You are here

Τρ. Κύπρου: Tη Δευτέρα τα νεότερα για το σχέδιο εξόδου

22/07/2022 16:20

Έληξε στις 330 μ.μ., η χρονική προθεσμία ισχύος του σχεδίου εθελούσιας εξόδου μέσω του οποίου η Τράπεζα Κύπρου είχε θέσει ως στόχο να αφυπηρετήσουν πρόωρα από 500 μέχρι 600 άτομα.

Επίσημα, η διεύθυνση της BOCH, δεν θα ήθελε να δώσει σήμερα τους τελικούς αριθμούς που συγκέντρωσε σε σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων που πάτησαν το κουμπί εξόδου.

Τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα όταν παράλληλα θα ανακοινωθούν και οι εποπτικές αρχές, δηλαδή το ΧΑΚ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι ενδείξεις που έχει λάβει η StockWatch και με βάση τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες, φαίνεται ότι η Τρ. Κύπρου, κατά βάση, έχει πετύχει  τους στόχους της.

Αυτό το οποίο θα αξιολογηθεί από την ανώτατη διεύθυνση, είναι αν μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν πατήσει το κουμπί, περιλαμβάνονται άτομα τα οποία  η τράπεζα ενδεχομένως να μην επιτρέψει την έξοδο τους καθώς θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της .

Την ίδια ώρα θα αξιολογηθεί και ο αριθμός των υπαλλήλων που η διεύθυνση ανέμενε να αποδεχτούν το σχέδιο λόγω του ότι, οι υπηρεσίες, τα τμήματα, είτε και τα καταστήματα στα οποία εργάζονται έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή πρόκειται να την αναστείλουν και κατά συνέπεια θεωρούνται άτυπα, ως πλεονάζοντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανίκος Νικολάου, CEO της BOCH, έχει δηλώσει τον τελευταίο καιρό ότι αν η τράπεζα δεν πετύχει το στόχο της στο πλαίσιο του τελευταίου, όπως τόνισε, σχεδίου εθελούσιας εξόδου που προβλέπει  χαριστικές  αποζημιώσεις μέχρι και €200 χιλ. θα μελετήσει άλλους εναλλακτικούς τρόπους για μείωση του αριθμού προσωπικού, περιλαμβανομένης και της διαδικασίας του πλεονάζοντος προσωπικού.

Η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων που έχει αποδεχτεί το σχέδιο, είναι μεταξύ 50 – 60 ετών.

Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο η τράπεζα θα αρκεστεί με τους αριθμούς που πήρε το σχέδιο ή αν θα εξετάσει περαιτέρω τρόπους για μείωση του αριθμού του προσωπικού.

Η λήξη του σχεδίου εθελούσιας εξόδου έρχεται και σε μία θετική συγκυρία για την τράπεζα καθώς, η απόφαση χθες της ΕΚΤ σηματοδοτεί τον τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων που κατέβαλλαν οι κυπριακές τράπεζες εδώ και μία 10ετία στις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης.

Η Τρ. Κύπρου αναμένεται με το πέρας των αρνητικών επιτοκίων να έχει σημαντικές εξοικονομήσεις.

Του Λεύκου Χρίστου