλήλους της, αμφισβητώντας την πιο βασική παράμετρο της υπό συζήτηση συλλογικής σύμβασης αλλά και το απαρχαιωμένο, για πολλούς, σύστημα αυτόματων προσαυξήσεων.

Στους τραπεζικούς κύκλους η κίνηση της Ελληνικής θεωρείται τολμηρή και αναδεικνύει την αυξημένη αυτοπεποίθηση με την οποία η ηγεσία της Τράπεζας διεκδικεί να πρωταγωνιστεί στα τραπεζικά πράγματα.

Η μονομερής απόφαση της διεύθυνσης της ΗΒ να έρθει σε ολική ρήξη με την ΕΤΥΚ φαίνεται να έχει την καθολική στήριξη του ΔΣ.

Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, φέρουν τη μειοψηφία του ΔΣ να είχε θέσει κάποιους προβληματισμούς, κυρίως, σε ότι αφορά τη διαχείριση της επόμενης μέρας από μία μετωπική σύγκρουση με την ΕΤΥΚ, η οποία ήδη είχε εξαγγείλει, πριν την ανακοίνωση των αυξήσεων, 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Ελληνική Τράπεζα, όπως επεσήμανε χθες ανώτερο στέλεχος της στη StockWatch, δεν πρόκειται να κάνει πίσω ως προς την απόφαση της να δώσει τέλος σε ένα πεπαλαιωμένο, αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό σύστημα μισθοδοσίας, κατά την έκφραση του, το οποίο διαχρονικά αδικεί τους ικανούς και αποδοτικούς υπαλλήλους της τράπεζας.

Το θέμα της κατάργησης των οριζόντιων και αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων και της αλλαγής του συστήματος προαγωγών, είχε θέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι του διαλόγου με την ΕΤΥΚ, η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, υπό τον τέως CEO του συγκροτήματος Τζον Χούρικαν.

Η πορεία του διαλόγου μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και ΕΤΥΚ δεν έχει οδηγήσει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τις δύο πλευρές σε κοινή συνισταμένη επί των επίμαχων ζητημάτων.

Οι ενδείξεις που δίνει η νέα διεύθυνση της BOCH, υπό τον Πανίκο Νικολάου, είναι ότι οι ταραχώδεις κατά καιρούς εργασιακές σχέσεις με την ΕΤΥΚ αποκαθίστανται σταδιακά.

Απτό παράδειγμα αποτελεί το τρέχον σχέδιο εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η Τρ. Κύπρου, το οποίο έχει και την στήριξη της ΕΤΥΚ.

Αντίθετα το προηγούμενο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην BOCH το 2016, πέρασε από συμπληγάδες και συγκρούσεις με την ΕΤΥΚ που κράτησαν έξι μήνες με αποτέλεσμα να υποστεί η τράπεζα μεγάλο οικονομικό κόστος.

Καθίσταται δύσκολο το έργο της Ζέτας

Τα νέα δεδομένα, που διαγράφονται από την απόφαση της ΕΤΥΚ να εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Παρασκευή και τη χθεσινή μονομερή απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας, να παραχωρήσει μισθολογικές αυξήσεις «ανάλογα με την απόδοση και με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς», δυσχεραίνει το ήδη πολύ δύσκολο μεσολαβητικό έργο της υπουργού εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, η κ. Αιμιλιανίδου παρουσιάζεται διατεθειμένη να πάρει στους ώμους της την σοβαρή αυτή εργατική κρίση που έχει ξεσπάσει σε μία συστημική τράπεζα.

Ήδη, είχε αναζωπυρώσει τις άτυπες επαφές της με τα δύο μέρη και αν η ίδια διαπιστώσει ότι οι δύο πλευρές, μακριά από δυναμικές κινητοποιήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις και αποφάσεις, είναι διατεθειμένες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, δεν αποκλείεται ακόμη και την προηγούμενη της εξαγγελθείσας από την ΕΤΥΚ 24ωρης απεργίας, να παρέμβει.

Το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει, όπως ανέφεραν στη StockWatch άτομα που έχουν γνώση των παρασκηνιακών προσπαθειών για άρση της εργατικής κρίσης στην ΗΒ, το αργότερο μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, όταν θα ωριμάσουν ενδεχομένως οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, το υπουργείο εργασίας στο θέμα της παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ έχει ήδη γνωστοποιήσει τη θέση του προς τις δύο πλευρές, δια στόματος της ίδιας της κ. Αιμιλιανίδου, ότι δηλαδή αποτελεί συμβατική υποχρέωση της τράπεζας, με βάση τη συλλογική σύμβαση, να παραχωρήσει για το 2019 τόσο την προσαύξηση, όσο και την ΑΤΑ.

Μάλιστα, η κ. Αιμιλιανίδου, είχε συστήσει στην Ελληνική Τράπεζα να εγείρει τα αιτήματα της για αλλαγή του συστήματος αμοιβών και προαγωγών στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που έχει λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στέλεχος της ηγεσίας της ΕΤΥΚ, δήλωσε στη StockWatch ότι η χθεσινή μονομερής απόφαση της ΗΒ, αποτελεί καταστρατήγηση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, των υφιστάμενων συμφωνιών αλλά και περιφρόνηση του θεσμού του υπουργείου εργασίας, αν ληφθεί υπόψη, όπως σημείωσε, η σύσταση που έχει κάνει εδώ και μήνες στην τράπεζα η ίδια η υπουργός εργασίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χθεσινή μονομερή ενέργεια της διεύθυνσης της Ελληνικής και ως απεργοσπαστική, κατά την έκφραση του, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός της τράπεζας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που έχει αποφασίσει να δώσει στο προσωπικό της είναι πέραν των διεκδικήσεων της ΕΤΥΚ.

Η κ. Αιμιλιανίδου δεν ήταν διατεθειμένη χθες να σχολιάσει στη StockWatch τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Τράπεζα, αφήνοντας μέσω των συνεργατών της να εννοηθεί ότι οι δημόσιες δηλώσεις αυτή την ώρα δεν θα βοηθήσουν στο να εκδηλωθεί, αν το επιτρέψουν οι εξελίξεις, μία μεσολαβητική εκ μέρους της παρέμβαση για να αποτρέψει τα χειρότερα σε ένα ευαίσθητο για την οικονομία τομέα.

Η Ελληνική διεκδικεί ηγετικό ρόλο

Πάντως, μέσα στις τάξεις των τραπεζών σχολιάζεται έντονα η απόφαση που έχει λάβει η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας να συγκρουστεί μετωπικά με την ΕΤΥΚ, όταν επί του επίμαχου αιτήματος της συντεχνίας για την παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και ΑΤΑ, υπάρχει δεδηλωμένη θέση της υπουργού εργασίας.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα, που ουδέποτε στο παρελθόν είχε μπει μπροστά στην αντιμετώπιση διεκδικήσεων της ΕΤΥΚ, κάτι που έπρατταν η Τράπεζα Κύπρου και η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, φαίνεται να θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα των εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα.

Η ΗΒ μέσω εγκυκλίου του κ. Μάτση που αναρτήθηκε χθες στο προσωπικό portal των υπαλλήλων της αναφέρει ότι όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας θα λάβουν οριζόντια αύξηση 2% στους μισθούς τους από τον Οκτώβριο ενώ επιπλέον αύξηση θα δοθεί ανάλογα με την απόδοσή τους και τους μισθούς που υπάρχουν στην αγορά.

Στην εγκύκλιο επικρίνεται η στάση της ΕΤΥΚ, η οποία, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του CEO αρνείται επανειλημμένα να συζητήσει το επίμαχο θέμα της αλλαγής του συστήματος αμοιβών.

Εκπρόσωπος της ΕΤΥΚ σημείωσε ότι η συντεχνία δεν θα μπορούσε να προσέλθει σε διάλογο με την τράπεζα όταν η διεύθυνση της αρνείται επιμελώς επί εννέα μήνες να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να παραχωρήσει την προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό της.

Του Λεύκου Χρίστου