You are here

«Άδειασαν» την Ζέτα και στρεβλώνουν τον κατώτατο

06/07/2022 07:19

Η υποτροπή που σημειώθηκε χθες στη σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων στο προεδρικό υπό τον ΠτΔ σε σχέση με τον εθνικό κατώτατο μισθό, προκάλεσε σοκ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η κοινωνία ανέμενε χθες από τον Ν. Αναστασιάδη να είχε εξαγγείλει τουλάχιστο τη θέσπισή του εντός του μηνός Μαΐου στη βάση του πλαισίου και της φιλοσοφίας που είχε χαράξει η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, με ορίζοντα εφαρμογής του μέχρι τέλος του έτους, όπως άφησε η ίδια να εννοηθεί στη StockWatch στις 19 Απριλίου.

«Δυστυχώς η Ζέτα έφυγε νωρίς» σημείωσε ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, πέντε λέξεις που καταδεικνύουν την πίκρα και την απογοήτευση του συνδικαλιστικού κινήματος για τα πάνω – κάτω της χθεσινής σύσκεψης του προεδρικού.

«Όσοι εμείς πάνω από το φέρετρο της είχαμε δεσμευτεί ότι το όραμα της Ζέτας, πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΡΓ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα έχει δημιουργήσει μέσω του ΕΚΜ ένα αξιοπρεπές μεροκάματο για χιλιάδες εργαζόμενους που δεν είναι κατοχυρωμένοι από συλλογικές συμβάσεις και ούτε είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες, θα πρέπει σήμερα να είμαστε υπόλογοι στην ίδια», παρατήρησε ο Α. Μάτσας.

Η StockWatch είχε δώσει ακροθιγώς το στίγμα μίας ενδεχόμενης ανατροπής των πραγμάτων σε ρεπορτάζ της την περασμένη Δευτέρα αποκαλύπτοντας ότι η ΟΕΒ είχε αποστείλει τετρασέλιδη επιστολή στον ΠτΔ καταγράφοντας ανησυχίες και προβληματισμούς της εργοδοτικής τάξης σε σχέση με τον ΕΚΜ.

Ήταν η επιστολή που είχε προγραμματιστεί να αποσταλεί στον ΠτΔ στις 16 Μαΐου, ωστόσο, προηγήθηκε εκείνη η μοιραία Κυριακή της 15ης Μαΐου. Η αποστολή της είχε ανασταλεί.

Η StockWatch είχε πληροφορηθεί τα της επιστολής της ΟΕΒ προς τον ΠτΔ όπως επίσης και για την αντίστοιχη επιστολή του ΚΕΒΕ προς τον ΥΠΟΙΚ και ζήτησε την άποψη τόσο του προεδρικού, όσο και του υπουργείου Οικονομικών στελέχη των οποίων άσκησαν κριτική και στις δύο εργοδοτικές οργανώσεις η οποία εστιαζόταν στο θέμα της θεσμικής αρχής, ότι δηλαδή η ενέργεια τους παρακάμπτει την ΥΠΕΡΓ και ειδικότερα το θεσμό του ΕΣΣ, του οποίου επικεφαλής ήταν η Ζ. Αιμιλιανίδου.

Δεχόταν πιέσεις ο ΠτΔ

Οι πληροφορίες των τελευταίων βδομάδων έφεραν τον ΠτΔ να δεχόταν από την ημέρα που είχε φύγει η Ζέτα, διάφορες πιέσεις από ενδιαφερόμενα μέρη για ν’ αλλάξει το πλαίσιο του ΕΚΜ, που είχε χαράξει η τέως ΥΠΕΡΓ.

Φαίνεται ότι οι πιέσεις και οι παρεμβολές έπιασαν τόπο, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος είχε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι εντός Ιουλίου θα προχωρούσε σε εξαγγελία του εθνικού κατώτατου μισθού, ως μνημόσυνο προς την Ζ. Αιμιλιανίδου.

Το τι έγινε χθες στη σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων, μόνο μνημόσυνο προς την Ζέτα Αιμιλιανίδου δεν ήταν.

Νέες εργοδοτικές προτάσεις και σκέψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch,  στο τραπέζι του προεδρικού έπεσαν προτάσεις, εισηγήσεις, σκέψεις που ποτέ δεν είχαν τεθεί ενώπιον της τέως ΥΠΕΡΓ.

Και αν κάποιες εξ αυτών είχαν συζητηθεί στο περιθώριο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), δεν είχαν καν πείσει την Ζέτα ότι θα μπορούσαν να υιοθετηθούν.

Αυτό το οποίο προκάλεσε έκπληξη ήταν η θέση που κατέθεσε ο ίδιος ο ΠτΔ πως η μεθοδολογία για τον καθορισμό του ΕΚΜ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον εθνικό διάμεσο μισθό της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και όχι την αντίστοιχη μέθοδο ΕU - SILC, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ που αφορά στοιχεία σε σχέση με το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης.

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης δήλωσε χθες μετά το πέρας της σύσκεψης ότι ο προσδιορισμός του ΕΚΜ θα γίνεται στη βάση της μεθοδολογίας της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου που βγάζει ως διάμεσο εθνικό μισθό €1573.

Σε ερώτηση της StockWatch ποιο θα είναι το ποσοστό πάνω στο διάμεσο μισθό που θα υπολογίζεται, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι θα είναι μεταξύ 50% και 55%.

Αυτό σημαίνει ότι το τελικό άθροισμα θα είναι πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό που εφαρμόζεται σήμερα για επτά επαγγέλματα και ο οποίος ανέρχεται στα €924.

Η θέση της Ζέτας Αιμιλιανίδου δεν ήταν ποτέ ότι ο ΕΚΜ που θα εξήγγειλε θα ήταν κάτω από €924.

Μία θέση την οποία επιβεβαιώνουν όλοι, οι συνδικαλιστές ηγέτες και οι στενοί συνεργάτες της τέως ΥΠΕΡΓ.

Και οι φούρνοι στο κάδρο των εξαιρέσεων

Το παράδοξο της χθεσινής σύσκεψης στο προεδρικό ήταν ότι στο τραπέζι έπεσαν και εισηγήσεις εκτός του πλαισίου  των εξαιρέσεων που ήδη η Ζ. Αιμιλιανίδου είχε προσδιορίσει και δημοσιοποιήσει στις κατά καιρούς δηλώσεις της.

Το πλαίσιο της Ζέτας ήταν να εξαιρεθούν οι εργάτες στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, οι οικιακές βοηθοί και οι ναυτικοί.

Χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις επέκτειναν τη λίστα των εξαιρέσεων με τον ΠτΔ να εισηγείται να περιληφθούν σε αυτή και οι εργαζόμενοι στους φούρνους.

Αυτά τα οποία δεσμεύτηκαν πάνω από το φέρετρο της Ζέτας οι θεσμοί και κάποιοι κοινωνικοί εταίροι, ειδικότερα στο πολυσυζητημένο θέμα του ΕΚΜ, φαίνεται να έχουν ξεχαστεί.

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε ότι το να υπηρετείς τον σκοπό που παραπέμπει στο δημόσιο συμφέρον, εκτοπίστηκε από την πάγια νοοτροπία της εξυπηρέτησης των σκοπιμοτήτων.

Συνέρχεται η ΕΕ της ΣΕΚ για λήψη αποφάσεων

Η εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ συνέρχεται εκτάκτως σήμερα, για να ενημερωθεί διεξοδικά από τον γενικό της γραμματέα και όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο Ανδρέας Μάτσας, θα ληφθούν αποφάσεις.

Ο πρόεδρος που πήρε πάνω του τον ΕΚΜ και ήταν έτοιμος να τον εξαγγείλει και να αφήσει τα διαδικαστικά και τους μηχανισμούς αναθεώρησης και ελέγχου στους τεχνοκράτες, τον παραπέμπει τώρα στον ΥΠΕΡΓ ο οποίος αν δεν τα καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, θα επαναφέρει το επίμαχο αυτό κοινωνικό ωφέλημα στο προεδρικό.

Του Λεύκου Χρίστου