You are here

Ανησυχία ΑΣΔΥΚ για μισθολογικές αυξήσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό

30/11/2021 17:52

H Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) θέτει θέμα «μισθολογικής επανόρθωσης των μισθών, ως αντιστάθμισμα της απώλειας που είχαν και θα έχουν, ακόμη και μετά την αφυπηρέτησή τους, οι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν στο Δημόσιο, συνεπεία της πενταετούς παγοποίησης των προαγωγών και των προσαυξήσεων». Επίσης εκφράζει ανησυχία για πληροφορίες που φέρουν την Κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα εναντίον δημόσιων υπαλλήλων σε σχέση με τον εμβολιασμό, κατά της πανδημίας.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΣΔΥΚ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «με επιστολή του ημερομηνίας 25.11.2021 προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, θέτει κατά τρόπο συγκεκριμένο, ζήτημα βελτίωσης της μισθολογικής θέσης των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν στις κλίμακες Α1 ως Α7».
 
Προσθέτει ότι «με τις μειώσεις, αλλά και το πενταετές πάγωμα προαγωγών και προσαυξήσεων, οι εργαζόμενοι έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος των απολαβών τους την τελευταία δεκαετία, χωρίς οποιαδήποτε προοπτική αναπλήρωσής του».
 
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η ΑΣΔΥΚ, «μεγάλη μερίδα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων (συνδυασμένες κλίμακες Α2-Α5-Α7) αναμένεται να παραμείνουν καθηλωμένοι στην Α2 και για να ανελιχθούν στην Α5, θα απαιτηθούν συνολικά 18 χρόνια (13 βαθμίδες της Α2 + πέντε χρόνια παγοποίησης) και 26 χρόνια για ανέλιξη στην κλίμακα Α7».
 
Ως ελάχιστη κίνηση στήριξης αυτών των εργαζομένων, η ΑΣΔΥΚ, προτείνει όπως «ανελίσσονται από την κλίμακα Α2 στην Α5, όταν φτάσουν μισθολογικά στην κατώτερη βαθμίδα της Α5 (δηλαδή σε 14 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πεντάχρονης παγοποίησης) και από την κλίμακα Α5 στην Α7, όταν ο/η υπάλληλος φτάσει στην κατώτερη βαθμίδα της Α7 (δηλαδή σε 22 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πεντάχρονης παγοποίησης)».
 
Επίσης, στην ίδια επιστολή, η ΑΣΔΥΚ, «έθεσε επί τάπητος και ζήτημα ευρύτερης μισθολογικής επανόρθωσης, για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών όπως αναζητήσει μέτρα αποκατάστασης της αδικίας, συνεπεία των μέτρων που είχαν επιβληθεί και τα οποία συνεχίζουν στην ουσία να τιμωρούν τους δημοσίους υπαλλήλους».   
 
Εξάλλου σε άλλη ανακοίνωσή της η ΑΣΔΥΚ, αναφέρει ότι «είναι με έκπληξη αλλά και μεγάλη ανησυχία που πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων που θα στοχοποιούν συγκεκριμένες ομάδες κρατικών υπαλλήλων, ως  μέτρο άσκησης πίεσης και προώθησης του υποχρεωτικού εμβολιασμού».
 
Σύμφωνα με την συντεχνία «στο στόχαστρο της Κυβέρνησης φαίνεται να τοποθετείται το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας και τα μέλη Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Εθνική Φρουρά).
 
Η ΑΣΔΥΚ καθιστά σαφές ότι, «οποιαδήποτε μέτρα επιβολής ληφθούν, στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας, τα οποία θα θέτουν εν’ αμφιβόλω εργασιακά δικαιώματα όπως η μισθοδοσία, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτά».
 
Για τον λόγο αυτό, καλεί την Κυβέρνηση, «προτού προβεί σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας, να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ομάδων εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν ενδοιασμούς και αντιμετωπίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό με σκεπτικισμό».