You are here

ΕΤΥΚ: Προς απεργιακά μέτρα για απολύσεις στην Ελληνική

06/05/2022 14:53

Απεργιακά μέτρα εξήγγειλε η ΕΤΥΚ με αφορμή την πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε πλεονασμό 350 ατόμων.

Σε εγκύκλιό της η συντεχνία, σημειώνει ότι η τράπεζα επιδιώκει να καταργήσει τη μονιμότητα στοχεύοντας σε απολύσεις του 50% του προσωπικού της συγκαλώντας επαρχιακές γενικές συνελεύσεις στις 18 Μάϊου για λήψη μέτρων.

Όπως αναφέρει, «οι γνωστοί πολιτικοί κύκλοι που έχουν εδώ και καιρό στοχοποιήσει τους τραπεζοϋπαλλήλους, βρήκαν νέο τρόπο για να υλοποιούν τις επιδιώξεις τους, μέσω του CEO της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Gatzke, ο οποίος πρόθυμα ανάλαβε από πολύ νωρίς αυτό τον ρόλο:

  • Τορπίλισε τη συμφωνία για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην οποία ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσης Λοΐζος Χατζηκωστής είχε καταλήξει με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας Ευριπίδη Πολυκάρπου το 2021, μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις.
  • Περιφρονεί και δεν συμμορφώνεται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας:
  1. Απόφαση ημερομηνίας 17/3/2022: Η Τράπεζα οφείλει να αποκαταστήσει από 1/1/2019 τις μειώσεις που έγιναν το 2014 στους μισθούς των συναδέλφων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).
  2. Απόφαση ημερομηνίας 9/3/2022: Βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών, η Τράπεζα οφείλει να παραχωρεί σε συναδέλφους που μετακινούνται κατ’ εντολή της Διεύθυνσης, οδοιπορικά.
  3. Απόφαση ημερομηνίας 1/3/2022: Η Τράπεζα παραβιάζει πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ (όπως, μεταφορά αργιών, επίδομα ευθύνης).
  4. Απόφαση ημερομηνίας 9/3/2022:  Η Τράπεζα αρνείται να καταβάλει την, προβλεπόμενη στις υφιστάμενες συμφωνίες, εισφορά στο ΤΕΤΥΚ.
  5. Απόφαση ημερομηνίας 10/6/2021 για ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι 18/6/2021.

«Η απαξιωτική στάση της Τράπεζας έναντι του Υπουργείου Εργασίας, συνιστά παραβίαση του ίδιου του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των Εργασιακών Θεσμών του τόπου», αναφέρει.

  • Παραβιάζει το νόμο για την προστασία των μισθών (αποκατάσταση από 1/1/2019 των μειώσεων που έγιναν το 2014 στους μισθούς των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ), παρά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας ημερομηνίας 17/3/2022.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, το Υπουργείο Εργασίας, από τις 17/3/2022, έχει προειδοποιήσει γραπτώς την Ελληνική Τράπεζα ότι αν δεν συμμορφωθεί εντός 7 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της επιστολής, θα καταχωρήσει ποινικές αγωγές εναντίον των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας.

  • Παραβιάζει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών για μονιμοποίηση συναδέλφων μετά από 12 ή το πολύ 18 μήνες υπηρεσίας.
  • Παραβιάζει τη νομοθεσία για την μετατροπή της εργοδότησης συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει περισσότερους από 30 μήνες υπηρεσίας, σε εργοδότηση αορίστου χρόνου, ενέργεια που επίσης συνιστά ποινικό αδίκημα.

«Η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, με την καθοδήγηση γνωστών πολιτικών κύκλων που διαχρονικά στοχοποιούν την τραπεζοϋπαλληλική τάξη, επιδιώκει, απροκάλυπτα πλέον, να καταργήσει τη μονιμότητα των τραπεζοϋπαλλήλων»,, τονίζεται.

«Σε συνέχεια των απειλών, που εκφράζει από την πρώτη μέρα που «πάτησε το πόδι του» στην Τράπεζα, ο κ. Gatzke, έχει στείλει και γραπτώς την πρόθεσή του να απολύσει, πέραν του 50% των συναδέλφων της Τράπεζας και μάλιστα χωρίς Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης», τονίζει.

«Η πρόκληση αυτή από πλευράς Τράπεζας, γίνεται σε μια χρονική περίοδο πολύ κρίσιμη για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος του τόπου και με σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και γενικότερα την κοινωνία μας, χωρίς αυτό όμως να απασχολεί τη ξενόφερτη Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά δυστυχώς ούτε και τους πολιτικούς κύκλους που την καθοδηγούν», τονίζει.

Η ετυκ καλεί το σύνολο των μελών σε όλες τις τράπεζες την Τετάρτη, 18/5/2022  στις 15:30 σε Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και μέσα από μυστική ψηφοφορία των μελών μας, θα κληθούν οι συνάδελφοι να δώσουν εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσής μας για λήψη απεργιακών μέτρων, (παραβίαση Συμβάσεων και νόμων από τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας) αν και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Γ.Χ.