You are here

Τρέχουν να προλάβουν το σχέδιο εξόδου

17/11/2022 07:28

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας σε σχέση με την ένταξή του στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου που τέθηκε προς ισχύ την περασμένη Δευτέρα.

Στην τράπεζα σχολιάζουν ότι η ανταπόκριση του προσωπικού είναι πέραν των προσδοκιών της διοίκησης στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΗΒ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από το πλαίσιο του ποσού που έχει εγκρίνει για να διατεθεί προς το προσωπικό, το οποίο θα αποχωρήσει εθελούσια μέσω του σχεδίου που είναι σε εξέλιξη.

Ο στόχος που έχει τεθεί για το μέγιστο αριθμό υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρήσει είναι 500. Πηγές της Ελληνικής, ανέφεραν στη StockWatch ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να αποδεχθεί αιτήσεις για αποχώρηση πέραν των 500.

Το εγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για να καλύψει τις χαριστικές αποζημιώσεις προς το προσωπικό είναι συγκεκριμένο στη βάση της στρατηγικής που έχει αποφασιστεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο σε ότι αφορά τη διαχείριση του σχεδίου εξόδου.

Οι πρώτες βάσιμες ενδείξεις από την περασμένη Δευτέρα που τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο, είναι ότι όντως εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον.

Ειδικότερα την πρώτη μέρα που τέθηκε ενώπιον του προσωπικού, πέραν των 100 ατόμων πάτησαν το κουμπί της εξόδου, αριθμός ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε σχέση με παρόμοια σχέδια αποχώρησης που είχαν εφαρμοστεί σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως προσθέτουν οι πληροφορίες της StockWatch, η δυναμική ενδιαφέροντος από πλευράς προσωπικού να ενταχθεί στο σχέδιο συνεχίζεται.

Φαίνεται ότι το προσωπικό γνωρίζει πως το εν λόγω σχέδιο θα είναι το τελευταίο με παραχώρηση αφορολόγητης αποζημίωσης ύψους €200 χιλ.

Στο τμήμα φορολογίας έχει ανοίξει εκ νέου ο φάκελος για την κατάργηση του αφορολόγητου σε σχέση με τις εφάπαξ χαριστικές αποζημιώσεις, είτε στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στις τράπεζες και στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικό νομοσχέδιο, όπως αποκάλυψε τότε η StockWatch, είχε ετοιμαστεί το Δεκέμβριο του 2017 και μπήκε στο ψυγείο καθώς ακολουθούσαν οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΗΒ στην πρόσφατη εγκύκλιο του προς το προσωπικό σημείωσε ότι έγιναν συζητήσεις στο Σύνδεσμο Τραπεζών, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν ότι πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ψήφιση τροποποιητικού νομοσχεδίου εντός του 2023, για φορολόγηση των μελλοντικών εφάπαξ αποζημιώσεων και φιλοδωρημάτων».

Επιπρόσθετα, είναι ξεκάθαρο από την εγκύκλιο του Εκτελεστικού Συμβουλίου και από τις αναφορές που γίνονται εντός τράπεζας, ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να εκπονήσει πλέον, όπως επεσήμανε, σχέδιο με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

«Το σχέδιο αυτό θα είναι το τελευταίο που προσφέρει η τράπεζα, τόσο σε σχέση με το ύψος του ποσού αποζημίωσης, όσο και με την παραχώρηση επιπρόσθετων ωφελημάτων, όπως κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλεια ζωής για συγκεκριμένη περίοδο», σημείωνε στην εγκύκλιο του το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

«Ποιοτική» αξιολόγηση ενδιαφερομένων προς αποχώρηση

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων που πατούν στο κουμπί της εξόδου γίνεται επί καθημερινής βάσης από επιτελείς της τράπεζας, σύμφωνα με τα κριτήρια αποδοχής ή όχι που έχουν καθοριστεί.

Οι πληροφορίες φέρουν το συγκεκριμένο επιτελείο τεχνοκρατών, να θέτει πάνω από όλα για την έγκριση των αιτήσεων αποχώρησης την «ποιότητα» των υποψηφίων.

Η «ποιότητα» στην προκειμένη περίπτωση για την τράπεζα, αφορά προσωπικό το οποίο έτσι και αλλιώς θα ήταν εκτός του μετασχηματισμού και της οργανικής αναδόμησης του Ομίλου.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο διευκρινίζει πως, με την ολοκλήρωση του σχεδίου και αναλόγως του τελικού αριθμού προσωπικού που θα εγκριθεί για αποχώρηση, θα επαναξιολογηθούν όλες οι ανάγκες στελέχωσης με βάση τις προτεραιότητες της τράπεζας για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της, καθώς και της υλοποίησης του «Πλάνου Μετασχηματισμού», διευκρίνισε με σαφήνεια στην εγκύκλιο της προς το προσωπικό η τράπεζα και υπέδειξε:

«Στο πλαίσιο αυτό» προστίθεται, «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι πολύ πιθανόν να εφαρμοστούν υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού για κάλυψη αναγκών σε διευθύνσεις στις οποίες θα προκύψουν κενά, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους».

Κατά προτεραιότητα η έγκριση

Επιπρόσθετες πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η έγκριση των αιτήσεων για εθελούσια έξοδο από το τεχνοκρατικό επιτελείο, θα λάβει υπόψη της και το χρόνο που ένας υπάλληλος υπέβαλε ενδιαφέρον για αποχώρηση.

«Θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν πατήσει πρώτοι το κουμπί», δήλωσαν οι πηγές της ΗΒ.

Πέραν αυτών, θα ληφθεί υπόψη η ηλικιακή κατάσταση των ενδιαφερομένων, σε ποιο τμήμα ή διεύθυνση υπηρετούν και πόσο αναγκαίοι για τα μελλοντικά στρατηγικά σχέδια της τράπεζας θα είναι.

Η τράπεζα καθιστά σαφές, με βάση τις πληροφορίες που δίδονται, ότι δεν θα ξεπεράσει το ορόσημο των 500 αποχωρήσεων και ούτε προτίθεται να βγάλει έστω ένα σεντ περισσότερο πέραν του προβλεπόμενου από το ποσό που έχει εγκριθεί για τις ανάγκες κάλυψης του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου που εκπόνησε η ΗΒ ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Ίσως εξεταστούν και άλλες λύσεις

Πάντως, η ΗΒ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στην ακραία περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου να εξετάσει και «άλλες εναλλακτικές λύσεις αφού με την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού, θα υπάρξει προσωπικό που πιθανό να μην έχει αντικείμενο εργασίας ή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες και διαφορετικές απαιτήσεις όπως αυτές θα διαμορφωθούν», σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Στο παρόν στάδιο, το μέτρο των πλεονασμών είναι απόμακρο, σχολίασαν πηγές της τράπεζας.

Ωστόσο, είναι ειλημμένη απόφαση να γίνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις για στελέχωση της νέας υπηρεσίας (Task Force) στην οποία θα μεταφερθούν συγκεκριμένες εργασίες και δραστηριότητες, οι οποίες με την ολοκλήρωση του πλάνου μετασχηματισμού θα καταργηθούν ή θα αυτοματοποιηθούν.

Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην ΗΒ λήγει στις 25 Νοεμβρίου και με βάση τις πληροφορίες της StockWatch δεν θα δοθεί χρονική παράταση ισχύς του σχεδίου.

Του Λεύκου Χρίστου