You are here

Αεροδρόμια: Πράσινο φως στο στρατηγικό επενδυτή

02/11/2001 02:44
Πράσινο φως άναψε την Πέμπτη η ολομέλεια της Βουλής στην ανάθεση της κατασκευής ή λειτουργίας των Κυπριακών αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή. Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και των Πρασίνων – με 32 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Το Κυβερνητικό νομοσχέδιο επιτρέπει στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκμισθώνει σε στρατηγικό επενδυτή οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Της ψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε η αποδοχή τροπολογίας που εισηγήθηκε ο Νίκος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ που προβλέπει την έναρξη της ισχύος του ψηφισθέντος νόμου τον Μάρτιο του 2002.

Η ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή βρίσκει κάθετα αντίθετες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εκφράζοντας την αντίθεση τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου, τα μέλη των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ πραγματοποίησαν στάση εργασίας στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την οποία επηρεάστηκαν πέραν των 40 πτήσεων. Επίσης εργαζόμενοι στα αεροδρόμια πραγματοποίησαν πολύωρη διαμαρτυρία έξω από την Βουλή. Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλοι σχεδόν οι ομιλητές ζήτησαν την τήρηση των υποσχέσεων της εκτελεστικής εξουσίας ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στα δύο αεροδρόμια.

Παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών, η Κυβέρνηση είχε προχωρήσει στις αρχές του έτους σε πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση έληξε στα τέλη Μαρτίου 2001 και μέχρι τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για διαχείριση και ανάπτυξη των αεροδρομίων 23 κοινοπραξίες από 14 χώρες. Στον κατάλογο των κοινοπραξιών που επέδειξαν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι διαχειριστές αεροδρομίων της Ευρώπης, καθώς και διαχειριστές αεροδρομίων από τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες.