You are here

Λύπη κυβερνητικών ιατρών για τα περί «άρνησης εξυπηρέτησης»

17/07/2019 21:23

Τη λύπη και την αγανάκτηση του για τοποθετήσεις μέσω δημοσιεύματος στον έντυπο τύπο, με τίτλο «Γιατροί αρνούνται να εξυπηρετήσουν πολίτες μέσω ΓΕΣΥ», εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΚΙ.
 
«Παράκληση, αφού αναφέρεται ο τίτλος του άρθρου στους ιατρούς, ας παραμένει το περιεχόμενο σε αυτούς, γιατί στο συγκεκριμένο άρθρο τουλάχιστον σε δυο των περιπτώσεων περιγράφονται «γεγονότα» που έχουν σχέση με άλλες ομάδες εργοδοτουμένων στον Ο.Κ.Υπ.Υ. Εύλογα λοιπόν, αναδύεται το ερώτημα κατά πόσο οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν διασταυρωθεί και διερευνηθεί ώστε να μην δίνεται η εντύπωση μονομερούς προσέγγισης του θέματος αλλά και προσπάθειας μετάθεσης ευθυνών», προσθέτει.
 
Λογικά, αναφέρει το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΚΙ, «ο καθένας από εμάς ως πολίτης θα ανέμενε στα πλαίσια μιας αντικειμενικής και σφαιρικής παράθεσης των γεγονότων, να υποβληθεί τουλάχιστον παράλληλα και το ερώτημα ή ερωτήματα, γιατί έχουν συμβεί τα «γεγονότα» αυτά;»
 
Επιπλέον, αναφέρει το ΔΣ του ΠΑΣΥΚΙ, αντικειμενικά κάποιος θα ανέμενε να τεθεί και το ερώτημα αν πραγματικά για όλα αυτά που γίνεται προσπάθεια υποβολής τους προς την κοινή γνώμη ποιος φέρει ακεραία την ευθύνη, οι Ιατροί ή κάποιοι άλλοι;.
 
«Ας μας απαντήσουν λοιπόν:1. για το περιβόητο λογισμικό – από την έναρξη του Γε.Σ.Υ. και μέχρι σήμερα. Πόσες αναβαθμίσεις έχουν γίνει και πόσες αναμένονται ακόμη; Χαρακτηριστικά ας μας απαντήσουν ποτέ επιτράπηκε η παραπομπή από ειδικό ιατρό σε ειδικό ιατρό;2. Έχουν ξεχάσει κάποιοι για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την εφαρμογή μεταβατικής περιόδου μέχρι τέλος του Αυγούστου προς διευκόλυνση των ασθενών; 3. Γνωρίζουν τι σημαίνει η χρήση μόνο του νέου λογισμικού σε επίπεδο χρόνου εξυπηρέτησης των ασθενών; Οι λίστες θα γίνουν ιδιαίτερα μεγάλες. 4. Γνωρίζουν ότι κάποια φάρμακα απουσιάζουν από το σύστημα του Γε.Σ.Υ. γιατί παραχωρούνται μόνο από τα Κρατικά Νοσηλευτήρια; Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να τα γράψουμε στα βιβλιάρια. Δεν θα επεκταθούμε σε ελλείψεις», προσθέτει.
 
Επιπρόσθετα, το ΔΣ του ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι θα μπορούσε να υποβάλει σωρεία άλλων ερωτημάτων, τα οποία τα πλείστα εξ αυτών τα έχουν θέσει έγκαιρα εις γνώση του Υπουργείου Υγείας και του Ο.Κ.Υπ.Υ.
 
«Θα πρέπει όμως να απαντηθεί από όλους αυτούς που με την μεγαλύτερη ευκολία προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους Ιατρούς του Δημοσίου θεωρώντας ότι γνωρίζουν τα της οργάνωσης της Υγείας και της Ιατρικής πράξης και ευθύνης αν όλα αυτά ήταν προβλέψιμα ή όχι; Αν ναι, σημαίνει ότι πρέπει να ψάξουν τις ευθύνες από αλλού. Σίγουρα θα πρέπει επίσης να απαντήσουν κατά ποσό, όταν η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. πάλευε και διεκδικούσε για την έγκαιρη προετοιμασία των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, τι απαίτησαν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να εφαρμοστούν έμπρακτα μέτρα αλλά και ποσά συγχωροχάρτια έδωσαν στα πλαίσια της «Αυτονόμησης» που από ότι διαφαίνεται ακόμη κάνει προσπάθειες να πάρει μπροστά», προσθέτει.
 
Το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ διερωτάται «ποιος δίνει το δικαίωμα στον καθένα από εμάς να θεωρεί δίκη του, την μητρότητα ή την πατρότητα του Γε.Σ.Υ., όταν η επιτυχία του εξαρτάται ιδιαίτερα από την έγκαιρη παροχή ή όχι, πόρων και συνθηκών στα Κρατικά Νοσηλευτήρια;»
 
«Ποιος δίνει το δικαίωμα να εκπέμπονται εκβιασμοί και απειλές σε σχέση με την τύχη των Κρατικών Νοσηλευτηρίων αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, υποβάλλοντας μάλιστα την ίδια την στιγμή θέσεις του τύπου ότι αφαιρείται το δικαίωμα από τους ασθενείς να επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας ή και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας όπως τοποθετηθεί άμεσα και λάβει θέση κατά ποσό συμμερίζεται τέτοιες τοποθετήσεις», καταλήγει.