You are here

Ξεκινά ο διάλογος Ελληνικής – ΕΤΥΚ με πολλά ερωτήματα

27/05/2022 07:21

Με πολλά ερωτήματα ξεκινούν σήμερα οι μεσολαβητικές προσπάθειες του υπουργού μεταφορών Γιάννη Καρούσου για άρση της πολύμηνης και ταραχώδους εργατικής κρίσης στην Ελληνική Τράπεζα, μετά τη θετική αντίδραση της ΕΤΥΚ και ακολούθως της διεύθυνσης της τράπεζας, στη χθεσινή πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για αναστολή της 24ωρης απεργίας από πλευράς συντεχνίας και αναστολή της πρόθεσης για απολύσεις προσωπικού με τη διαδικασία των πλεονασμών από εργοδοτικής πλευράς.

Η εργατική διαφορά οδηγήθηκε τελικά στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες του κώδικα και όπως ο Γ. Καρούσος είχε δηλώσει στη StockWatch, απευθυνόμενος με αυστηρό ύφος στην ΕΤΥΚ ότι για να παρέμβει και να ασκήσει το μεσολαβητικό του ρόλο, θα πρέπει η ηγεσία της συντεχνίας να αναστείλει πρώτα τα απεργιακά μέτρα.

Η αντίδραση Καρούσου προκλήθηκε όταν η ηγεσία της ΕΤΥΚ ενώ, είχε αποδεχθεί συνάντηση με τον υπουργό, αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα στην Ελληνική.

Η ΕΤΥΚ που αγνόησε τη δημόσια και αυστηρή υπόδειξη του κ. Καρούσου, άρπαξε την ευκαιρία του «face saving», 24 ώρες μετά, που έδωσε και προς τις δύο πλευρές ένας κομματικός ηγέτης και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νεοφύτου, είναι ο ηγέτης της παράταξης για την οποία η ΕΤΥΚ επί μήνες μέσα από τις εγκυκλίους της αναφερόταν στους «πολιτικούς κύκλους που επιδιώκουν να πλήττουν τα συμφέροντα και δικαιώματα των τραπεζικών υπαλλήλων».

Πριν τρεις βδομάδες, ο Χρήστος Κονομής, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΤΥΚ, προκληθείς από τη δημοσιογράφο του Τρίτου του ΡΙΚ, ποιοι είναι οι «πολιτικοί κύκλοι» για τους οποίους αναφέρεται διαρκώς η ΕΤΥΚ απάντησε.

«Ο Χάρης Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ».

Οι «μαξιμαλιστικές» θέσεις Gatzke

Στην αντίπερα όχθη, ο Oliver Gatzke, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, μη έχοντας ακόμη τις ανάλογες παραστάσεις σε ότι αφορά τις θεσμικές διαδικασίες και τις πρακτικές των εργασιακών σχέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς μόλις πέρσι ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του CEO, έβαλε από νωρίς στο τραπέζι μαξιμαλιστικές θέσεις όπως:

Μείωση του προσωπικού με τη διαδικασία του πλεονασμού, αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων για να μειωθεί το εργατικό κόστος της τράπεζας, αλλαγή της συμβατικής υποχρέωσης για καταβολή οριζόντιων αυξήσεων και κατάργηση της εισφοράς στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων λόγω του ότι η τράπεζα καταβάλλει ήδη στο ΓεΣΥ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο στη σημερινή πρώτη συνάντηση του κ.Gatzke με τον κ. Καρούσο που εκτελεί χρέη υπουργού εργασίας λόγω της ασθένειας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, θα καταθέσει αυτή τη δέσμη αιτημάτων.

Ο Γερμανός τραπεζίτης, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη μετά την ανάληψη του καθηκόντων του τον περασμένο χρόνο ότι, είναι εκ των ων ουκ άνευ η μείωση του εργατικού κόστους «για να διατηρηθεί, όπως είπε, η τράπεζα σε υγιή και βιώσιμη πορεία».

Ο κ. Gatzke προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά ως προς το ύψος των χαριστικών αποζημιώσεων που παραχωρούνται στους τραπεζικούς όταν αποχωρούν με σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η πρακτική σε όλες τις τράπεζες, που δεν απορρέει ασφαλώς από την εργασιακή νομοθεσία, προβλέπει αφορολόγητες αποζημιώσεις ύψους €200 χιλ.

Ο CEO της Ελληνικής σχολίασε πολύ πρόσφατα αυτή την πρακτική:

«Αν χρειαστεί να μειώσω τον αριθμό του προσωπικού κατά 1000 άτομα και παραχωρήσω μέσο όρο €150 χιλ. στον κάθε υπάλληλο, απορώ, που θα βρει η τράπεζα €150 εκατ. για να τα δώσει στο προσωπικό;».

Για την ΕΤΥΚ, η μη παραχώρηση χαριστικών αποζημιώσεων της τάξης των €200 χιλ. αποτελεί κόκκινο πανί. Είναι ένα θέμα που δεν σηκώνει καν διαπραγμάτευση λέει η ηγεσία της.

Η συντεχνία δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της σε σχέση με την κατάργηση του ταμείου υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων το οποίο κατά καιρούς χαρακτηρίζει «ιερό ωφέλημα».

Επιπρόσθετα, κεκτημένα δικαιώματα που έχουν σχέση με άλλα ταμεία συνοχής, ωράριο εργασίας και συμβατικές υποχρεώσεις των τραπεζών επίσης δεν χωρούν στο τραπέζι του διαλόγου για την ΕΤΥΚ.

Μία «έκπτωση» που έχει κάνει η ΕΤΥΚ τα τελευταία δύο χρόνια, είναι να επιτρέψει, μέσω της συλλογικής σύμβασης, να παραχωρεί ο εργοδότης, ένα μέρος (25%) της προσαύξησης με βάση την απόδοση και την παραγωγικότητα του υπαλλήλου και όχι οριζόντια.

Το αδιέξοδο έχει αρθεί.  Η ουσία είναι να επιλυθεί η πολύχρονη αυτή εργατική διαφορά, επεσήμαναν στην StockWatch άτομα που έχουν γνώση των εργασιακών σχέσεων.

Ανησυχίες για εξωθεσμικές διαδικασίες

Οι ανησυχίες κοινωνικών εταίρων για την προστασία των θεσμών και των θεσμικών πρακτικών που απορρέουν από τον κώδικα εργασιακών σχέσεων είναι ένα κεφάλαιο που σύντομα οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ θα εγείρουν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, είχε προειδοποιήσει χθες με δηλώσεις του στη StockWatch ότι «οι εργατικές διαφορές επιλύονται μέσα από θεσμικές διαδικασίες που είναι καθιερωμένες επί δεκαετίες και δεν πρόκειται το συνδικαλιστικό κίνημα να επιτρέψει οποιαδήποτε εκτροπή».

Η StockWatch έθεσε χθες τις ανησυχίες κοινωνικών εταίρων υπόψη του προέδρου του ΔΗΣΥ να τις σχολιάσει.

Είπε ο κ. Νεοφύτου:

«Ως πολιτικός που νοιάζεται για τον τόπο, για την οικονομία, για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν θα μπορούσα να παρακολουθώ με δεμένα τα χέρια. Έκανα μία πρόταση. Έγινε αποδεκτή και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Η διαδικασία του διαλόγου δεν ξεφεύγει από το τι προβλέπει ο κώδικας και η θεσμική πρακτική. Σέβομαι απόλυτα το ρόλο του τμήματος εργασιακών σχέσεων και του ΥΠΕΡΓ. Άλλωστε, εκεί βρίσκεται σήμερα η εργατική διαφορά».

Ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ, χαιρέτισε τις θετικές εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα και σημείωσε ότι ήταν βέβαιος πως και οι δύο πλευρές θα συμπεριφέρονταν υπεύθυνα για το καλό του τραπεζικού συστήματος και της εργατικής ειρήνης.

«Είμαι βέβαιος ότι με τη μεσολαβητική προσπάθεια του υπουργού και του τμήματος εργασιακών σχέσεων θα βρεθεί η χρυσή τομή», παρατήρησε ο κ. Αντωνίου.

Ο σεβασμός στη Ζέτα

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από στελέχη της ΕΤΥΚ, είναι ότι τις τελευταίες μέρες η ηγεσία της συντεχνίας έλαβε πολλά μηνύματα και εκκλήσεις από μέλη της, που ψήφισαν υπέρ των απεργιακών μέτρων, να γίνουν δεύτερες σκέψεις προς ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης προς τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, η υγεία της οποίας διέρχεται δύσκολες ώρες.

Η κ. Αιμιλιανίδου είναι ένας διαχρονικός εταίρος της συντεχνίας και προσωπική φίλη επί σειρά ετών του επίτιμου προέδρου της ΕΤΥΚ Λ. Χατζηκωστή, ανέφερε στη StockWatch στέλεχος της συντεχνίας.

Του Λεύκου Χρίστου