You are here

ΠΑΣΥΚΙ: Κραυγή αγωνίας η τρίωρη στάση εργασίας

13/12/2019 13:28

Κραυγή αγωνίας η σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία της ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Κούμας είπε ότι η ΠΑΣΥΚΙ «αναγκάστηκε ως κραυγή αγωνίας να προβεί στη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας».
 
«Η ΠΑΣΥΚΙ αποτελείται από γιατρούς μάχιμους, στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο και ποιες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί πολύ περισσότερο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε τούτη την τρίωρη στάση εργασίας γιατί γίνεται ένας ατέρμονος διάλογος, διάλογος για χάριν του διαλόγου», συμπλήρωσε.
 
Η απόδειξη, συνέχισε ο κ. Κούμας, «είναι το χθεσινό κείμενο κινήτρων, όπως το έχει ονομάσει ο ΟΚΥΠΥ εκ μέρους του ΔΣ, το οποίο ενώ τις τελευταίες ημέρες γινόταν προσπάθεια εκ μέρους του ίδιου του ΟΚΥΠΥ αλλά και του ίδιου του Υπουργού, πρέπει να πω, ότι διερωτώνταν μα γιατί θα προβούμε σε τρίωρη στάση εργασίας αφού είμαστε σε διάλογος;».
 
«Πάμε χθες, μια ελπίδα ναι ίσως σε ένα βαθμό ικανοποιηθούμε, να αναστείλουμε τα δυναμικά μέτρα. Τι λάβαμε; Λάβαμε ένα κείμενο, το οποίο λίγο πολύ μας είπαν ξέρετε είναι απόφαση του ΔΣ(ΟΚΥΠΥ), και δεν επιδέχεται ιδιαίτερη συζήτηση και αλλαγών. Άρα, για ποιο διάλογο μιλούμε ; », πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι ο διάλογος για τα κίνητρα των ειδικών άρχισε μέσα Ιουλίου, τον οποίο διεξήγαγε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ.
 
«Δηλαδή κάναμε ένα διάλογο, πέντε μήνες περίπου, χωρίς πλαίσιο, εκ του ΔΣ; Ποια είναι η σοβαρότητα αυτού του Οργανισμού; Εμείς πως να το αντιληφθούμε πλέον; Απλώς θα πηγαίνουμε εκεί πέρα, σε κάποιες συναντήσεις; Δεν συμφωνείται τελικό κείμενο και ξαφνικά μας λεν ότι ναι, αποφασίσαμε, πάρτε το, ευχαριστούμε, γεια; Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί σίγουρα το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου, εμείς το έχουμε ονομάσει με μία λέξη: Αντικίνητρα. Και ανάγεται ένα εύλογο ερώτημα: Αντιλαμβάνεται επιτέλους ο ΟΚΥΠΥ τι σημαίνουν δημόσια νοσηλευτήρια; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία, ο χαρακτήρας τους ;», ανέφερε.
 
Όπως είπε, «έχουμε την αίσθηση ή δεν αντιλαμβάνονται ή πλέον οι συγκεκριμένες προτάσεις που ισούνται με αντικίνητρα, ναι έχουν σκοπό να εξωθήσουν τους γιατρούς ή ένα μεγάλο αριθμό προς τα έξω, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, για την βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με τελικό αποδέκτη τον Κύπριο ασθενή και δυνητικά έκαστο από εμάς».
 
Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο τα θέματα των κινήτρων και ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα.
 
«Η ΠΑΣΥΚΙ έχει καταθέσει μια σφαιρική πρόταση από την αρχή. Ότι δεν είναι μόνο θέμα κινήτρων. Είναι να δημιουργήσουμε ένα φυσιολογικό, εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς του δημοσίου, ώστε με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΓεΣΥ, να μην σκέφτονται συνεχώς να φύγουν από το δημόσιο. Αυτό έχει δημιουργηθεί», πρόσθεσε.
 
Ο κάθε γιατρός, συνέχισε ο κ. Κούμας, μπορεί και γνωρίζει να κάνει κάποιες απλές αριθμητικές πράξεις.
 
«Αν συνεχώς τον κεντρίζουμε, να σκέφτεται ότι ναι, αν μείνω εδώ θα παίρνω τόσα, με χειρότερες εργασιακές συνθήκες, ενώ αν πάω στον ιδιωτικό τομέα του ΓεΣΥ θα λαμβάνω περισσότερα, αυτό το αποδεικνύει και το περιεχόμενο του εγγράφου. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. Ναι θα χάσουμε γιατρούς. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Ιδιαίτερη εμπειρογνωμοσύνη απώλεια της από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Το κενό που δημιουργείται είναι δυσανάλογο. Δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε άμεσα», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι αυτό που τους έδωσε χθες ο ΟΚΥΠΥ και ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι απουσιάζει η προοπτική.
 
«Δεν ζητούμε χρυσές αμοιβές, όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Η βασική παράμετρος που τέθηκε είναι να είναι βιώσιμος ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Με τα δεδομένα που ακούσαμε, ναι πολύ φοβόμαστε ότι πλέον μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο θα είναι βιώσιμος;. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπήρχαν ελλείμματα. Γνωρίζουμε το νόμο που λέει ότι τα πέντε πρώτα χρόνια θα καλύπτει το κράτος. Όμως, δεν έχουμε δει ακόμα μέσα και από αυτό το έγγραφο ή μέσα από το διάλογο ότι υπάρχει προοπτική σιγά-σιγά αυτά ελλείμματα να μειωθούν και να γίνει και κερδοφόρος. Φυσικά, το κερδοφόρος εμείς το αντιλαμβανόμαστε κάπως διαφορετικά», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Κούμας είπε ότι απουσιάζει συντονισμός από όλους τους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο, ΟΑΥ, ΟΚΥΠΥ και πρόσθεσε ότι η βασική προϋπόθεση επιτυχίας του ΓεΣΥ είναι εύρωστα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι «χάσαμε περίπου 100 γιατρούς».
 
«Αντιλαμβάνομαι, θα μου πουν έχουν προσλάβει. Δεν έχουν προσλάβει, όμως,  σίγουρα 100. Το κενό είναι εκεί πέρα. Δημιουργείται και έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.     
 

 Ο κ. Κούμας ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι δεν βλέπουν προοπτική και σημείωσε ότι τους υποσχέθηκαν πολλά πράγματα εδώ και τρία χρόνια σχεδόν και δεν βλέπουν να εφαρμόζεται τίποτα.
 
«Τα νοσοκομεία, δυστυχώς, πηγαίνουν βήμα πίσω, όχι βήμα μπροστά. Γι΄ αυτό είχαμε εξαγγείλει την τρίωρη στάση εργασίας. Γι΄ αυτό και την εφαρμόζουμε ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η κραυγή αυτή αγωνίας και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων των φορέων που αποφάσισαν και μπορούν να αποφασίσουν, μπορούμε να πούμε ότι σε ένα βαθμό, ναι έχει κάπου αρχίσει ίσως να ευαισθητοποιεί», συμπλήρωσε.  
 
Τα κρατικά νοσηλευτήρια, συνέχισε, πρέπει να διασωθούν και πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο και το χαρακτήρα τους .
 
«Δεν είναι αυτοσκοπός η αντιπαράθεση. Έχουμε σπουδάσει ιατρική. Αλλά είμαστε υπόχρεοι ως μάχιμοι γιατροί να διασφαλίσουμε ένα καθολικό ισότιμο σύστημα υγείας προς έκαστο από εμάς, ανεξαρτήτως ποιος είναι», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση αν έχουν ικανοποιηθεί κάποια από αυτά που πρότειναν στον ΟΚΥΠΥ, ο κ. Κούμας είπε πως «μπορώ να πω τίποτα» και πρόσθεσε ότι είπαν από την αρχή ότι θέλουν ένα βασικό εισόδημα, ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν από την αρχή τι θα λαμβάνουν, να ξέρουν την προοπτική τους.  
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούμας είπε ότι ευελπιστούν ότι ο ΟΚΥΠΥ, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς, θα λάβουν το μήνυμα: «Σκοπός δεν είναι η αντιπαράθεση ούτε να κλιμακώσουμε τα μέτρα - έχουμε την εξουσιοδότηση πλέον από τις Γενικές μας Συνελεύσεις να προχωρήσουμε σε αυτό-, αλλά το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι πρέπει να σωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Θα συνδράμουμε στο μέγιστο σε αυτό, όπως μπορούμε όμως».
 
«Πολύ ευχαρίστως να συνεχίσουμε να συζητήσουμε μαζί τους, αλλά όπως πρέπει πλέον. Τεκμηριωμένα και ειλικρινά. Αυτό που μας έδωσε χθες (ΟΚΥΠΥ) αποδεικνύει ότι δεν έχουν κάνει ειλικρινή διάλογο μαζί μας τους προηγούμενους πέντε μήνες. Από το τελευταίο έγγραφο εργασίας που είχαμε, είναι χειρότερο αυτό. Άρα, αποδεικνύει κάποια πράγματα, ποιος κάνει ή επιδιώκει σωστό και ειλικρινή διάλογο στο τέλος της ημέρας», κατέληξε.