You are here

Βαθαίνει η κρίση στην ΚΤ για εξωτερικούς διευθυντές

28/02/2020 11:00

Βαθαίνει η κρίση μεταξύ του προσωπικού της  Κεντρικής Τράπεζας και διοίκησης με αφορμή τη μονομερή απόφαση της εργοδοτικής πλευράς να προχωρήσει στην πλήρωση έξι κενών διευθυντικών θέσεων από άτομα εκτός υπηρεσίας.

Τα μέλη της κλαδικής επιτροπής της ΕΤΥΚ στην ΚΤ, υπέβαλαν χθες την παραίτηση τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιμονή της διοίκησης να καταστρατηγεί συμφωνηθέντα και να αδιαφορεί, όπως υποστηρίζουν, στην επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων για το προσωπικό, όπως είναι η ανέλιξη του και η αναδιάρθρωση της οργανικής δομής.

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση της οργανικής δομής της ΚΤ εκκρεμεί  από το 2014 και η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι η πλήρωση θέσεων με διορισμούς και εξωτερικών στελεχών θα ενισχύσει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της δομής.

Όπως δήλωσαν στη StockWatch στελέχη του προσωπικού της ΚΤ, εντός των ημερών θα συσταθεί ομάδα πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή υπαλλήλων από όλα τα τμήματα της τράπεζας για να διαχειριστεί συλλογικά τα επόμενα μέτρα αντίδρασης, χωρίς να αποκλείουν τη λήψη δυναμικών κινητοποιήσεων.

Τα πυρά των μελών της κλαδικής στρέφονται όχι μόνο κατά της διοίκησης για τις μονομερείς της αποφάσεις αλλά και κατά της ηγεσίας της συντεχνίας που δεν έχει αντιδράσει δεόντως στις ενέργειες αυτές.

Στο πλαίσιο της πολύωρης έκτακτης  συγκέντρωσης του προσωπικού αναφέρθηκε  ότι τα μέλη της κλαδικής δεν έτυχαν ενημέρωσης σε σχέση με τις διαδικασίες που γίνονται στο υπουργείο εργασίας μεταξύ ΕΤΥΚ, της αρμόδιας υπουργού και του διοικητή της ΚΤ,  στο πλαίσιο της εργατικής διαφοράς που έχει παραπέμψει η συντεχνία ως  προς τη μονομερή ενέργεια της διοίκησης για την πλήρωση διευθυντικών θέσεων από εξωτερικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αφήνουν οι διάφορες πλευρές να διαρρεύσουν, το υπουργείο εργασίας φέρεται να έχει δηλώσει προς τα εμπλεκόμενα μέρη ότι η διοίκηση της ΚΤ έχει το δικαίωμα, με βάση το σχέδιο υπηρεσίας των διευθυντικών θέσεων  του οργανισμού,  να προκηρύσσει τις θέσεις για πρόσληψη και εκτός υπηρεσίας.

Το σχέδιο υπηρεσίας πλήρωσης των διευθυντικών θέσεων στην ΚΤ είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής και στελέχη της διοίκησης υποστήριξαν στη StockWatch ότι διοίκηση  «δεν πράττει, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο από ότι προβλέπεται στους κανονισμούς».

Σημείωσαν επίσης ότι τις θέσεις θα μπορεί να διεκδικήσει και το υφιστάμενο προσωπικό και ειδικότερα αυτοί που σήμερα εκτελούν ως αναπληρωτές διευθυντικά  καθήκοντα.

Το προσωπικό επικαλείται την πρακτική που εφαρμόζεται επί δεκαετίες, με βάση την οποία οι διευθυντικές θέσεις συμπληρώνονταν από το υφιστάμενο προσωπικό, στη βάση των κριτηρίων της ικανότητας, της εμπειρίας και της αποδοτικότητας.

Οι υπάλληλοι και μέλη της κλαδικής της ΚΤ επικαλούνται επίσης την τεράστια τεχνογνωσία που απέκτησαν από τις επιπτώσεις των δραματικών γεγονότων του Μαρτίου του 2013 με την κρίση στο τραπεζικό σύστημα και τις προσπάθειες τους για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την υιοθέτηση από την ΕΚΤ και εφαρμογή αυστηρών κανόνων εποπτείας και την πάταξη της διακίνησης παράνομων κεφαλαίων.

Παραπέμπουν προς τούτο στην πρόσφατη έκθεση της Moneyval  που δίνει τα εύσημα στην ΚΤ και στο προσωπικό της.

Υπενθυμίζουν ότι οι προσπάθειες και τα μέτρα που λήφθηκαν για να πάρει τα εύσημα η εγχώρια εποπτική αρχή, έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία τα μέλη της υφιστάμενης διοίκησης της ΚΤ  θήτευαν στον ιδιωτικό τομέα και ήταν εκτός ΚΤ.

Διάχυτη είναι η άποψη του προσωπικού ότι οι επίμονες προσπάθειες  της  νέας διοίκησης να πληρώνει τις διευθυντικές θέσεις  από εξωτερικούς, αποτελεί στίγμα και προάγγελο της πολιτικοποίησης των προσλήψεων σε ένα ανεξάρτητο θεσμό.

Ισχυρίζονται ότι η ΕΚΤ, που εφάρμοζε επί σειρά ετών την πρακτική της πλήρωσης διευθυντικών θέσεων εκτός της υπηρεσίας,  όπως θέλει σήμερα ο διοικητής να καθιερώσει, την έχει ανακαλέσει τη διαδικασία αυτή από τον περασμένο Ιανουάριο.

Μερίδα μελών του προσωπικού της ΚΤ δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τη χλιαρή, όπως ισχυρίζονται,  στάση που επιδεικνύει επί του όλου θέματος η ΕΤΥΚ, και αξιώνουν από την ηγεσία της να δηλώσει, αν επικροτεί ή όχι τη μονομερή απόφαση της διοίκησης της τράπεζας και τι προτίθεται να πράξει.

Του Λεύκου Χρίστου