You are here

ΟΚΥπΥ: Καταθέτει πρόταση για συλλογική σύμβαση στις συντεχνίες

23/01/2023 07:00

Νέα πρόταση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια, θα καταθέσει αύριο ο ΟΚΥπΥ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, αφού την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησαν παγκύπρια δίωρη στάση εργασίας στα νοσηλευτήρια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι «θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και όπως έχουμε δεσμευτεί θα κατατεθεί μία νέα πρόταση προς τους συνδικαλιστικούς φορείς ούτως ώστε να την δουν και να ξεκινήσει η διαβούλευση».

«Σίγουρα θα είναι μία νέα πρόταση που θα περιλαμβάνει νέα στοιχεία από την προηγούμενη πρόταση που καταθέσαμε», είπε.

Ερωτηθείς εάν ο ΟΚΥπΥ είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο οι δύο ώρες στάσης εργασίας να αυξηθούν, ο κ. Χαριλάου σχολίασε «είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος της ημέρας μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα βρεθεί η καταλληλότερη λύση ούτως ώστε να υπάρξει εργασιακή ειρήνη».

Την περασμένη Δευτέρα, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατηζπαντέλας συγκάλεσε σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων για εύρεση λύσης, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Ως Υπουργείο Υγείας θα είμαστε παρόν εάν μας ζητηθεί να λάβουμε μέρος σε αυτή τη διαδικασία ώστε να δοθούν λύσεις και σε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός.

Ωστόσο, «εάν δεν μπορούν οι δύο αυτές πλευρές να έρθουν κοντά θα προσπαθήσουμε και το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας, να βρούμε μία συμβιβαστική λύση», πρόσθεσε.

Ελπίδα για ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρόλα αυτά, εκφράζουν την ελπίδα ότι ο ΟΚΥπΥ θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων του και θα προχωρήσει σε συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Εντούτοις, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο για περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση αδιεξόδου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Δρ. Σωτήρης Κούμας, σε δηλώσεις του υπέδειξε ότι η δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε ήταν προειδοποιητική, «άρα η λέξη προειδοποιητική εκπέμπει ένα μήνυμα προς τον ΟΚΥπΥ, αλλά δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».

Απλά, συνέχισε, «αυτά που αναλογούν στους εργαζόμενους, πρώτος ο ΟΚΥπΥ πρέπει να τα σεβαστεί ως εργοδότης» και υπογράμμισε ότι «η συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης καταγράφεται στην ίδια τη νομοθεσία που διέπει την ίδρυση και λειτουργία του ΟΚΥπΥ και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τοποθετήσεις ότι δήθεν από μόνοι τους, οι εργαζόμενοι, επέλεξαν αυτό το καθεστώς εργασίας».

«Αφού το καταγράφει η νομοθεσία θα πρέπει (ο ΟΚΥπΥ) να έρθει να διαβουλευθεί και να συνομολογηθεί μια συλλογική σύμβαση στο επίπεδο και στο πλαίσιο που ισχύει στους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς», είπε ο Σωτήρης Κούμας και υπενθύμισε πως «ο ΟΚΥπΥ δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας ημικρατικός οργανισμός όπως οι υπόλοιποι».

Κληθείς να αναφέρει τι αναμένουν οι συντεχνίες μετά τη στάση εργασίας, δήλωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση και τις προτάσεις του ΟΚΥπΥ, που θα κατατεθούν αύριο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα και να δείξουμε στον ΟΚΥπΥ ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ενωμένες και προχωρούν σε αντίδραση».

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές μέσα από το προσχέδιο συλλογικών συμβάσεων που αναμένεται να καταθέσει ο ΟΚΥπΥ τη Δευτέρα «και δεν θα χρειαστεί ξανά να κάνουμε απεργία, γιατί είναι ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο μεγαλύτερο ημικρατικό οργανισμό που έχουμε».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, υπέδειξε πως ο ΟΚΥπΥ είναι ένας ημιδημόσιος οργανισμός και «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά, από άλλους ημικρατικούς οργανισμούς», για να σημειώσει ότι «πέραν του ενός έτους, υπάρχει κωλυσιεργία και κοροϊδία για το θέμα, με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης».

«Θέλουμε συλλογική σύμβαση, όπως υπάρχει σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς. Θέλουμε να τοποθετηθεί ο κόσμος σε κλίμακες και να σταματήσουν τα συμβόλαια. Απαιτούμε συλλογική σύμβαση όπως όλοι οι κρατικοί οργανισμοί», τόνισε ο κ. Ματθαίου.

Όπως πρόσθεσε, ο ΟΚΥπΥ ζήτησε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τον ζητά, σημειώνοντας πως πρέπει να «σταματήσει η κοροϊδία».

Της Ουρανίας Στυλιανού