You are here

Στο επίκεντρο πανδημία και επιπτώσεις στους εργαζομένους

28/07/2021 15:11

Τα θέματα της πανδημίας και των επιπτώσεων της στους εργαζομένους, του εμβολιασμού και της κατάργησης των δωρεάν rapid test, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίας του Ε.Σ. της ΠΕΟ. Τονίστηκε πως η ΠΕΟ στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια για εμβολιασμό όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, ενώ εκφράστηκε και η αντίθεση για οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων στα rapid test.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΠΕΟ, ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η πανδημία για περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων είναι ορατός και σημειώνει πως μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο, προβάλλει άμεσα η ανάγκη η πολιτεία να πάρει μέτρα που να αποκαθιστούν την κοινωνική ισορροπία να επαναρυθμίζουν την εργασία, να στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση.

Στη συνέχεια, καταγράφει το περίγραμμα των στρατηγικών της διεκδικήσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποκατάσταση του συσχετισμού ισχύος μεταξύ εργασίας και εργοδοσίας και στην επαναρρύθμιση των «έκδηλα απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων» με τη νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας.

Όπως αναφέρεται, η ΠΕΟ προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο, στοχεύοντας σε επέκταση της εισαγωγής θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για όλους τους εργαζόμενους στους δοσμένους κλάδους.

Η ΠΕΟ στοχεύει επίσης σε μέτρα που θα εμποδίζουν την ψευδοαπασχόληση και θα τερματίζουν τα φαινόμενα μετατροπής μισθωτών σε αυτοαπασχολούμενους, όπως και σε πλαίσιο και διαδικασίες σε ό,τι αφορά την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προοδευτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο επαρκείς αξιοπρεπείς συντάξεις και ωφελήματα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές πραγματικότητες.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, εντάσσεται και το θέμα της άδικης και ισοπεδωτικής μείωσης κατά 12% όσων επιλέγουν μετά από πολλά χρόνια εργασίας και εισφορών να συνταξιοδοτηθούν στα 63.

Σε σχέση με την πανδημία, η ΠΕΟ στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια για εμβολιασμό όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει πως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενεργεί με τρόπο που να ενημερώνει, να διαφωτίζει, να πείθει τους πολίτες για τη χρησιμότητα των μέτρων που αποφασίζονται, όχι όμως να λειτουργεί με τιμωρητικές μεθόδους.

Επίσης, σε σχέση με την απόφαση για κατάργηση των δωρεάν rapit test, μέτρο το οποίο είναι προβληματικό για τους εργαζόμενους, σημειώνει ότι δεν είναι ορθό εργαζόμενοι να επιβαρύνονται οικονομικά ως προϋπόθεση για να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους.

Μετά και τις απόψεις τόσο των Κυπρίων επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση όσο και τις συστάσεις ειδικών του ΠΟΥ, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις για αυτό το θέμα, καταλήγει η ανακοίνωση.