You are here

ΒΟCH: Πήραν προαγωγή 600 υπάλληλοι

16/11/2021 07:22

Η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να παραχωρήσει προαγωγές σε περίπου 600 υπαλλήλους της, σε σύνολο 3,160 (αναλογεί 1 στους 5), αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού πλάνου της BOCH, το οποίο, όπως προκύπτει και από την εγκύκλιο του CEO Πανίκου Νικολάου προς το προσωπικό, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μετασχηματισμού της Τράπεζας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και επερχόμενων προκλήσεων.

Οι μισθοδοτικές αναβαθμίσεις του προσωπικού είχαν καθηλωθεί για 11 χρόνια, λόγω δύο κρίσεων :Της τραπεζικής το 2013 και της πανδημίας το 2019.  

Η ΕΤΥΚ, στην εγκύκλιο προς τα μέλη της, που ακολούθησε της απόφασης για τις μαζικές προαγωγές στην BOCH, επισημαίνει ότι η μακρά περίοδος που μεσολάβησε χωρίς να παραχωρηθούν προαγωγές ήταν αποτέλεσμα και δικής της ανοχής μέχρι να αποκατασταθεί, όπως αναφέρει, η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Η συντεχνία θεωρεί ότι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια τραπεζική αγορά έχουν ξεπεραστεί και «είναι λογικό να επανέλθουμε στην κανονικότητα», σημειώνει.

Πηγές της Τράπεζας Κύπρου που μίλησαν στη StockWatch, σχολίασαν ότι η σταθερότητα και η ομαλότητα του τραπεζικού μας συστήματος είναι μαραθώνιος και όχι δρόμος 100 μέτρων.

Θεωρούν ότι οι πρόσφατες προαγωγές που δόθηκαν σε μεγάλη μερίδα μελών του προσωπικού, αποτυπώνουν τις βασικές αρχές που χάραξε η Τράπεζα, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχει ενώπιον της.

Η οικονομία, όπως επεσήμαναν, ψηφιοποιείται στο σύνολο της.

Η δεξιότητα του εργατικού δυναμικού, λένε, καθίσταται αναγκαία, ειδικότερα σε μία περίοδο που οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με νέους ανταγωνιστές και νέους παίκτες στην αγορά.

Σημειώνουν ότι η τηλεργασία, που καθιερώθηκε πιο νωρίς από ότι αναμενόταν, λόγω της πανδημικής κρίσης και των απανωτών lockdown, ήρθε και θα μείνει.

Υπέδειξαν ότι το μοντέλο των τραπεζικών υποκαταστημάτων αντικαθίσταται σταδιακά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και ο αριθμός των καταστημάτων μειώνεται.

Η Τράπεζα στοχεύει πάντα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες της, ώστε, όπως επεσήμαναν, να δημιουργεί αξία για τους μετόχους και το προσωπικό της.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσαν, η Τράπεζα προχώρησε και επιβράβευσε υπαλλήλους των οποίων η θέση που κατέχουν απαιτεί υψηλά καθήκοντα και μεγάλες ευθύνες.

Προέχει του κόστους η κερδοφορία

Οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, υποδεικνύουν στις κυπριακές τράπεζες, μετά και την τραπεζική κρίση, την ανάγκη να μειώσουν περαιτέρω το εργατικό και λειτουργικού τους κόστος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκθέσεις της τρόικας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας.

Αυτό, άλλωστε, λένε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους οι τεχνοκράτες του κλιμακίου των διεθνών πιστωτών με την ΚΤ και τους τραπεζίτες.

Ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, που κλήθηκε να σχολιάσει την παράμετρο αυτή, υποστήριξε ότι η θέση των εποπτικών αρχών δεν περιορίζεται απόλυτα στο κόστος.

Οι επόπτες, είπε, ενδιαφέρονται περισσότερο στο να υπάρχει σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, να επανέλθουν οι τράπεζες σε πορεία κερδοφορίας και να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό.

Το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση του Συγκροτήματος, σε σχέση με τη συμφωνία πώλησης του Helix 3, βάσει της οποίας περιλαμβάνει την πώληση ΜΕΔ μεικτής λογιστικής αξίας €577 εκατ. και ακινήτων ύψους €121 εκατ. 

Με την πώληση του χαρτοφυλακίου αυτού, σημείωσε, η Τράπεζα Κύπρου θα έχει μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ, γεγονός που θα επενεργήσει θετικά, όπως τόνισε, στα κεφάλαια της και παράλληλα θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Στοχευμένα και εθελούσια σχέδια εξόδου

Στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή και στον απόηχο των μαζικών προαγωγών, γίνεται συζήτηση για επικείμενο σχέδιο εξόδου.

Η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της, ότι δεν «παντρεύονται», κατά την έκφραση του, η παραχώρηση προαγωγών με σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

«Δεν δόθηκαν προαγωγές για να διώξουμε κόσμο», παρατήρησε.

Εξήγησε ότι το επιχειρηματικό πλάνο που υλοποιείται κάτω από τη νέα διεύθυνση του Π. Νικολάου, προβλέπει και περαιτέρω μείωση του αριθμού του προσωπικού.

Είναι θέμα, πρόσθεσε, το οποίο αξιολογείται, πλην όμως, αυτό το οποίο η Τράπεζα έπραξε με τις προαγωγές που είναι ήδη κοστολογημένες, ήταν να δώσει τα σωστά κίνητρα στους υπαλλήλους της για να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά.

Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του CEO Πανίκου Νικολάου στην εγκύκλιο προς το προσωπικό στην οποία τονίζεται ότι στο επίκεντρο του μετασχηματισμού για μια σύγχρονη και βιώσιμη τράπεζα βρίσκεται το προσωπικό.

ΕΤΥΚ: Κάνει λόγο για αδικίες

Η ΕΤΥΚ, παρά το γεγονός ότι χαιρέτισε την απόφαση της διεύθυνσης της BOCH να προχωρήσει σε προαγωγές, υποστηρίζει ότι υπάρχουν κι άλλες, περιορισμένες οργανικές κενές θέσεις που έπρεπε να είχαν συμπληρωθεί με βάση τις συμφωνίες που έγιναν με την Τράπεζα.

Η συντεχνία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Τράπεζα να επανέλθει το 2022 ώστε «να εξαφανιστούν οι αδικίες», όπως υποστηρίζει.  

Την ίδια ώρα δίνει εύσημα στη διαπραγματευτική ομάδα της Τράπεζας και συγκεκριμένα στον CEO Πανίκο Νικολάου, καθώς και στους συνεργάτες του, Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο Χάρη Πουαγκαρέ και την Chief of Staff κ. Ειρήνη Γρηγορίου που ανέλαβαν, όπως αναφέρει η συντεχνία, «το σκληρό έργο των συζητήσεων με την ΕΤΥΚ για το θέμα αυτό». 

Του Λεύκου Χρίστου