You are here

Τράπεζες: Ψάχνουν φόρμουλα μείωσης εργατικού κόστους

19/10/2021 07:21

Κοινή γραμμή ψάχνουν  μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών σε ότι αφορά την καλύτερη διαχείριση  του εργατικού κόστους το οποίο αποτελεί μία εκ των μεγάλων προκλήσεων που έχει ενώπιον του ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Διάχυτη είναι η άποψη των πλείστων διοικήσεων των τραπεζών ότι  επιβάλλεται  συλλογικότητα μεταξύ τους, σε σχέση με τα οικονομικά αιτήματα που θέτει στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων η συνδικαλιστική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από ανώτατα στελέχη τραπεζών που έχουν γνώση των σκέψεων που επικρατούν επί του θέματος, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες, σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να συγκροτηθεί μία άτυπη, στο παρόν στάδιο, πλατφόρμα, για καθορισμό κοινής πολιτικής σε ότι αφορά  την αντιμετώπιση του σκέλους των μισθολογικών και αυτόματων αυξήσεων.

Το θέμα αυτό τέθηκε εκτός ατζέντας και στο ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών.

Κάποια μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω, ρίχνοντας την ιδέα για επανασύσταση του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΕΣΤ).

Ο  ΕΣΤ  ανέστειλε τη δραστηριότητα του το 2016, μετά την απόφαση της τότε διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να αποχωρήσει από το Σύνδεσμο.

Την Τράπεζα Κύπρου ακολούθησε λίγο αργότερα  και η Ελληνική Τράπεζα.

Οι δύο συστημικές τράπεζες ήταν οι κυριότεροι χρηματοδότες του ΕΣΤ.

Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται πως κάποιες εκ των τραπεζών,  ν’ αναγνωρίζουν την ανάγκη σύστασης ενός συλλογικού διαπραγματευτικού σώματος έναντι της ΕΤΥΚ, ειδικότερα σε οικονομικά αιτήματα που επηρεάζουν το εργατικό και λειτουργικό κόστος των τραπεζών και κατ’ επέκταση την κερδοφορία τους, ειδικότερα, σε μία περίοδο μηδενικών επιτοκίων και αβεβαιότητας σε ότι αφορά την μετά τον κορωνοϊό εποχή.

 Ο Οliver Gaske,  νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας στις πρώτες του δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δεν δίστασε να εκφράσει την άποψη του σε ότι αφορά το αυξημένο μισθολόγιο της ΗΒ.  «Το εργατικό κόστος της Τράπεζας είναι δυσανάλογο με τα έσοδα της» είπε ο κ. Gaske, ο οποίος πρόσθεσε πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, που θα έχει ως γενικότερο στόχο τη μείωση των δαπανών της Τράπεζας.

Λίγες μέρες αργότερα σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο, είχε τονίσει ότι μία εκ των πιο μεγάλων προκλήσεων για την Τράπεζα είναι η μείωση του εργατικού κόστους, το οποίο, όπως σημείωσε, «είναι ανελαστικό και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμο». 

Προς νέα σχέδια εθελούσιας εξόδου στις τράπεζες

Οι επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημική κρίση, η γάγγραινα των ΜΕΔ σε συνάρτηση με τις πιέσεις που ασκούν οι επόπτες για μείωση του εργατικού και λειτουργικού κόστους των τραπεζών, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.

Σε αυτά προστίθενται και οι πιέσεις που ασκούν οι μεγαλομέτοχοι των δύο συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής στις διευθύνσεις τους για αύξηση των κερδών.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, αναφέρουν ότι και τα δύο μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού τους κόστους θα προχωρήσουν με σχεδία εθελούσιας εξόδου.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει ήδη δώσει το στίγμα μέσω των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

Η Τράπεζα Κύπρου από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα προχώρησε σε πέντε σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Η νέα διεύθυνση της AstroBank υπό τον Αριστείδη Βουράκη που είδε να καταρρέει η προσπάθεια εξαγοράς των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου, ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε ήταν να μειώσει το εργατικό κόστος της Τράπεζας.

Πηγή της AstroBank, ανέφερε στη StocKWatch ότι μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου που έφυγαν γύρω στα 100 άτομα και μέσω της μείωσης του αριθμού των στελεχών της διευθυντικής πυραμίδας, η τράπεζα κατάφερε να μειώσει μέσα σε ένα χρόνο το εργατικό της κόστος κατά 20%.

Σημειώνεται ότι από το 2014 μέχρι σήμερα στον τραπεζικό τομέα καταγράφεται μείωση του εργατικού δυναμικού της τάξης περίπου του 35%.

Φωνές από μητρικές ελληνικών τραπεζών

Οι διευθύνσεις των ελληνικών μητρικών τραπεζών της Alpha Bank και της Εθνικής έχουν καταστήσει σαφές στις θυγατρικές τους στην Κύπρο, να καταργήσουν τις συνεισφορές τους στο ταμείο υγείας της συντεχνίας, από τη στιγμή που οι τράπεζες συνεισφέρουν στο ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Eurobank δεν είναι οργανωμένο στην ΕΤΥΚ.

Η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην Alpha και στην Εθνική εκκρεμούν, όπως εκκρεμεί και η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική Τράπεζα.

Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής της σύμβαση, αποδέχθηκε το αίτημα της συντεχνίας να συνεχίσει να συνεισφέρει και στο ταμείο υγείας των μελών της ΕΤΥΚ και στο ΓεΣΥ μέχρι το 2023.

Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου σε συνέντευξη του στη StockWatch ανέφερε ότι η σχέση της Τράπεζας με την ΕΤΥΚ «είναι υγιής και εξελισσόμενη».

Η ΗΒ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις συντεχνίες για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης διεκδικεί μείωση του ποσοστού των εισφορών της τράπεζας στο ταμείο υγείας, από 3% σε 1,5%. 

Του Λεύκου Χρίστου