You are here

24ωρη απεργία λιμενεργατών στις 9 Μαΐου

23/04/2019 20:00

Στην απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, κατέληξε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των λιμενεργατών στο λιμάνι Λεμεσού, μετά την απόρριψη των θέσεων της εργοδοτικής πλευράς σε σχέση με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.
 
Σε επιστολή τους προς τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, την Eurogate Container Terminal Limassol και την DP WORLD LIMASSOL, την οποία έδωσαν στην δημοσιότητα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΕΣ ΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λεμεσού και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού αναφέρουν ότι το περιεχόμενο των τελικών θέσεών των εργοδοτών σε επιστολή ημερομηνίας 19/4/2019, «όχι μόνο δε βοηθά τη διαδικασία να προχωρήσει και να κλείσει, αλλά μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αφού εισάγει όρους και προϋποθέσεις που είτε ήταν εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων, είτε δεν αφορούν τη Συλλογική μας Σύμβαση».
 
«Καμία ευθύνη δε βαραίνει τους εργαζόμενους για όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και υπευθυνότητας στο πλαίσιο της διεκδίκησης της βελτίωσης της Συλλογικής τους Σύμβασης, ειδικά μετά από 10 χρόνια στασιμότητας», προσθέτουν.
 
Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα έχουν αποφασιστεί ομόφωνα όπως «οι τελικές σας θέσεις, όπως αναφέρονται στην επιστολή σας ημερ. 19/4/2019, απορρίπτονται στο σύνολό τους» και προσθέτουν ότι «με τη διαπραγμάτευση να έχει εξαντληθεί και δυστυχώς να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά και την τελευταία γραπτή σας τοποθέτηση, ανακοινώνουμε προγραμματισμένη 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019».
 
Κατά τη διάρκεια της απεργίας στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με τις ΣΕΚ και ΠΕΟ, «θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των απεργών, όπου θα αποφασιστεί η ενδεχόμενη κλιμάκωση των μέτρων, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ενώπιον μας σοβαρές ενδείξεις και προϋποθέσεις για λύση της διαφοράς».
 
«Η πιο πάνω εξέλιξη αν και δε μας ευχαριστεί, αφού η εντατική μας προσπάθεια τους τελευταίους μήνες ήταν μέσω του διαλόγου να εξευρεθεί η χρυσή τομή που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές και θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο διατηρώντας την εργατική ειρήνη στο Λιμάνι, εντούτοις αποτελεί μονόδρομο στην παρούσα φάση, ειδικά μετά την ταφόπλακα που η εργοδοτική πλευρά έβαλε στη διαπραγμάτευση με τις τελευταίες της θέσεις», προσθέτουν.