You are here

Μεταβατική περίοδο για το ΓεΣΥ θα εισηγηθεί η ΟΕΒ

17/01/2019 09:34

Εισήγηση για μια μεταβατική περίοδο στην πλήρη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προτίθεται να υποβάλει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Πέτρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.
 
Η εισήγηση αφορά την συνέχιση των ασφαλιστικών συμβολαίων στον ιδιωτικό τομέα, με ταυτόχρονη παραπομπή ασθενών και στον ιδιωτικό τομέα μέσω του ΓεΣΥ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου στις εισφορές.
 
Ο κ. Πέτρου απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ενόψει της συνεδρίας της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΕΒ η οποία και θα εγκρίνει την πρόταση.
 
«Η εισήγηση μας είναι μια μεταβατική (περίοδος) μέχρι την πλήρη εφαρμογή αλλά εν τω μεταξύ να μπορεί ο κόσμος να έχει την εξυπηρέτηση που έχει σήμερα και κάτι παραπάνω και ένας στόχος που βάζουμε είναι, εάν εισακουστούμε, τα δημόσια νοσηλευτήρια να εξυπηρετούν περισσότερο ή καλύτερα τους ασθενείς με το να διοχετευθούν ασθενείς και σε άλλες κλινικές», ανέφερε ο κ. Πέτρου στο ΚΥΠΕ.
 
Όπως είπε, η Ομοσπονδία έμεινε μακριά από τις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, αλλά τώρα αναβαθμίζει περαιτέρω την συμμετοχή της στον διάλογο, και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλία γιατί επιθυμεί να προχωρήσει το ΓεΣΥ, που χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο.
 
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΓεΣΥ όπως το υποστηρίζαμε από την αρχή. Εκείνο που διαφωνούσαμε είναι η αρχιτεκτονική του. Έχουμε πολύ προσεκτικά μείνει μακριά τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία γιατί θέλουμε να προχωρήσει το ΓεΣΥ», είπε ο κ. Πέτρου.
 
Σημείωσε όμως ότι παρά τις προτροπές της ΟΕΒ όπως εξευρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ υπουργείου υγείας και ΟΑΥ από την μια και των ιδιωτών ιατρών και των κλινικών από την άλλη, αυτό δεν έγινε εφικτό, με αποτέλεσμα πολύ λίγες κλινικές και ιδιώτες ιατροί να επιθυμούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.
 
«Αν δεν καταφέρουν να φέρουν τους ιατρούς με το μέρος τους τότε ποια εξυπηρέτηση θα έχει ο κόσμος; Θα μας μείνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, που, όπως είναι σήμερα, θα χρειαστούν λίγα χρόνια μέχρι να αναβαθμιστούν», εξήγησε.
 
Επιπρόσθετα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτρου είπε πως η ΟΕΒ είπε πως οι ημερομηνίες εφαρμογής του ΓεΣΥ θα μπορούσαν να παραμείνουν οι ίδιες, αλλά να διαφοροποιηθούν οι εισφορές, καθώς ήδη οι εταιρείες προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που «δεν είναι ακριβό όσο το ΓεΣΥ».
 
«Εμείς θα τους δούμε όλους γιατί θέλουμε να προχωρήσει το ΓεΣΥ, αλλά ένα ΓεΣΥ που θα μείνει, όχι απλώς ένα ΓεΣΥ που θα είναι μια μαύρη τρύπα που θα ρίχνουμε λεφτά μέσα. Γι’ αυτό εντός των ημερών θα βγούμε με κάποια εισήγηση».
 
Να μην γυρίσουμε πίσω στις παλιές εποχές
 
Αναφορικά με τις προκλήσεις του 2019, ο πρόεδρος της ΟΕΒ ζήτησε από όλους «μεγάλη σκέψη και προβληματισμό ιδιαίτερα ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων σημαντικών κλάδων της οικονομίας όπως της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και των κατασκευών και των τραπεζών.
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ είπε μεν πως υπήρξε ανάπτυξη της οικονομίας, για να προσθέσει ωστόσο ότι οι πλείστες των επιχειρήσεων είναι σε πολύ δύσκολη θέση, αφού δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση λόγω υποχρεώσεων του παρελθόντος και δύσκολα τα βγάζουν πέρα.
 
Λέγοντας πως οι εργοδότες θα είναι λογικοί και ότι θα στηρίξουν τους πολύ χαμηλά αμειβόμενους, ο κ. Πέτρου επεσήμανε πως πρέπει όλα να είναι μετά από μεγάλη σκέψη και προβληματισμό.
 
«Διαφορετικά αν επανέλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει σωτηρία», τόνισε.
 
Όπως είπε, η βιομηχανία υποφέρει, οι νέοι δυσκολεύονται πλέον να δημιουργήσουν επιχειρήσεις λόγω των αυστηρών κριτηρίων για εξασφάλιση χρηματοδότησης.
 
«Επομένως, ναι, θα εξετάσουμε προσεκτικά (τα αιτήματα) αλλά δεν πρέπει αμέσως να πάρουμε τις αποφάσεις, ναι, δώστε αυξήσεις γιατί η οικονομία πάει καλά. Δεν είναι τόσο καλά που πάει για τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Είχαμε λίγες καλές χρονιές για τα ξενοδοχεία και ελπίζουμε να συνεχίσει αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι αν το τουριστικό μας προϊόν γίνει πιο ακριβό νομίζω θα υποφέρουμε».
 
Ο κ. Πέτρου είπε πως ήδη προγραμματίζονται συναντήσεις με τις συντεχνίες για να αναλυθούν οι θέσεις των δύο πλευρών «αλλά όλα μέσα σε λογικά πλαίσια».
 
«Δεν μπορούν να είναι παράλογα (τα αιτήματα) επειδή επανήλθαμε δήθεν από την κρίση να πάμε πίσω στα επίπεδα του 2013, αυτό θα είναι μεγάλο λάθος», πρόσθεσε. 

Αιτήματα για αυξήσεις 20%

 
Παράλληλα, ο κ. Πέτρου είπε πως ένας κλάδος – τον οποίο δεν κατονόμασε – έχει υποβάλει αιτήματα που αντιστοιχούν με αυξήσεις 20%, προσθέτοντας ότι δεν ξεκίνησαν οι συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο υποβολής αιτημάτων.
 
«Και πιστεύω», είπε ο κ. Πέτρου, «ότι και οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι όπως πολύ σωστά ενήργησαν τα τελευταία 3 με 4 χρόνια και καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε, νομίζω ότι πάλι σε κάποιο στάδιο θα είναι λογικοί και εμείς θα στηρίξουμε εκεί που πρέπει να στηρίξουμε».
 
Σε παρατήρηση ότι το 2019 χαρακτηρίστηκε ως ίσως η κρισιμότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, ο κ. Πέτρου είπε πως η κάθε χρονιά είναι διαφορετική και έχει τα ιδιαίτερα της προβλήματα και δεν τον φοβίζει.
 
«Αλλά με την λογική που επικράτησε τα τελευταία τρία χρόνια θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε αρκετά ώριμοι σαν λαός και θα τα διαχειριστούμε σωστά», κατέληξε.