You are here

Α. Αγγελίδης: Άμεση επιστροφή μισθών στους δημοσίους

25/04/2019 08:42

Νέα υποτροπή προκλήθηκε στις δικαστικές διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση για να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση για επιστροφή των αποκοπών στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς υπάρχει η νομική θέση ότι το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση εδώ και τώρα και μάλιστα να γίνει σχετική αποκατάσταση των μισθών από τον τρέχοντα μήνα.

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε πριν από λίγο στη StockWatch ότι με βάση τις χθεσινές αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου το κράτος «όχι μόνο θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση αλλά και να την εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση» .

Ο κ. Αγγελίδης θεωρεί ότι το κράτος θα πρέπει να περιλάβει στους μισθούς Απριλίου τις προσαυξήσεις στο προσωπικό του και να επιστρέψει με αναδρομική ισχύ τις αποκοπές μισθών και επιδομάτων.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι σε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να επιβάλει την άμεση εφαρμογής της απόφασης και να επιβάλει τιμωρία σε εκείνο που δεν συμμορφώνεται με το τελικό αποτέλεσμα.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει αδυναμία και ως προς την κατεύθυνση να κινήσει κάποιος επηρεαζόμενος αγωγή διότι, όπως εξήγησε, μπορεί ο εργοδότης (το κράτος) να ισχυριστεί ότι δεν θα καταβάλει τώρα αναδρομικά τις επιστροφές μισθών, διότι εκκρεμεί έφεση στο ανώτατο.

 «Είμαστε δυστυχώς ένα κράτος το οποίο λειτουργεί εξωνομικά αντί να προσπαθεί να είναι κράτος δικαίου», υποστήριξε ο κ. Αγγελίδης.

Επεσήμανε ότι υπάρχει το άρθρο 150 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι εκείνος ο οποίος δεν συμμορφώνεται ή περιφρονεί απόφαση του δικαστηρίου, να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης, αλλά αυτό δεν ισχύει, είπε, για το κράτος, υπό την έννοια ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ειδική νομοθεσία με την οποία να επιβάλλονται κυρώσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση και εναντίον του κράτους.

«Το κράτος οφείλει», τόνισε ο κ. Αγγελίδης, «να εφαρμόσει την απόφαση από τη στιγμή που καταχώρησε αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης.  Διαφορετικά, γιατί υπέβαλε τη σχετική αίτηση στο διοικητικό δικαστήριο», διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η απόρριψη της αίτησης για αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης θα επηρεάσει μόνο αυτούς που προσέφυγαν στο δικαστήριο ο κ. Αγγελίδης ήταν σαφής:

«Από τη στιγμή που οι νομοθεσίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και από τη στιγμή που απορρίφθηκε και η αίτηση για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, σημαίνει ότι έπαυσαν να υπάρχουν εξ υπαρχής».

«Επομένως», τόνισε, «όσα έχουν εισπραχθεί από τις αποκοπές σημαίνει το κράτος (ως εργοδότης) κατακρατεί αυτές τις αποκοπές παράνομα. Το κράτος γίνεται συνεπεία των νομοθεσιών που είχε ψηφίσει, πλουσιότερο σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο και ερωτηθείς σχετικά δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης.

«Αντιλαμβάνομαι πως είναι μία αρνητική απόφαση για τη Δημοκρατία, αν είναι έτσι τα πράγματα», δήλωσε ο υπουργός.

«Δεν έχω σχετική ενημέρωση και δεν θέλω να προβαίνω σε σχόλια στη βάση μόνο της δημόσιας πληροφόρησης και ειδικά για τέτοια ζητήματα νομικής φύσης».

Ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η εξέλιξη αυτή «αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα».

«Ελπίζω», σημείωσε, «με τη σωστή επιχειρηματολογία ενώπιον του εφετείου να ξεκαθαρίσει ότι η Δημοκρατία έχει το δικαίωμα για μελλοντικούς μισθούς και μελλοντικές αυξήσεις, να προβεί σε προσαρμογές οι οποίες να μην διαταράσσουν τον κορμό της μισθοδοσίας στο δημόσιο».

Εξέφρασε την άποψη ότι «δεν εγείρεται αυτή τη στιγμή θέμα για αναδρομική εκτέλεση της απόφασης επιστροφής μισθών».

Του Λεύκου Χρίστου