You are here

X. Γεωργιάδης: Αλλάζει ο χάρτης σε τράπεζες και ασφάλειες

21/03/2018 06:49

Επίκεινται σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη αλλά και στον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και ειδικότερα στην Κύπρο, εκτιμά ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης που ήταν καλεσμένος χθες βράδυ σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Capital δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγχωνεύσεις τραπεζών, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, «άρχισε ήδη να γίνεται», επικαλούμενος την επικείμενη συγχώνευση AstroBank και USB.

«Είναι η πορεία των πραγμάτων, τα δεδομένα της αγοράς αλλά και των εποπτικών πιέσεων που επιβάλλουν αλλαγή του τραπεζικού χάρτη», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Πρέπει», σημείωσε, «να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να βλέπουμε την πραγματικότητα. Βλέπω αλλαγές στον ευρωπαϊκό χάρτη, το λένε καθαρά οι εποπτικές αρχές πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές».

«Αν με ρωτάτε, και στον ασφαλιστικό τομέα διαβλέπω με δεδομένο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο συγχωνεύσεις».

Επεσήμανε ότι «οι αλλαγές αυτές δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία και ούτε να φοβίζουν τους καταθέτες, είτε τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών».

«Αντίθετα», τόνισε, «κάτω από το νέο εποπτικό πλαίσιο και κάτω από την τραπεζική ένωση θα υπάρξουν λιγότερες, αλλά πιο εύρωστες και ισχυρές τράπεζες».

Αναφερόμενος ειδικότερα για τη ΣΚΤ είπε ότι είναι υποχρέωση να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές καθώς, όπως υπέδειξε, είναι στους όρους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της παραχώρησης κρατικής ενίσχυσης της ΣΚΤ, ώστε να είναι και ένας τρόπος εξόδου του κράτους.

Η ΣΚΤ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την περασμένη Δευτέρα, έχει αναθέσει στη Citigroup Global Markets τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού αλλά και της υποχρέωσης του κράτους για σταδιακή αποχώρηση του από τη μετοχική δομή της τράπεζας.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης και το όλο θέμα θα συζητηθεί ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της βουλής, μετά από σχετική πρόταση μελών του κοινοβουλίου.

Το κράτος κατέχει σήμερα το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΚΤ.

Νέα έκδοση χρέους εντός του πρώτου εξαμήνου

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέα έκδοση χρέους, ανεξάρτητα, από τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση και ευελπιστώ ότι μέχρι εντός του έτους θα έχουμε περαιτέρω αναβαθμίσεις και θα πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα.  Δεν έχει σημασία αν ενταχθούμε στην κατηγορία αυτή σήμερα ή αργότερα», παρατήρησε ο υπουργός οικονομικών.

Επεσήμανε ότι ήδη οι διεθνείς αγορές έχουν αποκαταστήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου με πολύ ευνοϊκούς όρους.

«Ποτέ δεν είχαμε πιο άνετη και πιο φθηνή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν θα πληρωθούν άλλες θέσεις στο δημόσιο εντός του 2018

Ο υπουργός οικονομικών αναφερόμενος στην πλήρωση των 740 κενών θέσεων στο δημόσιο που αποφάσισε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι θα προσμετρήσουν στο πακέτο των γενικών μισθολογικών αυξήσεων που αναμένεται να συμφωνηθούν και να παραχωρηθούν αναδρομικά στο δημόσιο τομέα, με βάση τη συμφωνία πλαίσιο.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η πλήρωση των εν λόγω θέσεων του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος για τα κρατικά ταμεία.

Εξήγησε ότι σήμερα στο δημόσιο τομέα υπάρχουν 5 χιλ. κενές θέσεις οι οποίες δεν αναπληρώνονται αυτομάτως λόγω της πολιτικής των προσλήψεων που είχε εφαρμοστεί με αφορμή την οικονομική κρίση και το οικονομικό πρόγραμμα που ακολούθησε.

Παρατήρησε ότι η πλήρωση των 740 κενών θέσεων αποτελεί μερική αναπλήρωση αυτών που έφυγαν από το δημόσιο τομέα και επομένως δεν μπορεί να υπολογιστεί οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος για το κράτος.

Εξέφρασε τη θέση ότι αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως στο δημόσιο υπάρχουν 5 χιλ. κενές θέσεις οι οποίες απορρέουν από το οργανόγραμμα και η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρωση ενός μόνο μέρους των εν λόγω θέσεων, τότε θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο για εξοικονόμηση και όχι για κόστος.

Ο υπουργός οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εντός του 2018 δεύτερο πακέτο μαζικής πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο. .

Πάντως οι εργοδοτικές οργανώσει ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, άσκησαν χθες έντονη κριτική στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρωση κενών θέσεων πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία.

Υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να λύσει τις πιεστικές της ανάγκες με την αγορά υπηρεσιών και όχι με μόνιμες προσλήψεις οι οποίες, κατά τους υπολογισμούς τους, θα διευρύνουν το κρατικό μισθολόγιο κατά €25 εκ.