You are here

Τρ. Κύπρου: Ίσως φύγουν και άλλοι μετά το σχέδιο

14/10/2019 06:53

Η Τράπεζα Κύπρου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετά το σχέδιο εθελούσιας εξόδου και περαιτέρω αποχωρήσεις μελών του προσωπικού της, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της οργανικής δομής του συγκροτήματος που είναι στα σκαριά εδώ και αρκετό χρόνο.

Η ραγδαία ψηφιοποίηση του οργανισμού και η ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους, οδηγούν σε «lifting» της οργανικής της δομής.

Η Τράπεζα αναμένεται να αναδομήσει συγκεκριμένες υπηρεσίες και τμήματα και ενδεχομένως στο πλαίσιο αυτό να προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω αποχωρήσεις μελών του προσωπικού.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς, το αποτέλεσμα του σχεδίου εθελούσιας εξόδου που είναι σε εξέλιξη, θα καθορίσει σε ένα μεγάλο βαθμό για το πώς η διεύθυνση και η διοίκηση της τράπεζας θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα.

«Η τράπεζα θέλει και θα διαφυλάξει την καλή της σχέση με τη συντεχνία», σχολίασε στη StockWatch πηγή της BOCH, που έχει γνώση των σχετικών διεργασιών.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η τράπεζα θα λάβει εκ των πραγμάτων τις αποφάσεις που χρειάζεται για να διαφυλάξει τη μακροπρόθεσμη υγεία του οργανισμού στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που φυσιολογικά θα ακολουθήσει του εθελούσιου σχεδίου».

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δεν θα μπορούσε κάποιος να αποκλείσει περαιτέρω αποχωρήσεις μελών του προσωπικού λαμβανομένου υπόψη και την κατάληξη του τρέχοντος σχεδίου.

Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου λήγει στις 3 το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

Μέχρι σήμερα δήλωσαν πρόθεση να αποχωρήσουν περίπου 150 άτομα.

Στόχος της διεύθυνσης είναι μέσω του σχεδίου που προσφέρει χαριστικές αποζημιώσεις μέχρι €200 χιλ. να αποχωρήσουν 400 -500 μέλη του προσωπικού.

Η νέα διεύθυνση της BOCH και η ΕΤΥΚ, φαίνεται να έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους και μείζονα ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό αποτελούν πλέον αντικείμενο κοινών διαβουλεύσεων και συνεννοήσεων.

Αυτό επιβεβαιώνουν στη StockWatch, τόσο ανώτατα στελέχη της τράπεζα, όσο και μέλη της ηγεσίας της ΕΤΥΚ.

Απτό παράδειγμα των μεταξύ τους καλών σχέσεων, αποτελεί το πρόσφατο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Μετά από μακρές διαβουλεύσεις και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά έχει το πάνω χέρι, με βάση τον κώδικα σε τέτοιου είδους σχέδια, έλαβε υπόψη θέσεις της εργατικής πλευράς και υιοθέτησε αρκετές εκ των εισηγήσεων της, κυριότερη εκ των οποίων είναι η χαριστική αποζημίωση το ύψος της οποίας φθάνει και μέχρι τις €200 χιλ. 

Διεύθυνση και διοίκηση της BOCH, θέλουν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διάυλους επικοινωνίας με την ΕΤΥΚ και η κίνηση αυτή της εργοδοτικής πλευράς αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη τη συντεχνία.

Άλλωστε οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης, η ανανέωση της οποίας εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017, αφήνοντας πίσω τις μεγάλες εντάσεις των προηγούμενων ετών.

Του Λεύκου Χρίστου