You are here

AHK: Αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης εργαζομένων

26/03/2023 06:00

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατατέθηκαν οι κανονισμοί για το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζόμενων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση των επαγγελματικών χαρακτηριστικών και της απόδοσης κάθε εργαζόμενου και θα υποστηρίξει την Αρχή στη διαχείριση μελλοντικών προκλήσεων, που αφορούν το προσωπικό της.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η ανάγκη ετοιμασίας του νομοθετήματος προέκυψε μετά τον τρίτο έλεγχο του λειτουργικού διαχωρισμού της ΑΗΚ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της ΑΗΚ είναι πεπαλαιωμένη και ότι δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διοίκησης.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι το υφιστάμενο Σύστημα Αξιολόγησης Προσωπικού της ΑΗΚ, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα όπως είναι η ισοπέδωση των βαθμολογιών μεταξύ του προσωπικού, η διαφορετική αντίληψη των κριτηρίων, η απροθυμία και ατολμία των αξιολογητών για αντικειμενική αξιολόγηση και η ανεπαρκής επιμόρφωση τόσο των αξιολογητών, όσο και των αξιολογούμενων.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, οι επιδόσεις των υπαλλήλων της ΑΗΚ θα ελέγχονται σε δύο επίπεδα και κυρίως, βάσει κριτήριων όπως η γνώση αντικειμένου και επαγγελματική συμπεριφορά.

Κριτήρια αξιολόγησης αποτελούν επίσης, η εστίαση στην εξυπηρέτηση του πελάτη και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, η αποτελεσματικότητα και συνεχής βελτίωση, η συνεργασία και ομαδικότητα, αλλά και οι διοικητικές δεξιότητες.

Επίσης σημαντική βαρύτητα στην αξιολόγηση θα έχει και το κριτήριο της αποτελεσματικής επικοινωνίας, καθώς θα αξιολογείται κατά πόσο ο υπάλληλος αφενός, επικοινωνεί στον προφορικό και γραπτό λόγο με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, με σεβασμό προς αυτούς που απευθύνεται και με ηρεμία, διασφαλίζοντας ένα θετικό κλίμα και αφετέρου, χρησιμοποιεί στοιχεία, παραδείγματα και λογικά επιχειρήματα για να τεκμηριώσει την άποψή του.

Διευκρινίζεται ότι για τους υπαλλήλους με μισθολογική κλίμακα Α15 και άνω, θα εφαρμόζονται και ποσοτικά κριτήρια/στόχοι.

Η κλίμακα αξιολόγησης των υπαλλήλων θα είναι αριθμητική από το 1 μέχρι το 4 και συγκεκριμένα για άριστη απόδοση 4, για πολύ ικανοποιητική απόδοση 3, για ικανοποιητική απόδοση 2 και για μη ικανοποιητική απόδοση ο εργαζόμενος θα βαθμολογείται με 1.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του κάθε υπαλλήλου θα γίνεται σε νέα βάση κάθε έτος και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των προηγούμενων ετών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους κανονισμούς προβλέπεται ότι κάθε υπάλληλος θα προβαίνει σε αυτοαξιολόγηση για κάθε υπό αξιολόγηση έτος και θα την υποβάλλει στην ομάδα αξιολόγησής του όχι αργότερα από τις 15 Δεκεμβρίου του υπό αξιολόγηση έτους.

Όπως τονίζεται στους κανονισμούς, σκοπός της αυτοαξιολόγησης είναι η διασφάλιση της συμμετοχής του υπαλλήλου στη διαδικασία αξιολόγησης και ανάπτυξής του.

Τριμελείς ομάδες αξιολόγησης

Οι ομάδες αξιολόγησης θα είναι τριμελείς. Ως πρώτος αξιολογητής καθορίζεται ο άμεσα προϊστάμενος του αξιολογούμενου υπαλλήλου. Ο δεύτερος και τρίτος αξιολογητής θα είναι υπάλληλοι ιεραρχικά ανώτεροι του αξιολογούμενου υπαλλήλου, από την ίδια μονάδα ή δραστηριότητα ή διεύθυνση, οι οποίοι θα έχουν γνώση της εργασίας του.

Οι αποφάσεις της ομάδας αξιολόγησης θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Οι κατάλογοι με τις ομάδες αξιολόγησης θα αναρτώνται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του υπό αξιολόγηση έτους για να ενημερώνονται οι υπάλληλοι.

Αν υπάλληλος δεν συμφωνεί με τη σύσταση της ομάδας αξιολόγησής του, θα μπορεί να υποβάλει γραπτή ένσταση και να εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους ένστασης.

Στην περίπτωση που αξιολογούμενος υπάλληλος δεν θα συμφωνεί με την αξιολόγησή του, οι κανονισμοί του δίνουν το δικαίωμα εντός 10 ημερών από την ημέρα κοινοποίησης σε αυτόν της έκθεσης αξιολόγησής του, να υποβάλει γραπτώς παράπονο στην ομάδα αξιολόγησης με κοινοποίηση στον διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και να ζητά αναθεώρηση της αξιολόγησής του.

Σημειώνεται ότι για την ετοιμασία του προσχεδίου του προτεινόμενου συστήματος αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε διάλογος με τη διοίκηση, τη διεύθυνση, τις συντεχνίες και τα μέλη του προσωπικού της Αρχής από όλες τις κατηγορίες προσωπικού, μέσω προσωπικών και στοχευμένων συνεντεύξεων.

Επισυνάπτεται το κείμενο των Κανονισμών.

Της Ελένης Χαραλάμπους